Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmän sodan jäänteet murtuvat Karibialla

Ulkomaat
 
Maria Manner

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos oli suuntaamassa New Yorkiin, kun hän kirjoitti Twitter-viestipalveluun tekevänsä välilaskun Kuubassa. "Rauha on lähellä", Santos ilmoitti.

Samana iltana hän ja sissiryhmä Farcin johtaja " Timochenko " kertoivat historiallisia uutisia. Valkoisissa paidoissa Havannassa puhuneet miehet ilmoittivat sopineensa rauhansopimuksen tärkeimmistä suuntaviivoista.

Nämä ovat erikoisia aikoja Karibianmerellä. Alle vuosi sitten Kuuba ja Yhdysvallat ilmoittivat diplomaattisuhteista yli 50 vuoden välirikon jälkeen.

Sekä Kuuban kommunistihallinto että Farc-sissit kuuluvat vasemmistolaisiin aseellisiin kapinaliikkeisiin, jotka syntyivät Latinalaisessa Amerikassa kylmän sodan aikana. Kolumbiassa Farc ei koskaan päässyt määränpäähänsä, toisin kuin vallankumousarmeija Kuubassa.

Kuten Kuuballa ja Yhdysvalloilla myös Kolumbialla on vielä matkaa lopulliseen sopuun. Varsinainen rauhansopimus on määrä allekirjoittaa puolen vuoden kuluessa.

Vaikein kysymys Kolumbian ja Farcin neuvotteluissa on ollut konfliktiin liittyvien rikosten käsittely. Niissä on sieppauksia, murhia, katoamisia ja kidutusta.

"Kukaan ei neuvottele päätyäkseen telkien taakse", presidentti Santos on huomauttanut.

Farc taipui neuvotteluihin menetettyään ison osan voimastaan. Kylmän sodan ja Neuvostoliiton tuen lakattua se on turvautunut yhä enemmän huumekauppaan ja sieppauksiin. Lisäksi se on pitänyt pintansa ammattitaistelijoiden voimin.

Farcilla on enää vähän kannatusta, eivätkä kaikki ole innoissaan sen kanssa tehdystä sopimuksesta. Moni kolumbialainen tahtoisi nähdä sissit vankilassa.

Kun neuvottelut on käyty, edessä on vielä vaikein osuus: rauhansopimuksen toimeenpano. Kolumbialla on entuudestaan kokemusta pieleen menneistä sovuista ja aseidenriisunnasta.

Keskiviikon ilmoitus voi silti olla lopun alku yli puolen vuosisadan sodalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat