Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin viranomaiset selvittävät, mistä turvapaikanhakija on kotoisin

Keinoja ovat muun muassa asuinympäristöstä kysely ja kielianalyysi

Ulkomaat
 
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Maahanmuuttovirasto Migri kertoi maanantaina aikovansa päivittää Irakia ja Somaliaa koskevat turvallisuusarvionsa. Se pyrkii nopeuttamaan turvapaikanhakukäsittelyä ja kartoittamaan turvallisia alueita.

Rajavalvonta, poliisi ja Maahanmuuttovirasto arvioivat hakijan kertomuksen paikkansapitävyyttä pääasiassa kolmella tavalla:

1. Tärkein ja helpoin tapa todistaa kotipaikkansa on esittää luotettavat asiakirjat, joista käy ilmi, kuka on ja missä asui ennen kuin joutui jättämään kotinsa. Esimerkiksi lähes kaikilla albanialaisilla turvapaikanhakijoilla on modernit passit. Sen sijaan esimerkiksi Somaliasta saapuvilla on hyvin harvoin mukanaan passia tai muuta virallista asiakirjaa.

"Somaliassa ei ole kahteenkymmeneen vuoteen ollut luotettavaa väestökirjanpitoa tai passia myöntävää tahoa", sanoo Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Juha Similä. Osalla irakilaisista on asiakirjat, osalla ne on tuhottu tai niitä ei ole koskaan ollutkaan. Jotkut eivät halua näyttää papereitaan Suomen viranomaisille.

"Joskus passi löytyy siinä vaiheessa, kun käy ilmi, että papereiden esittäminen itse asiassa parantaa turvapaikanhakijan asemaa. Kun henkilöllisyys saadaan vahvistettua, työnteko-oikeuden saa nopeammin."

Panu Pohjola Lehtikuva
Tornion seurakunnan työntekijä Johanna Wennerström antoi viime viikolla turvapaikanhakijoille matkaohjeita Turkuun ja Helsinkiin.
Tornion seurakunnan työntekijä Johanna Wennerström antoi viime viikolla turvapaikanhakijoille matkaohjeita Turkuun ja Helsinkiin.

2. Jos ihminen saapuu maasta, joka on kokonaisuudessaan turvaton, hänen asuinpaikallaan ei ole väliä. Esimerkiksi Syyriaan ei palauteta ketään. Joissain maissa, kuten Somaliassa ja Irakissa, katsotaan olevan turvallisia ja turvattomia alueita. Jos asuinpaikka ei selviä asiakirjoista, ihmistä pyydetään kertomaan yksityiskohtia kotipaikastaan.

"Aiemmin kyseltiin esimerkiksi rakennuksista, moskeijoista, silloista, kaupoista ja niin edelleen", Similä sanoo.

Vakiokysymykset alkoivat kuitenkin kiertää hakijoiden keskuudessa, ja niistä on pitkälti luovuttu.

Similä antaa esimerkin siitä, millaisia asioita turvapaikanhakijalta voitaisiin kysyä.

"Jos ihminen kertoo olleensa esimerkiksi kotiäiti Kirkukista Irakista, häntä voidaan pyytää kuvailemaan matka paikalliselle torille. Kun astut ovesta ulos, mitä näet? Millainen talo on vasemmalla, entä oikealla? Kuvaile tarkasti reittisi: mistä käännyt, mitä tietä kuljet, mistä kohdasta saavut torille? Mitä kaikkea torilla myydään? Paljonko ruoka maksaa? Mikä on vihanneskauppiaan nimi?"

Kysely tehdään useimmiten tulkin välityksellä.

Similän mukaan ihmisen on yleensä helppoa kertoa yksityiskohtia kotiympäristöstään. Jos hän valehtelee tai keksii asioita päästään, tarina alkaa jossain vaiheessa hajota. Yksityiskohdat myös tarkistetaan.

Similä käyttää esimerkkinä Helsinkiä.

"Sanotaan, että ihminen on kertonut asuneensa Myllypurossa ja seuraavansa jääkiekkoa. Siinä tapauksessa häneltä kyseltäisiin yksityiskohtia siitä, miten Jokerit, HIFK ja Espoo Blues ovat pelanneet, millaisia pelaajia joukkueisiin kuuluu ja kuka on Hjallis Harkimo. Sitten pyydettäisiin kuvailemaan tarkasti matka kotiovelta Hartwall-areenalle. Jos ei ole käynyt tai jopa asunut Helsingissä tai Suomessa, kysymyksiin on vaikea vastata oikein."

Jos turvapaikanhakijan kertomuksessa on selviä puutteita, hänelle annetaan mahdollisuus selittää, miksei tunne väitettyä asuinpaikkaansa.

3. Tarvittaessa hakijalle tehdään kielianalyysi. Hänen puhettaan nauhoitetaan ja se lähetetään analysoitavaksi ruotsalaiseen Sprakab-yritykseen.

Hakija voi myös keskustella puhelimitse suoraan analyytikon kanssa. Analyytikko tarkkailee muun muassa murretta, sanastoa ja muita kielen piirteitä selvittääkseen, onko ihminen alueelta, jolta väittää olevansa.

Myös tässä kohdassa kuullaan hakijaa: joskus löytyy hyvä syy siihen, miksi ihminen ei puhu vaikkapa jonkin paikan murretta.

"Jos ihminen on muuttanut vuosi sitten Helsingistä Kuopioon, hän ei luultavasti puhu sujuvaa Savon murretta", Similä sanoo.

Kielitestinkään reputtaminenkaan ei tarkoita, ettei turvapaikkaa voisi saada.

Ei riitä, että Maahanmuuttovirasto arvelee hakijan valehtelevan kotipaikkansa. Viraston pitää myös pystyä osoittamaan oikea kotipaikka.

Jos virkailijat eivät usko siihen, että ihminen on esimerkiksi Mosulista, mutteivät pysty osoittamaan muutakaan paikkaa, asia ratkaistaan hakijan eduksi.

Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat