Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumbian 50 vuoden konflikti on päättymässä

Kolumbia ja vasemmistolaiset Farc-sissit sopivat rauhasta

Ulkomaat
 
Alexandre Meneghini Reuters
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos (vas.), Kuuban presidentti Raúl Castro ja kapinallisryhmä Farcin johtaja "Timochenko" eli Rodrigo Londoño poseerasivat valokuvaajille Havannassa keskiviikkona.
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos (vas.), Kuuban presidentti Raúl Castro ja kapinallisryhmä Farcin johtaja "Timochenko" eli Rodrigo Londoño poseerasivat valokuvaajille Havannassa keskiviikkona. Kuva: Alexandre Meneghini Reuters

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja vasemmistolaisen kapinallisryhmän Farcin komentaja Rodrigo "Timochenko" Londoño pääsivät myöhään keskiviikkona Havannassa sopuun historiallisen rauhansopimuksen tärkeimmistä suuntaviivoista.

Sopimus on määrä allekirjoittaa viimeistään maaliskuussa 2016. Se lopettaisi vuonna 1964 alkaneen konfliktin, jossa on kuollut ainakin 220 000 ihmistä.

"Me emme epäonnistu. Rauhan aika on koittanut", presidentti Santos sanoi allekirjoitustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Timochenko ilmoitti Farcin vasemmistosissien luopuvan aseistaan 60 päivän kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta.

Keskiviikkona julkistetun läpimurron perustana ovat erityistuomioistuin ja armahdukset niille sisseille, jotka eivät ole osallistuneet sotarikoksiin. Santos painotti, että vastuuseen eivät joudu ainoastaan vasemmistolaiset Farc-sissit vaan myös hallituksen joukot ja oikeistolaiset puolisotilaalliset joukot.

Tapaamista isännöi Kuuban presidentti Raúl Castro.

Kestävä rauhansopimus olisi suuri edistysaskel Kolumbialle, joka on Latinalaisen Amerikan voimakkaimmin nousevia talouksia. Sopimus voisi myös olla takaisku huumekauppiaille, sillä osa Farc-sisseistä on solminut sopimuksia Etelä-Amerikan huumekartellien kanssa.

Kolumbian hallitus ja Farc-sissit ovat neuvotelleet Havannassa jo kolme vuotta. Aiemmin neuvotteluissa on sovittu muun muassa maareformista.

Nyt noin 8 000 Farc-sissiä on periaatteessa valmiita jatkamaan taistelua. Marxilaisessa järjestössä on ollut enimmillään noin 17 000 sissiä. Esimerkiksi Yhdysvallat ja EU pitävät Farcia terroristijärjestönä.

Timochenko sanoi Farcin jatkavan toimintaansa rauhanomaisena poliittisena puolueena.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kutsui sopimusta historialliseksi ja soitti Santosille onnitellakseen tätä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat