Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestö: Venäjän koneet pommittavat Aleppossa

Putin tapaa Obaman YK-kokouksen yhteydessä

Ulkomaat
 

Lontoossa päämajaansa pitävän kansalaisjärjestön mukaan Venäjän lähettämät lentokoneet osallistuivat torstaina taisteluihin Aleppon ympäristössä Syyriassa. Syrian Observatory for Human Rights -järjestö seuraa taisteluja eri puolilla Syyriaa.

Raportin mukaan venäläiskoneet ovat pommittaneet useita kohteita Kweirisin lentotukikohdan ympäristössä. Syyrian hallituksen joukkojen hallussaan pitämä lentotukikohta on Isis-terroristijärjestön taistelijoiden piirittämä.

Osa pommituksesta on tiettävästi kohdistunut Aleppon pohjoispuolelle shiiojen kyliin, ja siviiliuhreista on raportoitu. Järjestön lähteiden mukaan on mahdollista, että venäläisiä koneita olisivat ohjanneet Syyrian lentäjät.

Vähemmän yksilöityjä väitteitä Venäjän asekalustosta Syyrian taisteluissa on esitetty useita päiviä. Läntisten tiedusteluraporttien mukaan Venäjä on kuljettanut Latakian lentokentälle yhteensä kymmeniä rynnäkkö-, maataistelu- ja monitoimikoneita sekä taistelu- ja miehistönkuljetushelikoptereita.

Lisäksi paikalle on lennätetty panssareita ja miehistönkuljetusvaunuja. Venäläislähteiden mukaan paikalla olisi yhteensä lähes 2 000 venäläistä sotilasta tai sotilasasiantuntijaa.

Samalla on raportoitu laajoista kunnostustöistä Venäjän vanhassa sotilastukikohdassa Tartusissa Latakian eteläpuolella. Venäjän merivoimat on jo lisännyt läsnäoloa Syyrian vesillä näyttävästi.

Carnegie-tutkimuslaitoksen tutkija Aron Lund arvioi tuoreessa katsauksessaan juuri Aleppon suunnan ja Kweirisin motin todennäköisimmiksi kohteiksi, joissa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tueksi saapuneet venäläisvoimat voisivat osallistua taisteluihin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu ensi viikon alussa YK:n yleiskokoukseen ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Juhlakokouksessa ovat läsnä suurvaltojen päämiehet, ja Putinin odotetaan esittävän omat aloitteensa Syyrian kriisin ratkaisusta. Tämä saattaa vaatia myös uutta avausta Ukrainan umpikujaan.

Lisäksi Putin tapaa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman maanantaina New Yorkissa, Kreml ilmoitti.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kävi maanantaina Moskovassa. Netanjahun ja Putinin tapaamisen jälkeen maiden asevoimat sopivat toimien koordinoinnista Syyriassa. Tarkoitus on ilmeisesti estää tahattomat yhteenotot. Israel on jahdannut libanonilaisia vastustajiaan ajoittain Syyrian puolella.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat