Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiiluvasilmäinen kommunisti ja hopealusikkapoika possun kanssa – brittipolitiikalla oli vilkas alkusyksy

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Kansalla on kuulemma sellaiset johtajat, jotka se ansaitsee. Millaisin voimin ja mihin suuntaan Britanniaa johdetaan?

Pelkkien uutisotsikoiden perusteella tilanne näyttää huonolta. Niiden mukaan Britannian pääministeri on todellisuudesta vieraantunut hopealusikkapoika, joka lepuutti eliittiyliopistossa viettäminään vuosina intiimejä ruumiinosiaan sianruhon suussa. Britannian oppositiojohtaja on puolestaan kiiluvasilmäinen kommunisti, joka kansallistaisi suuryhtiöt ja riisuisi Britannian yksipuolisesti aseista.

Artikkeliin liittyvät

Todellisuus kohuotsikoiden takana on tietysti paljon tylsempi.

Pääministeri David Cameron saattoi osallistua opiskelijana yksityiskerhojen villeihin juhliin – tai sitten ei. Konservatiivipuolueen entisen rahoittajan lordi Ashcroftin paljastuskirjan heikosti lähteytetty väite jaksoi kiinnostaa kuluvalla viikolla vain pari päivää, kunnes hiipui pois.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn taas on ehtinyt olla labourin johdossa kaksi viikkoa. Sinä aikana työväenpuolueen uusi nokkamies on pehmentänyt kantojaan niin, että kirkuva punaväri on hiipunut hailakaksi sinooperiksi.

Alkusyksyn kohuotsikoiden jälkeen britit palaavat oikeaan politiikkaan. Ensi viikolla työväenpuolue järjestää jokasyksyisen puoluekokouksensa, ja sitä seuraavalla viikolla on vuorossa konservatiivipuolueen kokous. Pääpuolueet pohjustavat asemiaan ensi vuoden moniin tärkeisiin vaaleihin: Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin aluevaaleihin, Lontoon pormestari- ja paikallisvaaleihin sekä kansanäänestykseen Britannian EU-jäsenyydestä.

Toisin kuin puoluekokouksista luulisi, konservatiivien tapaaminen on kiinnostavampi kuin työväenpuolueen. Labourilla on toki uusi johtaja, mutta Corbynin voima ja valta muuttaa brittipolitiikkaa oppositiosta on rajallinen. Konservatiivipuolueen tuulet sen sijaan antavat viitteitä siitä, miten käy Britannian EU-jäsenyydelle.

Mielipidemittausten mukaan yleisö pitää Corbynia rehellisenä ja suoraviivaisena, mutta harva uskoo, että hänestä olisi pääministeriksi. London School of Economicsin (LSE) professorin Tony Traversin mukaan Corbynin valinta ei ole antanut labourin suosiolle toivottua nostetta.

"Corbyn miellyttää labourin äänestäjiä, mutta se ei vielä tarkoita, että Corbyn miellyttäisi muuta äänestäjäkuntaa", hän sanoi LSE:ssä toimittajille.

Corbynin suurin haaste on nyt luoda työväenpuolueelle vahva ohjelma, johon myös puolueen kansanedustajat voivat sitoutua. Ongelmia aiheuttaa se, että Corbynin suosio omien parlamentaarikkojensa joukossa on heikko.

"Corbynin valinta on puskenut labouria jyrkästi vasemmalle, lähelle vihreitä", arvioi politiikan tutkija ja professori Patrick Dunleavy LSE:stä.

Samaan aikaan konservatiivit ovat omineet poliittiseen sanastoonsa käsitteitä, jotka ovat aiemmin kuuluneet keskustavasemmistolle. Niitä ovat Traversin mukaan puheet elämiseen riittävästä palkasta, niin sanotusta Google-verosta ja Pohjois-Englannin isojen kaupunkien roolista.

Yllätysvoiton toukokuun parlamenttivaaleissa ottaneen pääministeri Cameronin lähiaikojen ykköshaaste on EU. Päättämättä on esimerkiksi se, milloin kansanäänestys järjestetään. Moni veikkaa kesäkuuta 2016.

Ennen kansanäänestystä Cameronin pitää saada kokoon myös omat joukkonsa. Konservatiivipuolue on jakautunut rajusti EU-jäsenyydestä. Eron kannattajat ovat näkyvä ja äänekäs osa puoluetta.

Erityislaatuista brittipolitiikassa on, että sen enempää Cameronin kuin Corbyninkaan ei uskota olevan pääministeri vuoden 2020 vaalien jälkeen. Cameron ilmoitti jo alkuvuonna, ettei hän halua kolmannelle kaudelle. Konservatiivien pitää siksi valita uusi johtaja hyvissä ajoin ennen seuraavia parlamenttivaaleja. Professori Dunleavyn mukaan vallanvaihdos voi tapahtua esimerkiksi kesällä 2018.

Koska Corbynilla ei ole – ainakaan näillä näkymin – uskottavuutta pääministeriksi, labourissakin saattaa olla edessä uuden johtajan valinta muutaman vuoden kuluessa. Siihen asti Corbynin tehtävä on haastaa Cameron uudenlaisella politiikanteolla. Kokonaan toinen asia on, tavoittaako viesti äänestäjät.

Annamari Sipilä annamari.sipila@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat