Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro iloitsi Kohverin vapautuksesta

Eston Kohver vaihdettiin maanpetoksesta tuomittuun Aleksei Dresseniin lauantaiaamuna

Ulkomaat
 
Kaja Kunnas Ville Similä
Aldo Luud Õhtuleht
Eston Kohver (vas.) saapui lauantaina lehdistötilaisuuteen Viron sisäministerin Hanno Pevkurin kanssa.
Eston Kohver (vas.) saapui lauantaina lehdistötilaisuuteen Viron sisäministerin Hanno Pevkurin kanssa. Kuva: Aldo Luud Õhtuleht

Viro vaihtoi Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n viime vuonna sieppaaman virolaispoliisin Eston Kohverin maanpetoksesta tuomittuun turvallisuuspoliisi Aleksei Dresseniin.

Vaihto tehtiin lauantaiaamuna Koidulan raja-asemalla Kaakkois-Virossa, kertoi Viron turvallisuuspoliisin Kapon osastopäällikkö Andres Kahar HS:lle.

Fakta

Kohver siepattiin Venäjälle 2014

 Eston Kohver on virolainen poliisi, jonka Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sieppasi 5. syyskuuta 2014.

 Viron mukaan Kohver oli tutkimassa rajan ylittävää rikollisuutta, kun hänet pakotettiin aseella uhaten rajan yli Venäjälle.

 Elokuussa 2015 Kohver tuomittiin Venäjällä Pihkovassa 15 vuoden vankeuteen vakoilusta ja muista rikoksista.

 Lauantaina Kohver vaihdettiin Viron turvallisuuspoliisissa työskennelleeseen mieheen, joka oli tuomittu Virossa vakoilusta.

Viron ja Venäjän valtioiden välisten pitkien neuvottelujen päätteeksi presidentti Vladimir Putin allekirjoitti Kohverin armahdusanomuksen ja presidentti Toomas Hendrik Ilves luovutti Dressenin, Kahar sanoi.

Aleksei Dressen on Viron kansalainen, ja Kapon mukaan hänellä ei ole Venäjän kansalaisuutta. Kaharin mukaan hän oli valmis vaihtoon.

Kohver näyttäytyi lyhyesti Viron sisäministeriön ja Kapon lehdistötilaisuudessa Tartossa.

"Minulla on erittäin hyvä mieli, että olen taas kotona", Kohver sanoi.

Kohver kiitti lehdistötilaisuudessa Tartossa kaikkia, jotka ilmaisivat hänelle tukensa ja auttoivat hänen perhettään tulemaan toimeen. Kohverilla on neljä pientä lasta. Postimees-lehden suorassa verkkolähetyksessä Tartosta Kohverin olemus näytti tyyneltä. Vain pieni takeltelu paljasti liikutuksen.

Sisäministeri Hanno Pevkur otti rinnastaan keltaisen nauhan ja antoi sen Kohverille. Nauhaa on kannettu Virossa tuen ilmaisuksi Kohverin tuomion julistamisesta 19. elokuuta alkaen.

Kohver poistui paikalta ennen toimittajien kysymyksiä.

Artikkeliin liittyvät

"Eston ei taatusti tahdo olla julkisuuden henkilö", Kahar sanoi HS:lle.

Sisäministeri Pevkur luonnehti Kohveria lehdistötilaisuudessa vahvaksi mieheksi, joka ei menettänyt vankilassa huumorintajuaan.

"Hän vitsaili, että vankilassa istuminen oli helpompi tehtävä kuin se, josta hän sai aikoinaan presidentin ansiomerkin", Pevkur sanoi.

Kapo jatkoi palkanmaksua Kohverille koko vankeustuomion ajan.

Kohver pidätettiin syyskuussa 2014, kun hän oli hankkimassa aineistoa Viron rajat ylittävän rikollisuuden tutkimukseen.

Kohver tapasi FSB:ssä työskentelevän lähteensä Kaakkois-Viron ja Venäjän välisellä rajalla, kun hänet pakotettiin Viron mukaan Venäjän puolelle aseella uhkaamalla. Sieppausta edelsivät savupommin räjäytys ja radiotaajuuksien häirintä.

Kohver tuomittiin elokuussa 2015 pihkovalaisessa oikeusistuimessa Venäjällä viidentoista vuoden vankeuteen vakoilusta, laittomasta rajanylityksestä ja aseen hallussapidosta.

Pitkään Viron turvallisuuspoliisissa työskennellyt Aleksei Dressen taas tuomittiin vuonna 2012 Virossa maanpetoksesta kuudentoista vuoden vankeusrangaistukseen. Hän työskenteli Kapossa ääriliikkeisiin erikoistuneena asiantuntijana. Dressenin vaimo taas sai kuuden vuoden tuomion maanpetoksesta ja avunannosta. Syyttäjien mukaan parin toimet auttoivat Venäjää.

Pariskunta pidätettiin Tallinnan lentokentällä helmikuussa 2012, kun vaimo oli lähdössä Moskovaan. Oikeudenkäynti pidettiin salassa, eikä oikeus paljastanut, kenelle Dressen oli antanut salaista tietoa.

Syyttäjien mukaan Dressen ja hänen vaimonsa olivat antaneet ammattitietoa ja valtiosalaisuuksia Venäjän tiedustelupalvelulle FSB:lle ja vaimo oli toiminut kuriirina.

Virossa Kohverin vapautus oli yllätys muille kuin asianosaisille.

"Kohverin paluu oli Virolle erittäin, erittäin hyvä uutinen. Mutta Kremlin siirto oli todennäköisesti ajoitettu ja suunnattu kauemmas", arvioi Eesti Päevaleht -sanomalehden ulkomaantoimittaja Raimo Poom.

Poomin mukaan Kohverin vapautus voisi olla yksi keino edistää Venäjän pääsyä ratkaisemaan Yhdysvaltojen kanssa sotaa Syyriassa. Hän toivoo, ettei Venäjä saavuta Kohverin vapautuksella lievennyksiä pakotteisiin ja ettei huomio siirry pois Ukrainasta.

New Yorkiin lentänyt Viron ulkoministeri Marina Kaljurand korosti kansainvälisen tuen merkitystä Kohverin vapautumisessa.

"Kansainvälinen tuki Virolle oli luja ja yhtenäinen, ja sillä oli merkittävä rooli ratkaisun saavuttamisessa", Kaljurand sanoi ministeriön tiedotteessa. Kohverin vapautusta olivat vaatineet toistamiseen muun muassa Pohjoismaat, EU ja Yhdysvallat.

Virossa Kohverin sieppausta seurasi mittava rajojen kunnostus ja hakkuut Kaakkois-Virossa maan Venäjän-vastaisella rajalla. Vesakkoon kasvanut metsäraja on yli vuoden jatkuneen vankeuden aikana raivattu esiin.

Myös Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) ilmaisi lauantaina tyytyväisyytensä vankien vaihdon johdosta.

Kaja Kunnas
Ville Similä HS
Tallinna/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat