Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain heroiiniepidemia pahenee

Viranomaisen mukaan syynä ovat virheellisesti määrätyt reseptit

Ulkomaat
 

2000-luvun puolivälissä alkanut heroiiniepidemia pahenee Yhdysvalloissa edelleen.

Tyypillinen heroiininkäyttäjä on yhä köyhä 18–25-vuotias valkoinen mies, jonka vuositulot ovat alle 20 000 dollaria (18 000 euroa). Nyt naiset käyttävät kuitenkin heroiinia kaksi kertaa niin paljon kuin ennen. Käyttö on kasvanut kaikissa tuloluokissa, kaikissa väestöryhmissä ja lähes kaikissa ikäluokissa.

Fakta

Heroiini on halventunut

 Heroiinin käyttö on lisääntynyt kaikissa väestöryhmissä, kaikissa tuloluokissa ja lähes kaikissa ikäluokissa.

 Käyttö alkoi lisääntyä laillisten reseptilääkkeiden kautta.

 Vuonna 2013 Yhdysvalloissa kuoli heroiiniin yli 8 000 ihmistä.

 Heroiini maksaa nyt alle puolet siitä, mitä se maksoi 1980-luvulla.

 Yksittäisannos heroiinia maksaa 10–25 dollaria (9–22 euroa).

Heroiini leviää paikoissa, jotka se on aiemmin jättänyt rauhaan: itä- ja koillisrannikon pikkukaupungeissa, Keskilännessä sekä taantuvilla teollisuuspaikkakunnilla. Tätä on selitetty sillä, että suurkaupungeissa heroiinin haitat on osattu tunnistaa. Pikkukaupungeissa on suhtauduttu aiemmin harvinaiseen aineeseen vähemmän varovasti.

Ongelman varsinaisesta alkusyystä ollaan melko yksimielisiä.

Heroiinin käyttö alkoi lisääntyä nopeasti noin vuonna 2007. Pohjan sille loi kymmenen vuotta aiemmin alkanut reseptilääkkeiden väärinkäyttö – ja ennen kaikkea väärin määrääminen.

"Tämä epidemia on lääkärien aiheuttama", sanoo Centers for Disease Control and Prevention -viraston johtaja Tom Frieden The Economist -lehdessä.

Kun reseptilääkkeiden väärinkäyttöön havahduttiin 2000-luvun puolivälissä, reseptinkirjoituskäytäntöä yritettiin kiristää.

Yhdysvalloissa kolme neljästä heroinistista on käyttänyt ensin laillisia opioideja. Niiden käyttäjillä on 40-kertainen riski siirtyä heroiinin käyttäjäksi.

Gramma puhdasta heroiinia maksaa Yhdysvalloissa nyt alle puolet siitä, mitä 1980-luvulla.

Yliannostuskuolemat ovat nelinkertaistuneet vuodesta 2007. Vuonna 2013 yli 8 200 yhdysvaltalaista kuoli heroiiniin.

Hoito laahaa pahasti perässä. Pahimpiin kuuluvalla heroiinialueella koillisrannikon Mainessa hoitoonpääsyä pitää odottaa jopa 18 kuukautta.

Moni osavaltio on vähentänyt huumevieroitusklinikoiden rahoitusta. "Jos haluamme pahentaa ongelmaa, olemme menossa oikeaan suuntaan", sanoi Kathie Kane-Willis Illinoisin osavaltion huumepolitiikan neuvostosta The Economistissa.

Kaikki presidenttiehdokkuutta havittelevat kärkipoliitikot Hillary Clintonista Jeb Bushiin mainitsevat heroiiniongelman vaalikiertueillaan.

Esimerkiksi republikaanien ehdokkaaksi pyrkivä Carly Fiorina on puhunut avoimesti siitä, että hänen tytärpuolensa kuoli alkoholi- ja reseptilääkeriippuvuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat