Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhan ja ihmisoikeuksien puolustaja

Ulkomaat
 

YK:lla on maailmassa monia rooleja, joissa sen pitää yrittää olla maailman paras.

1. Rauhanjärjestö

Kesäkuussa 1945 allekirjoitetun YK:n peruskirjan ensimmäisenä tavoitteena on "pelastaa tulevat sukupolvet sodan vitsaukselta, joka jo kahdesti nykypolven eläessä on tuottanut ihmiskunnalle sanomattomia kärsimyksiä".

YK ei ole pystynyt estämään uusia sotia, mutta YK:n turvallisuusneuvostolla on edelleen kansainvälisesti päävastuu rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisessä.

2. Aseidenriisuntajärjestö

YK:ssa kokoontuva aseidenriisuntakonferenssi on neuvotellut sopimukset kemiallisten ja biologisten aseiden kieltämisestä. Kansainvälisen ydinsulkusopimuksen neuvottelut järjestetään YK:n avulla.

YK:n alainen kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA valvoo Iranin kanssa neuvoteltua ydinvoimasopimusta. Kemiallisten aseiden kieltoa valvova järjestö OPCW vastasi Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisesta.

3. Kehitysjärjestö

YK:n järjestöt ovat maailman merkittävin taloudellisen, poliittisen ja yhteiskunnallisen kehityksen verkosto. YK on myös Suomen supistuvan kehitysavun pääkanava.

4. Ihmisoikeusjärjestö

YK:n yleiskokouksen vuonna 1948 hyväksymä ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus on ihmisoikeuksien kulmakivi, joka on tuottanut joukon muita sopimuksia. Viime vuosina ihmisoikeuksista sopiminen on vaikeutunut YK:ssa.

5. Kansainvälisen oikeuden järjestö

Kansainvälisen oikeuden tärkeimmät sopimukset syntyvät YK-järjestelmässä. Toimiva esimerkki on merioikeuden yleissopimus, jonka pohjalta ratkotaan parhaillaan oikeuksia arktisiin merialueisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat