Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikka ei enää ole toivoton maanosa

Vastoin odotuksia Afrikan maat ovat saavuttaneet useita niille asetettuja kehitystavoitteita. On aika päivittää Afrikan kartta.

Ulkomaat
 
Andreea Campeanu Reuters
Lapset opiskelevat luokkahuoneessa Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa.
Lapset opiskelevat luokkahuoneessa Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. Kuva: Andreea Campeanu Reuters

Toivoton maanosa, julisti The Economist -lehti kannessaan vuonna 2000. Kuvassa oli Afrikka. Lohduttomuus oli silloin valloillaan.

Samana vuonna julistettiin myös YK:n vuosituhattavoitteet koko maailmalle. Monille Afrikan maille tavoitteet vaikuttivat lähes mahdottomilta.

Paljon on kuitenkin tapahtunut viidessätoista vuodessa. Nykyisin maailmantaloudessa on puheenaiheena Afrikan kasvutarina.

Tänä viikonloppuna YK:n kokouksessa mietitään uusia globaalin kehityksen tavoitteita. Samalla on aika päivittää käsitys Afrikasta.

Oheinen kartta näyttää, miltä voisi näyttää Afrikan tähti -pelin uusi versio. Alkuperäisessä pelissä hallitsevia symboleita olivat puolialastomat keihäsmiehet ja villieläimet.

2000-luvulla Afrikan keskimääräinen talouskasvu on ollut maailman nopeimpia, kertoo Maailmanpankki. Itä-Afrikka on talousbuumin rannikko. Siksi Uudessa Afrikan tähdessä on pilvenpiirtäjiä ja autoruuhkia Mosambikin, Tansanian, Kenian ja Etiopian pääkaupungeissa.

Afrikan maissa talouskasvu ei kuitenkaan ole vähentänyt köyhyyttä yhtä nopeasti kuin Kiinassa ja Intiassa. Useimmat maailman vähiten kehittyneistä maista ovat yhä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa 40 prosenttia väestöstä elää edelleen äärimmäisessä köyhyydessä.

YK:n uudet tavoitteet pyrkivät poistamaan köyhyyden kokonaan. Afrikassa on siis vielä tekemistä.

Sodan symboleita Afrikan karttaan ei tarvitse merkitä yhtä paljon kuin ennen. Laajoja sisällissotia on käynnissä Somaliassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Etelä-Sudanissa, jossa tosin tehtiin juuri rauhansopimus.

Lisäksi on alueellisesti rajallisempia konflikteja, kuten Sudanin Darfurissa ja Itä-Kongossa, sekä islamistiryhmien terrorismia, kuten Libyassa, Nigerian koillisosassa ja Malin pohjoisosassa.

Afrikassa on kuitenkin 54 valtiota, joten ajatukselle sodan maanosasta ei ole enää hyviä perusteita. Päiväntasaaja leikkaa valtavan Afrikan suurin piirtein puolivälistä, ja siitä alaspäin vallitsee pääasiassa rauha.

Konfliktien vähentyminen on osaltaan auttanut Afrikan maita kehitystavoitteissa.

Vaikka Saharan eteläpuolella on yhä eniten lapsikuolemia maailmassa, niiden määrä vähenee nykyisin viisi kertaa niin nopeasti kuin 1990-luvun alussa. Vuosituhattavoitteeseen ylsivät muun muassa Ruanda ja Malawi, kertoo YK:n loppuraportti.

Lapsikuolemia ovat vähentäneet myös huimat saavutukset malarian kitkemisessä. Malariakuolemien määrä koko maailmassa on vähentynyt 58 prosenttia vuodesta 2000, ja suurin muutos on Afrikassa.

Afrikka ei siis ole yksi kokonaisuus, vaan eri valtiot ovat hyvin erilaisia.

Uusi tärkeä symboli Afrikan karttaan on matkapuhelin. Vuosituhannen alussa Afrikassa juuri kenelläkään ei ollut kännykkää. Nyt sellainen on yli puolella väestöstä. Mobiilisovellukset ovat ydinalaa uusille startup-yrityksille Tansaniasta Ghanaan ja Marokkoon.

Merkittäväksi kasvaneita aloja ovat myös Nigerian elokuvatuotanto ja Etelä-Afrikan mainosteollisuus.

Afrikan ja muun maailman välinen kauppa taas on kasvanut yli 200 prosenttia vuodesta 2000.

Osa Afrikan maiden saavutuksista on yllättäviä.

Vuosituhattavoitteissa mitataan sukupuolten tasa-arvoa muun muassa sillä, paljonko parlamentin paikoista on naisilla. Kaksikymmentä vuotta sitten tilastoa hallitsivat Euroopan maat. Nyt kymmenen kärjessä on neljä Afrikan maata. Parlamentaarikkojen määrä kertoo tosin niukasti naisten yleisestä asemasta.

Lasten koulutuksessa Saharan eteläpuolinen Afrikka on saavuttanut suuremman muutoksen kuin mikään muu alue. Kun vuosituhannen vaihteessa vain puolet lapsista meni peruskouluun, nyt määrä on neljä viidestä, YK:n raportti kertoo.

Afrikka ei ole enää toivoton, mutta puutetta on yhä paljon. Esimerkiksi aliravittujen ihmisten osuus väestöstä on pienentynyt, mutta heidän määränsä on kasvanut.

Selitys on väestönkasvu.

Afrikassa elää noin 1,1 miljardia ihmistä. Hurjimmissa ennusteissa väestö jopa kaksinkertaistuu seuraavien 35 vuoden aikana.

Kaikkea on siis enemmän, mutta niin on myös kuluttajia.

Uusien kehitystavoitteiden onnistuminen riippuu paljon siitä, onnistuvatko Afrikan maat hillitsemään väestönkasvua.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat