Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Irak ei ole turvallinen maa – Maahanmuuttovirasto päivittää turvallisuusarvionsa

Valtaosa Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista on Irakista. Maan alueiden turvallisuutta ja tulevaisuutta on hyvin vaikea arvioida kattavasti, sanoo Irak-asiantuntija Hussein al-Taee.

Ulkomaat
 
Ahmed Saad Reuters
Mies tarkkaili tilannetta Bagdadissa paikalla, jossa tehtiin viime viikolla itsemurhaisku. Shiiojen kaupunginosassa räjähti kolme pommia, jotka tappoivat ainakin kaksitoista ihmistä.
Mies tarkkaili tilannetta Bagdadissa paikalla, jossa tehtiin viime viikolla itsemurhaisku. Shiiojen kaupunginosassa räjähti kolme pommia, jotka tappoivat ainakin kaksitoista ihmistä. Kuva: Ahmed Saad Reuters

Irakia ei voi pitää turvallisena maana, vaikka eri alueiden vakaudessa on hyvin suuria eroja, sanoo konfliktinhallintajärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee.

Suomessa Maahanmuuttovirasto ilmoitti maanantaina aikovansa päivittää Irakia ja Somaliaa koskevat turvallisuusarvionsa. Virasto ryhtyy kartoittamaan turvapaikanhakijoiden palautusmahdollisuuksia molempiin maihin.

Maahanmuuttovirasto teki päätöksen sen jälkeen kun Suomeen saapui muutamassa viikossa historiallisen suuri määrä turvapaikanhakijoita.

Tänä vuonna Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista 62 prosenttia on irakilaisia ja 13 prosenttia somalialaisia.

Al-Taeen mukaan on hyvä asia, että Maahanmuuttovirasto päivittää turvallisuusarvionsa Irakista, kunhan arvio perustuu luotettaviin lähteisiin.

Hänestä Irakin turvallisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, sillä tilanne voi vaihdella kaupunginosienkin välillä. Lisäksi turvallisuustilanne saattaa muuttua nopeasti: se riippuu maan sisäpoliittisesta kehityksestä, Isis-terroristijärjestöä vastaan meneillään olevan sodan kehityksestä ja alueellisen tasapainon muutoksista.

Irak on ollut sekasorrossa siitä lähtien, kun Yhdysvallat kaatoi diktaattori Saddam Husseinin hallinnon vuonna 2003. Tilanne paheni dramaattisesti kesällä 2014, jolloin Syyrian sisällissodasta voimaa saanut jihadistijärjestö Isis valtasi Irakista laajoja alueita.

Irakin joillain alueilla turvallisuustilanne on silti kokonaisuuteen nähden suhteellisen hyvä, al-Taee sanoo. Hän saapui itse Irakista Suomeen pakolaisena 1990-luvulla.

"Suhteellinen turvallisuus tarkoittaa, että ihmisillä on jatkuva pelko siitä, että jotain voi tapahtua piankin. Missään päin Irakia ihmiset eivät voi olla varmoja siitä, että kun he lähtevät aamulla töihin, he palaavat illalla kotiin. Ihmiset ovat kuitenkin mukautuneet elämään paineen alla."

Al-Taeen mukaan Irakissa on viisi maakuntaa, jotka voi luokitella vaarallisiksi: Kirkuk, Diyala, Salah al-Din, Anbar ja Ninawa. Näillä alueilla Isisillä on vahva ote.

Lisäksi pääkaupunki Bagdad on vaarallinen monesta syystä: siellä toimii äärijärjestöjen salaisia soluja, jotka tekevät pommi-iskuja ja salamurhia varsinkin kun hallitus saavuttaa voittoja taistelussa Isisiä vastaan.

Toinen vaaratekijä ovat vapaaehtoisten itsenäiset asejoukot, joita on koottu suojelemaan tiettyjä alueita tai kansanryhmiä sekä taistelemaan Isisiä vastaan.

"Asejoukoista monilla on paremmat aseet kuin armeijalla, ja monet niistä ovat profiloituneet vaarallisiksi", al-Taee sanoo.

Irakissa on ylipäänsä vaikea määritellä tarkasti, missä on vaarallista ja missä turvallista. Rauhalliseltakin seudulta oleva irakilainen saattaa joutua uhkailun tai väkivallan kohteeksi, jos hän on esimerkiksi lähtenyt taistelemaan Isisiä vastaan tai on muuten poliittisesti aktiivinen.

"Väkivallalla uhkailusta on tullut perustyökalu eri puolilla Irakia", al-Taee kertoo.

Epävakaus ei liity pelkästään Isisin muodostamaan uhkaan, sillä Isisiä on jo kyetty heikentämään. Jännitteet liittyvät toisaalta alueiden ja kansanryhmien pyrkimyksiin lisätä itsemääräämisoikeutta, toisaalta irakilaisten luottamuksen rapautumiseen keskushallintoa kohtaan.

Irakissa on nähty parina viime kuukautena protesteja korruptiota ja hallituksen saamattomuutta vastaan mutta myös hallitusta tukevia mielenosoituksia.

Eurooppaan suuntautuvassa pakolaisaallossa oli piikki, kun Irakin hallitus oli kertonut reformisuunnitelmistaan. Tämä saattaa kieliä siitä, että ihmisiltä on mennyt usko hallituksen kykyyn ratkaista maan ongelmia.

Irakin vakaus on tiiviisti kytköksissä alueellisten suurvaltojen keskinäiseen nokitteluun.

"Hallitus ei tasapainottele pelkästään sisäisen tilanteen kanssa vaan koko alueen muuttuvan dynamiikan kanssa", al-Taee sanoo.

Iran aseistaa Irakin shiiaryhmiä, kun Saudi-Arabia ja muut Persianlahden sunnienemmistöiset maat aseistavat sunneja.

Al-Taeen mukaan parasta lääkettä Irakin turvallisuustilanteen parantamiseksi olisi, jos eri poliittiset ja uskonnolliset ryhmät saataisiin samaan pöytään keskustelemaan maan tulevaisuudesta eikä mukana olisi omaa agendaansa ajavia ulkopuolisia.

Al-Taeen mukaan yksi asia on selvä: pakolaiskriisiin löytyy pysyviä ratkaisuja vain ratkomalla ongelmia niiden syntysijoilla.

Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat