Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edustajainhuoneen puhemies eroaa USA:ssa

Ero liittynee republikaanien sisäisiin kiistoihin johdon ja oikean laidan välillä

Ulkomaat
 
John Boehner
John Boehner

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies John Boehner yllätti kaikki ilmoittamalla erostaan perjantaina. Boehner aikoo siirtyä sivuun lokakuun lopussa.

Kongressin puhemies on virallisessa protokollajärjestyksessä kolmas presidentin ja varapresidentin jälkeen.

Boehnerin eron tulkittiin johtuvan republikaanien sisäisistä kiistoista. Puoluejohto on yrittänyt kongressissa kompromissiratkaisuja demokraattien kanssa.

Puolueen oikean laidan edustajat ovat kuitenkin toistuvasti vaatineet kovempaa linjaa sekä arvostelleet puoluejohtoa ja Boehneria siitä, että nämä antavat liian paljon periksi demokraateille.

Viime aikoina republikaaneja on jakanut kiista Planned Parenthoodin rahoituksesta. Järjestö antaa ehkäisyneuvontaa ja järjestää syöpäseulontoja mutta tekee myös abortteja, joita useimmat republikaanit vastustavat.

Kesällä kohua aiheutti salaa kuvattu video, jossa järjestön edustajat keskustelivat abortoitujen sikiöiden elinten käytöstä lääketieteellisessä tutkimuksessa. Monet oikean laidan republikaanit ovatkin halunneet lopettaa rahoituksen järjestöltä kokonaan, vaikka se johtaisi koko liittovaltion rahoituksen lopettamiseen ja valtion virastojen väliaikaiseen sulkemiseen.

Puoluejohto ei halua lopettaa liittovaltion rahoitusta, koska se pelkää asian kääntyvän puoluetta vastaan.

Boehnerin ero aloittaa republikaanipuolueen sisällä kovan kilpailun siitä, kenestä tulee hänen seuraajansa. Tämä taas vaikuttaa siihen, miten enemmistöpuolueen yhteistyö presidentin ja demokraattivähemmistön kanssa sujuu kongressissa.

Päätöksenteko Yhdysvaltain kongressissa on hidastunut viime vuosina merkittävästi kovan linjan edustajien ja maltillisten välisten kiistojen seurauksena.

Boehner kollegoineen vieraili kesäkuussa Suomessa Ukrainan tilanteen takia.

Kongressiedustajat halusivat kuulla, mitä mieltä Venäjän rajanaapurit ovat Ukrainasta ja Venäjän kehityksestä. Matkallaan Boehner tapasi muun muassa presidentti Sauli Niinistön ja ulkoministeri Timo Soinin.

Laura Saarikoski HS
New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat