Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Frontex ottaa oppia Suomen järjestelykeskuksesta

Frontexin johtaja: EU:n ulkorajat ovat täysin kontrollissamme

Ulkomaat
 

Euroopan unionin rajaturvallisuusvirasto Frontex ja Etelä-Euroopan maat aikovat ehkä käyttää Suomeen perustettua turvapaikanhakijoiden järjestelykeskusta mallina Etelä-Eurooppaan perustettaville uusille hotspoteille.

Hotspot tarkoittaa EU:n yhteistä käsittelykeskusta, jonne EU:n alueelle saapuvat turvapaikanhakijat kerätään ja jossa heidät rekisteröidään.

Asiasta kertoi Frontexin pääjohtaja Fabrice Leggeri perjantaina Suomen-vierailullaan.

Järjestelykeskus on ollut auki vasta muutaman päivän. Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö ja Frontexin entinen pääjohtaja Ilkka Laitinen sanoo, että tuloksia kelpaa esitellä jo nyt.

"Käytännössä kaikki pohjoisen kautta saapuvat saadaan nyt rekisteröityä ja ohjattua hallitusti etelään päin."

Onko ulkorajat mahdollista saada kontrolliin lisäämällä Frontexin resursseja?

"Ulkorajat ovat jo kontrollissa", Leggeri sanoo. "Me tiedämme tismalleen, kuinka paljon tänne tulee ihmisiä. Tekninen valvontamme toimii hyvin, samoin ilmavalvonta."

Laitinen on samaa mieltä: ulkorajat ovat kontrollissa. Entäpä suuret määrät Eurooppaan saapuvia ihmisiä, jotka ylittävät rajan muualta kuin rajanylityspisteen kautta?

"Kyllä me näemme, keitä sieltä tulee, tänä vuonna noin 550 000 ihmistä. Sitä ihmisvirtaa ei ole saatu hallintaan. Mutta se ei ole rajavalvonnan tehtävä."

Leggeri ja Laitinen eivät usko, että ihmisiä pääsisi EU:n alueelle Frontexin tai muun rajavalvonnan huomaamatta.

Käytännössä Frontex voi tarkkailla kamera- tai muulla valvonnalla ihmisiä, jotka Eurooppaan saapuvat, mutta keinoa heidän tunnistamiseensa tai tulon kontrollointiin ei ole.

Frontexin budjettia on kasvatettu merkittävästi. Vuonna 2014 se oli 95 miljoonaa euroa ja tänä vuonna 142 miljoonaa euroa. Ensi vuonna se on jo noin 246 miljoonaa euroa. Toimintaa on tarkoitus laajentaa siten, että Frontex osallistuisi enemmän turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin ja EU:n alueelta poistamiseen, jos turvapaikkaa ei myönnetä.

Ensisijaisen vastuun rajavalvonnasta kantavat yhä EU-maat, Leggeri korosti. Frontexin tehtävä on auttaa niitä.

Suomessa asiat ovat Leggerin mukaan hyvin."Nyt on kyse pikemminkin siitä, miten Suomi voi auttaa Frontexia, kuin siitä, miten Frontex voisi auttaa Suomea. Teidän pitää muistaa, että EU:n ulkorajat ovat myös Suomen ulkorajat. Teidän rajanne kulkee Kosilla, Lesboksella ja Lampedusalla."

Leggeri kiitteli Suomen osallistumista Frontexin operaatioihin. Moni suomalainen palvelee ja on palvellut muun muassa Kreikan Poseidon-merioperaatiossa, Italian Triton-merioperaatiossa ja useissa pienemmissä matalan profiilin operaatioissa. Tulevaisuudessa Frontex toivoo suomalaisilta erityisesti henkilökuntaa, ei välttämättä kalustoa.

Leggerin mukaan juuri nyt merkittävä ongelma on esimerkiksi se, että Euroopan maat eivät pysty vaihtamaan tietoja riittävän hyvin. Frontexin tavoite on rekisteröidä kaikki turvapaikanhakijat ja puhuttaa heitä jo hotspoteissa. Tiedot jaettaisiin kaikille EU-maille.

Näin vältyttäisiin siltä, että joka maassa pitää puhuttaa turvapaikanhakijat uudelleen ja ottaa heiltä esimerkiksi sormenjäljet.

EU-maiden yhteistyötä haittaa Leggerin mukaan myös se, että järjestelmät eivät ole yhteensopivat. Suomalaisen rajaviranomaisen sormenjälkikone ei sovi teknisesti yhteen vaikkapa kreikkalaisen sormenjälkirekisterin kanssa, joten tieto ei välity.

Frontex aikoo laajentaa ja lisätä hotspoteja sekä palkata niihin uutta henkilökuntaa. Henkilökunnan ei välttämättä tarvitse olla koulutettuja rajatyöntekijöitä, sotilaita, poliiseja tai muita alan asiantuntijoita.

"Tarvitsemme paljon henkilökuntaa esimerkiksi turvapaikanhakijoiden haastatteluun. Tausta rajavalvonnassa ei aina ole tarpeen, vaan heidät voidaan kouluttaa tehtäviinsä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat