Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksakin saa sapiskaa pakolaiskriisin hoidosta – arvostelijat moittivat avointen ovien politiikkaa

Ulkomaat
 
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki

Kun Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kommentoi Euroopan pakolaiskriisiä Brysselissä keskiviikkona, hänellä oli viesti myös Saksan liittokanslerille Angela Merkelille.

"Puhumme nyt miljoonista mahdollisista pakolaisista, jotka yrittävät päästä Eurooppaan, emme tuhansista", Tusk sanoi ennen kriisikokousta, jossa EU-maiden johtajat etsivät keinoja pakolaiskriisin lievittämiseksi.

"On mahdollista, että Eurooppaan virtaa yhä enemmän pakolaisia, etenkin kun melkein kaikki heistä tuntevat saaneensa kutsun Eurooppaan."

Kai Pfaffenbach Reuters
Pakolaiset viettivät aikaa urheiluhalliin perustetussa saapumiskeskuksessa torstaina Saksan Hanaussa.
Pakolaiset viettivät aikaa urheiluhalliin perustetussa saapumiskeskuksessa torstaina Saksan Hanaussa.

Tusk viittasi kutsulla selvästi Saksan päätökseen avata ovensa syyrialaispakolaisille. Merkel on saanut Saksan humaanista eleestä paljon kansainvälistä kiitosta ja ylistystä mutta myös runsaasti kritiikkiä.

Eurooppa-neuvoston puolalaisen puheenjohtajan heikosti verhoiltu viesti oli pieni yllätys: tähän asti EU:ssa on keskitytty piikittelemään lähinnä Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia.

Arvostelijoiden mukaan Saksan avointen ovien politiikka on kiihdyttänyt pakolaisvirtaa Eurooppaan, kun pakolaisleirien kurjiin oloihin turhautuneet turvapaikanhakijat uskovat porttien olevan nyt avoinna.

Lisäksi porua ovat herättäneet Saksan yllättäen käynnistämät rajatarkastukset. Niiden rohkaisemana muutamat muutkin jäsenmaat ovat kiristäneet rajavalvontaa, ja vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen tulevaisuus on joutunut kyseenalaiseksi.

Saksa ei ole välttynyt edes EU-komission sapiskalta, vaikka maa on pakolaiskriisin hoidossa komission linjoilla.

Komissio aloitti tällä viikolla rikkomusmenettelyn 19:ää jäsenmaata vastaan, jotka ovat laistaneet yhteisen turvapaikkapolitiikan toimeenpanossa. Komissio moittii Saksaa muun muassa siitä, ettei maa hoida kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia.

Aivan kuten velkakriisin aikana ja Kreikan ongelmien hoidossa Saksa yrittää jälleen ottaa johtoroolia kriisin hoidossa ja tarjota muulle Euroopalle omia ratkaisujaan. Useille jäsenmaille tämä sopii – ja itse asiassa Merkelin tarttumista ruoriin myös odotettiin ja kaivattiin pitkään.

Keski-Euroopan itäiset maat eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä. Ne äänestivät tällä viikolla vastaan, kun EU-maat päättivät Italiaan ja Kreikkaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden jakamisesta jäsenmaiden kesken pakollisten kiintiöiden perusteella.

Saksa oli vahvasti kiintiöiden kannalla ja yrittää ajaa EU:hun myös pysyvää automaattista kiintiöjärjestelmää.

Unkarin Orbán moitti Merkeliä keskiviikkona siitä, että tämä yrittää pakottaa muut EU-maat nielemään omat visionsa.

"Kaikkein tärkeintä on, ettei pitäisi olla moraalista imperialismia", sanoi Saksan Baijerissa vieraillut Orbán uutistoimisto AFP:n mukaan, kun häneltä kysyttiin odotuksia Merkelin toimista.

Orbán ei ole kovin arvostetussa asemassa oleva eurooppalainen mielipidejohtaja, mutta hän ei ole näkemyksineen Euroopassa yksin.

Liittokansleri alkaa tuntea pakolaiskriisin hoidossa saman vastuun taakan, jonka hän on saanut kokea velkakriisin ja Ukrainan sodan ratkomisessa.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat