Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysohjelma tarvitsee yritysrahaa

YK-ohjelman viidentoista vuoden rahoitusvaje vastaa Suomen valtion yli 40 vuoden budjettia

Ulkomaat
 
Mike Segar Reuters
Nobelin rauhanpalkinnon saanut Malala Yousafzai puhui perjantaina YK:n yleiskokouksen salissa.
Nobelin rauhanpalkinnon saanut Malala Yousafzai puhui perjantaina YK:n yleiskokouksen salissa. Kuva: Mike Segar Reuters

Tunnelma oli katossa YK:n yleiskokouksen salissa, kun 193 maata hyväksyi perjantaina yksimielisesti uuden maailmanlaajuisen kestävän kehityksen ohjelman.

Värikkäät valokeilat pyyhkivät salia, ja kehityshuippukokouksen osallistujat osoittivat suosiotaan seisten, jotkut tanssahdellen.

Tunnelmaa lietsoivat talebanien murhayrityksestä selvinnyt tyttöjen oikeuksien puolestapuhuja Malala Yousafzai ja jalkapalloilijasta hyväntekijäksi siirtynyt David Beckham.

Juhlinta oli tarkoin käsikirjoitettua mutta kuitenkin harvinaista YK-kokouksissa.

Tunnelman nostattamista tarvitaan, koska kestävälle kehitykselle asetetut tavoitteet ovat valtavan kunnianhimoisia. Todellinen uhkakuva on, että ne muuttuvat tyhjiksi korulauseiksi.

Seuraavien viidentoista vuoden aikana maailmassa pitäisi ohjelman mukaan poistaa köyhyys, hävittää tautiepidemiat ja saada kaikki lapset ala-asteen lisäksi yläasteelle. Samaan aikaan maiden pitäisi kehittää hyvää hallintoa, veronkantoa ja oikeusvaltion periaatteita.

Eikä siinä kaikki: tämän pitäisi myös tapahtua ekologisesti kestävällä tavalla ja niin, että ilmastonmuutos hidastuu.

Muiden haasteiden ohessa tällainen kehityskulku maksaisi tavattoman paljon, vaikka se myös tuottaisi rahaa verotuloina ja talouksien tehostumisella.

Merkittävä uutuus YK:n kestävän kehityksen ohjelmassa verrattuna vuonna 2000 hyväksyttyihin vuosituhannen kehitystavoitteisiin on se, että yritysrahoitus hyväksytään tavoitteiden kannalta välttämättömäksi.

Se on muutos, jota Suomen kaltaiset kehitysyhteistyörahojaan leikkaavat maat korostavat tehdäkseen välttämättömyydestä hyveen, mutta se myös todella on välttämättömyys.

Kestävän kehityksen ohjelman hyväksyminen tuli mahdolliseksi, kun heinäkuussa Addis Abebassa järjestetyssä kokouksessa hyväksyttiin ensin periaatteet ohjelman 17 tavoitteen rahoittamiselle. Kukaan ole vielä maksanut mitään, mutta hintalappu on hahmottunut.

Uutistoimisto Reutersin mukaan YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö Unctad on laskenut 15 vuoden rahoitusvajeeksi noin 2 200 miljardia euroa. Sillä voisi rahoittaa Suomen valtion budjetin kokonaisuudessaan yli 40 vuodeksi.

Rahoista osa tulee luonnollisesti kehittyviltä mailta itseltään, jotka voivat hankkia suuria summia jo pelkästään parantamalla veronkantoa ja houkuttelemalla pääomia jäämään alueilleen.

Kehitysyhteistyövarat ovat edelleen välttämätön osa kokonaisuutta, ja 0,7 prosentin osuus bruttokansantuotteesta on yhä teollisuusmaiden julkisen kehitysrahoituksen tavoite. Kansalaisjärjestöjen osuus on yhtä tarpeellinen kuin ennenkin.

Yritysten osuuden pitää kasvaa huomattavasti, ja muutos on jo meneillään. Sen vetäjinä ovat Bill ja Melinda Gatesin säätiön kaltaiset toimijat, joiden panos jättää varjoonsa useita valtioitakin.

Tästä pitäisi seurata julkisten ja yksityisten toimijoiden ketju, jonka tulosta arvioitaisiin jatkuvasti kriittisemmin kuin kehitysyhteistyön aiempien vuosien aikana.

Yrityksille houkutuksina osallistumiseen ovat markkinat ja maine.

Näyttöjä kaivataan myös suomalaisilta yrityksiltä.

Leikatessaan varsinaista kehitysapua hallitus on samalla lisännyt jonkin verran investointitukia, mutta se on vasta alkua.

Kari Huhta HS
YK, New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat