Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tommi kalastelee presidentin vesillä

Sääksi on nyt Zavidovon luonnonsuojelualueella

Ulkomaat
 
Vesa Hyyryläinen
Tommi-sääksi lähti syyskuun alkupuolella Hyrynsalmelta.
Tommi-sääksi lähti syyskuun alkupuolella Hyrynsalmelta. Kuva: Vesa Hyyryläinen
Sarjassa seurataan kalasääsken matkaa kohti Saharan eteläpuolista Afrikkaa.

 

Tommi-sääksellä on joko erehtymätön kyky löytää Venäjän todistetusti parhaat kalavedet tai poliittisen historian tuntemusta.

Hyrynsalmelta syyskuun yhdeksäntenä päivänä Afrikan-matkalle lähtenyt nuori lintu ohitti Tverin syyskuun puolivälissä, teki u-käännöksen Moskovan koillispuolella ja on siitä lähtien kalastellut Zavidovon luonnonsuojelualueella sata kilometriä Moskovasta Suomen suuntaan – suurin piirtein presidentin metsästysmajan takapihalla.

Siellä presidentti Urho Kekkonen ja pääsihteeri Nikita Hruštšov metsästivät ja kalastivat jo puoli vuosisataa sitten. Tai kuten ministeri Olavi J. Mattila on kertonut: syötiin, ryypättiin, saunottiin, uitiin, syötiin ja ryypättiin.

Elokuussa 1972 ryyppyringissä oli Kekkosen lisäksi pääsihteeri Leonid Brežnev ja äijät panivat alulle Suomen EU-tien. Muistion livahtamisesta Dagens Nyheteriin tuli Zavidovo-vuoto ja tekosyy, jonka varjolla Kekkonen "suostui" jatkokaudelle ilman ärsyttäviä äänestyksiä.

Šošajoki yhtyy Tommin apajilla Volgaan laskevaan Lamajokeen, ja tammukat iskevät kuvaan talvellakin – kysykää vaikka Ukrainan ex-presidentiltä Viktor Janukovytšilta, joka todisti asiaa maaliskuussa 2013. Donetskin suuren pojan pilkkionni kääntyi vasta myöhemmin.

Talven tuloa Tommi ei sentään jää todistamaan. Alkumatkasta perässä lentänyt Tommin isä Ukko on pyyhkäissyt ohi ja kalastelee Ukrainan rajalla, joten nuori lintu lähtee luultavasti pian perään suunnilleen samaa reittiä. Mitään kiirettä ei kuitenkaan ole: maanantaina Moskovassa paistoi aurinko ja lämmintä oli 24 astetta. Siinä perimmäinen syy Tommin hidasteluun.

Meneillään on siis intiaanikesä tai slaavilaisittain "ämmänkesä". Outoa termiä on selitetty saksan sanalla Altweibersommer, jossa taas olisi sotkettu substantiivi "nainen" ja verbi "kutoa". Kyseessä olisikin siis "vanhan hämähäkinseitin kesä".

Kuulostaa uskottavalta mutta tylsältä. Useimmat venäläiset taitavat yhdistää ämmänkesä- eli babeleto-sanansa metsässä asuvaan noita-akkaan baba-jagaan. Toivottavasti Tommi ei törmää siihen iljetykseen, joka epäilemättä viihtyy Zavidovon takamailla.

Oikaisu 26.9. klo 13.47: Tommin matka kohti Afrikkaa alkoi syyskuun yhdeksäntenä päivänä, ei kesäkuun yhdeksäntenä, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat