Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonia lietsoo Espanjaa koviin otteisiin

Itsenäisyysmielisten vaikeudet vasta alkaisivat ennustetun vaalivoiton jälkeen

Ulkomaat
 
Albert Gea Reuters
Sadattuhannet Katalonian itsenäistymisen kannattajat osoittivat kaksi viikkoa sitten mieltään Barcelonan kaduilla.
Sadattuhannet Katalonian itsenäistymisen kannattajat osoittivat kaksi viikkoa sitten mieltään Barcelonan kaduilla. Kuva: Albert Gea Reuters

Noin puolet Katalonian asukkaista odottaa sunnuntaita innoissaan. Toinen puoli on kauhuissaan – niin kuin lähes koko Espanja.

Itsenäisyysmieliset ovat saamassa vaaleissa useiden mielipidekyselyjen mukaan niukan paikkaenemmistön Katalonian alueparlamentista. Jos niin käy, he aikovat irrottaa Katalonian Espanjasta 18 kuukaudessa.

Fakta

Katalonian talous vastaa kooltaan Suomen taloutta

 Espanjan itsehallintoalue, yksi seitsemästätoista.

 Väkiluku: 7,5 miljoonaa (kuudesosa Espanjasta).

 Pinta-ala: 32 000 neliökilometriä (kuudestoistaosa Espanjasta).

 Pääkaupunki: Barcelona.

 Viralliset kielet: katalaani ja espanja.

 Bruttokansantuote: 209 miljardia euroa vuonna 2014 (vastaa kutakuinkin Suomea ja viidesosaa Espanjasta).

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ei ole sallinut kansanäänestystä itsenäistymisestä, mutta aluevaaleja hän ei voi estää. Ne ovat viimeinen oljenkorsi aluejohtaja Artur Masin vetämälle Junts pel Sí -liittoumalle (suomeksi "Yhdessä kyllä-äänen puolesta").

Ero on tulosten tulkinnassa. Espanjan mielestä aluevaaleja ei voi käyttää itsenäistymisen kannatusmittarina. On kiistatonta, että yksipuolinen itsenäisyysjulistus rikkoisi perustuslakia. Ainoa laillinen keino olisi ehdottaa Espanjan parlamentille itsehallintoa koskevia lakimuutoksia.

Vaalijärjestelmän takia alueparlamentin paikkaenemmistöön ei vaadita välttämättä ääntenenemmistöä, ja itsenäisyysmieliset tuskin saavatkaan sitä. Tämä vie paljon pohjaa heidän suunnitelmiensa oikeutukselta.

On aivan eri asia uhmata Espanjan hallitusta ja perustuslakia katalonialaisten todellisen enemmistön tukemana kuin istuimien määrän perusteella.

Ei ole sattumaa, että Mas järjestää vaalit juuri tänä sunnuntaina. Torstai on Barcelonassa vapaapäivä jokavuotisen La Mercè -festivaalin takia, ja moni lähtee pitkäksi viikonlopuksi muihin maisemiin.

Se pienentää äänestysprosenttia miljoonakaupungissa, jossa asuu paljon muualta muuttaneita itsenäisyyden vastustajia.

Vaalipäivän lähestyessä puheet ovat koventuneet puolin ja toisin. Espanjan hallitus on uhannut vangita itsenäistymistä yrittävät poliitikot. Se on myös väläyttänyt perustuslain tarjoamaa mahdollisuutta riisua alueparlamentti valtaoikeuksistaan.

Katalonialla tuntuu olevan vastassaan koko maailma. Britannian pääministeri David Cameron, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ovat vaikutusvaltaisimpia Espanjan yhtenäisyyttä puolustaneita. EU-komissio on varoittanut, että itsenäistyvä Katalonia joutuisi jättämään EU:n.

Espanjan ulkoministeri José Manuel García-Margallo totesi keskiviikkona, että itsenäistyttyään katalonialaiset eivät voisi säilyttää Espanjan passejaan.

Itsenäisyysmieliset ovat vedonneet Espanjan perustuslakiin, jonka mukaan Espanjassa syntynyt ei voi menettää kansalaisuuttaan vasten omaa tahtoaan, vaikka asuisi ulkomailla. Siten katalonialaisilla olisi EU-passit, vaikka syntyvä valtio joutuisi jättämään unionin.

Katalonian sisällä äänekkäimpiä itsenäistymisen vastustajia ovat olleet liikemiehet ja pankit, joiden mukaan alueen talous uhkaisi ajautua syöksykierteeseen.

"Eläkkeiden kohtalo olisi epävarma, emmekä tiedä lainkaan, mitä tapahtuisi taloudellisille elimille, rahavaroille tai valuutalle", pääministeri Rajoy listasi Katalonian huolenaiheita radiokanava Onda Ceron haastattelussa tiistaina.

Aluejohtaja Mas uhkasi maanantaina, ettei Katalonia maksa osuuttaan Espanjan valtionvelasta, jos Espanja ei suostu neuvotteluihin. On kuitenkin epärealistista odottaa, että vuosia itsenäisyyshankkeen laittomuuteen vedonnut Rajoy istuisi yhtäkkiä samaan pöytään puimaan esimerkiksi sähköverkon jakamista.

Voi olla, että Rajoy vain jättää itsenäisyysmielisten vaatimukset yhä huomiotta ja katsoo, miten katalonialaiset itse suhtautuvat mahdolliseen itsenäisyysjulistukseen. Noin puolethan heistä vastustaa sitä.

Uhkauksista huolimatta Rajoy todennäköisesti yrittää viimeiseen asti välttää Masin ja muiden itsenäisyysjohtajien vangitsemisen – se tarjoaisi heille parasta mahdollista propagandamateriaalia.

Itsenäisyyden kannatus Kataloniassa on kasvanut tällä vuosikymmenellä nopeasti. Pääsyitä on itsehallinnon lisäämisen kaatuminen perustuslakituomioistuimessa vuonna 2010, vaikka asia oli hyväksytty alueparlamentissa, Espanjan parlamentissa ja kansanäänestyksessä.

Moni on sitä mieltä, että melko varakas Katalonia maksaa talouskriisin runtelemassa Espanjassa keskushallinnolle enemmän kuin saa takaisin.

Ajatus itsenäistymisestä ei silti olisi noussut pinnalle, elleivät katalonialaiset olisi jo ennalta vaalineet käsitystä kulttuurisesti omaleimaisesta kansastaan. Itsehallinnon kaatumisessa oli symbolisesti merkittävää, että romukoppaan heitetty teksti sisälsi maininnan Kataloniasta kansakuntana (katalaaniksi nació, espanjaksi nación).

Osansa lienee myös pääministeri Rajoyn tiukalla linjalla. Rajoy olisi voinut houkutella katalonialaisia puolelleen avaamalla uudet neuvottelut itsehallinnon maltillisesta lisäämisestä.

Hän olisi myös voinut luvata itsenäistymisestä samanlaisen kansanäänestyksen kuin Britannia antoi Skotlannille – tai edes neuvoa-antavan. Ennen ilmapiirin kiristymistä itsenäisyysmieliset olisivat todennäköisesti hävinneet äänestyksen, ja koko juttu olisi sitä myöten voitu unohtaa.

Nyt kun asian on annettu venyä sunnuntain vaaleihin, on entistä vaikeampi painaa jarrua. Viikko uhkaa vaihtua Espanjassa syvän kriisin keskellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat