Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienet asiat pois pöydältä

Ulkomaat
 

Viron ulkoministeri Marina Kaljurand ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaavat sunnuntaina New Yorkissa. Esityslistalla on maiden välinen rajasopimus.

Viron ja Venäjän välillä ei ole virallista rajaa, sillä allekirjoitettu rajasopimus on ollut ratifioimatta jo kymmenen vuotta. Molempien maiden parlamenttien on määrä käsitellä asiaa lähiaikoina. Eston Kohverin vapautus vähintäänkin parantaa New Yorkin -tapaamisen tunnelmaa.

"Hyvä on saada pienet asiat pois pöydältä, jotta päästään puhumaan suurista asioista", sanoi Suomen Viron-lähettiläs Kirsti Narinen lauantaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu New Yorkin YK-kokoukseen ensi kertaa kymmeneen vuoteen. Hänen on määrä tavata maanantaina presidentti Barack Obama. Putinilla odotetaan olevan taskussaan jonkinlainen esitys niin Syyrian kuin Ukrainankin sodasta.

Kohverin vapautuksen voi nähdä keskustelunavauksena, jossa Moskova tunnustaa Naton laajenemisen yhdeksään Keski-Euroopan maahan tapahtuneeksi tosiasiaksi, mukaan lukien Viron, Latvian ja Liettuan.

Nykytilanteen hyväksyminen tarkoittaa Moskovan näkökulmasta, että Krimin liittäminen Venäjään saa kansainvälisen hyväksynnän eikä Ukrainaa huolita Natoon. Näitä voi pitää Putinin vähimmäistavoitteina.

Tähän asti Venäjä on kyennyt sanelemaan kansainvälisen esityslistan, mutta menestys ei välttämättä jatku. Putin tarvitsee jonkinlaisen ratkaisun kansainväliseen kriisiin ainakin varmistaakseen oman asemansa. Nykyisellä talouden romahdusvauhdilla Venäjän puskurirahastot loppuvat puoli vuotta ennen vuoden 2018 presidentinvaaleja.

Luottamus Venäjän presidenttiin sopimuskumppanina on nyt lännessä nolla. Moskovan lähtökohtien hyväksyminen vaatisi sitä, että Länsi-Euroopan hallitukset hyväksyisivät etupiiriajattelun tärkeämmäksi kuin itsenäisten valtioiden oikeuden päättää itse ulkosuhteistaan.

Vaikka asetelma on huono, on varmasti asioita, joista Venäjän kanssa voi sopia. Viron raja on luultavasti sellainen.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat