Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toiviomatkasta tuli tragedia

Yli 700 tallautui tai tukehtui kuoliaaksi Mekan pahimmassa pyhiinvaellusturmassa 25 vuoteen

Ulkomaat
 
Sadat tallautuivat kuoliaaksi Mekassa
Sadat tallautuivat kuoliaaksi Mekassa
Mekan pyhiinvaellushistorian pahimmin onnettomuus sattui syyskuussa, kun sadat tallautuivat tai tukehtuivat kuoliaaksi tungoksessa. Yli 800 loukaantui. Kuva Reuters (Video julkaistu 24.9.)

Painajainen alkoi Saudi-Arabiassa varhain torstaiaamuna.

Satojatuhansia muslimeja oli leiriytynyt Minaan laaksoon lähelle Mekkaa osallistuakseen rituaaliin, jossa pyhiinvaeltajat keräävät kiviä ja heittelevät saatanaa symboloivia kivipylväitä.

Fakta

Pyhiinvaellusonnettomuuksia Mekassa

 2006: 76 ihmistä kuoli hotellin romahduksessa, ja 364 tallautui kuoliaaksi.

 1997: Kaasuliedestä alkanut tulipalo tuhosi pyhiinvaeltajien leirin. 343 ihmistä kuoli ja 1 500 loukkaantui.

 1990: Yli 1 400 pyhiinvaeltajaa tallautui ilmastoinnin hajottua tunnelissa.

 1987: Saudiviranomaiset tukahduttivat iranilaisten pyhiinvaeltajien mielenosoituksen. Yli 400 kuoli.

Kivityspaikan eli valtavan Jamarat-sillan edustalla kaksi vastakkaisiin suuntiin kulkenutta ihmismassaa törmäsi toisiinsa.

Väkijoukot pusertuivat, ja ihmiset alkoivat kompuroida pakokauhussa toistensa yli. Saudi-Arabian pelastusviranomaisten mukaan ainakin 717 ihmistä tallautui tai tukehtui kuoliaaksi ja yli 800 loukkaantui.

Kyseessä on yksi Mekan pyhiinvaellushistorian pahimmista onnettomuuksista.

Sunnuntaina päättyvä hadž eli muslimien pyhiinvaellus Mekkaan on maailman suurin vuosittainen uskonnollinen tapahtuma, jossa vastaavat onnettomuudet ovat lähes jokavuotisia. Tämänkertainen on pahin sitten vuoden 1990, jolloin kuoliaaksi tallautui 1 400 ihmistä.

"Siellä on monenkuntoista osallistujaa vauvasta vaariin, ja osa on heikossa kunnossa. Kun ihmisiä kaatuu, he jäävät toistensa alle", sanoi Suomen Saudi-Arabian-suurlähettiläs Pekka Voutilainen puhelimitse.

Hadž-organisaatiota johtava Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammed bin Nayef määräsi tapauksesta tutkinnan.

Tallautumisia eivät ole ehkäisseet edes Saudi-Arabian tekemät suuret uudistustyöt Mekan alueella. Uutistoimisto Reutersin mukaan Jamaratin siltaa on laajennettu kolmikerroksiseksi ja yli satatuhatta poliisia valvoo, etteivät väkijoukot muodostu liian suuriksi ja tuki kulkureittejä.

"Järjestelyt ovat parantuneet huomattavasti. Saudi-Arabia on sijoittanut merkittäviä summia infrastruktuuriin. Tämä vuosi on tosin ollut jo poikkeuksellisen epäonninen", Voutilainen sanoi.

Toissa viikolla yli sata ihmistä kuoli ja yli kaksisataa loukkaantui, kun nostokurki kaatui moskeijan päälle Mekassa.

Uutistoimisto AFP:lle puhuneen sudanilaisen pyhiinvaeltajan mukaan järjestelyt olivat tänä vuonna erityisen huonot. Hän kertoi, että ennen tallautumisiakin "ihmiset kärsivät nestehukasta ja pyörtyilivät".

Saudi-Arabian viranomaiset ilmoittivat virallisella Twitter-tilillään jo hieman ennen onnettomuutta selvittävänsä tungosta Minaassa.

Saudi-Arabiaan on saapunut tänä vuonna noin kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Esimerkiksi Suomeen on myönnetty noin 450 pyhiinvaellusviisumia.

"Tiedossa ei ole, että onnettomuudessa olisi ollut osallisena suomalaisia tai Suomessa asuvia", Voutilainen kertoi. "Samasta maasta lähtevät liikkuvat usein yhdessä, joten todennäköisesti tietoa olisi jo saatu."

Onnettomuudessa kuoli ainakin yli 90 iranilaista. Iran on jo syyttänyt Saudi-Arabiaa huonoista turvallisuusjärjestelyistä.

Iranilaisten viranomaisten mukaan alueelta oli jostain syystä suljettu kaksi kulkureittiä, mikä olisi aiheuttanut onnettomuuden. Saudi-Arabian terveysministeri taas syytti onnettomuudesta kurittomia pyhiinvaeltajia.

"Monet pyhiinvaeltajat liikkuvat välittämättä viranomaisten asettamista aikatauluista", sanoi ministeri Khaled al-Falih AFP:n mukaan. "Jos he olisivat noudattaneet ohjeita, tällainen onnettomuus olisi voitu välttää."

Reuters
Lääkintähenkilöstö auttoi Minaan laaksossa lähellä Mekkaa loukkaantunutta pyhiinvaeltajaa torstaina.
Lääkintähenkilöstö auttoi Minaan laaksossa lähellä Mekkaa loukkaantunutta pyhiinvaeltajaa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat