Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina ilmoitti suurista päästöleikkauksista

Ilmastonmuutoksen torjunta yhdistää eripuraisia Kiinaa ja Yhdysvaltoja

Ulkomaat
 
Reuters
Kiinan Jilinissä sijaitsevan lämpövoimalan piipuista nousee taivaalle sankka savu.
Kiinan Jilinissä sijaitsevan lämpövoimalan piipuista nousee taivaalle sankka savu. Kuva: Reuters

Kiinan presidentti Xi Jinpingin vierailu Valkoisessa talossa perjantaina ei ollut pelkkää seremoniaa. Presidentti Xi ilmoitti merkittävistä päästöleikkauksista, jotka vaikuttavat Kiinan teräs-, sementti-, paperi- ja sähköteollisuuteen, kertoi The New York Times -lehti.

Kiina ja Yhdysvallat ovat maailman suurimpia saastuttajia. Ajoittamalla ilmoituksensa perjantaihin Xi pyrki tukemaan presidentti Barack Obamaa, joka aikoo taivutella ensi viikolla Yhdistyneiden kansakuntien 70-vuotisjuhlakokouksessa muita maailman maita leikkaamaan päästöjään.

Uusi ilmastosopimus on Obaman loppukauden tärkeimpiä tavoitteita. Se on määrä solmia Pariisissa joulukuussa.

"Ainoa mahdollisuutemme on löytää ratkaisuja, jotka hyödyttävät niin Kiinaa kuin Yhdysvaltojakin. Tarvitsemme yhteistyötä, jotta voimme kirjoittaa uuden luvun Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteisiin", Xi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiinan päästöleikkausten on määrä alkaa vuonna 2017. Tarkoituksena on leikata päästöjä ja panna saastuttajat maksamaan niistä vuoteen 2030 mennessä. Valtio asettaa päästöille katon, minkä jälkeen yritykset voivat ostaa ja myydä päästökiintiöitä.

Xin ilmoitus on merkittävä myös siksi, että Kiina aikoo rajoittaa päästöjään viime aikojen talousongelmista huolimatta. Kiinan teollisuus on riippuvainen halvasta hiilestä, minkä seurauksena Kiinan suurkaupunkien ilma on hyvin likaista.

Presidentti Obama voi käyttää Kiinan päästöleikkauksia perustellakseen samankaltaisia leikkauksia Yhdysvalloissa. Obama ilmoitti heinäkuussa rajoittavansa amerikkalaisten voimaloiden kasvihuonepäästöjä. Kongressin republikaanit ovat vastustaneet kaikkia päästöleikkauksia osittain sillä perusteella, ettei niillä ole merkitystä, jos suurin saastuttajamaa Kiina ei tee mitään.

"Se [Kiinan ilmoitus] auttaa meitä saamaan aikaan paremman sopimuksen Pariisissa", arvioi Valkoisen talon edustaja The New York Timesille.

Presidentit saivat tukea myös ylemmältä taholta. Paavi Franciscus puhui Washingtonissa ja New Yorkissa toistuvasti ilmastonmuutoksesta. Perjantaina paavi piti YK:n päämajassa yleiskokouksen historian suurimmalle yleisölle puheen, jossa hän tuomitsi "tuhlauksen kulttuurin".

Kiinan ja Yhdysvaltain presidentit korostavat mielellään ilmastonmuutosta, koska se on harvoja asioita, joista johtajat ovat yhtä mieltä.

Xin vierailua varjostivat verkkohyökkäykset Yhdysvaltain liittovaltion tietokantoihin. Yhdysvallat on syyttänyt niistä Kiinaa.

Yhdysvaltain-matkallaan Xi vakuutti, että Kiina on valmis tekemään yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa verkkorikollisuuden torjumiseksi. Kiina ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet "verkkomaailman aseistariisuntasopimuksesta", jossa maat sitoutuisivat olemaan hyökkäämättä toistensa verkkoihin rauhanaikana.

Kiinan näkökulmasta Xin vierailulla Valkoisessa talossa oli myös suuri symbolinen merkitys. Xi haluaa näyttää kotona, että maailman mahtavimman maan presidentti tervehtii häntä seremoniallisin tykinlaukauksin ja järjestää juhlaillallisen.

"Luottamuksen lisääminen ja epäilysten hälventäminen ovat presidentti Xin Yhdysvaltain-matkan tavoitteita", kirjoitti Kiinan valtion virallinen uutistoimisto Xinhua. "Parhain tapa on selventää kahden maan yhteisetuja kaupassa ja taloudessa."

 

Artikkelin tiedonhankintaan osallistui HS:n tet-harjoittelija Qingxin Yang.

Laura Saarikoski HS
New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat