Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n mahdoton tehtävä – poistaa maailmasta sodat ja köyhyys

Toisen maailmansodan hirveästä tuhovoimasta syntyi 70 vuotta sitten monikasvoinen maailmanjärjestö. Ensi viikolla siltä odotetaan jälleen kerran asioita, joihin se ei kykene.

Ulkomaat
 
New York
Ulrich Baumgarten Getty Images
YK:n päämaja rakennettiin New Yorkiin vuosina 1948–1952.
YK:n päämaja rakennettiin New Yorkiin vuosina 1948–1952. Kuva: Ulrich Baumgarten Getty Images

Tornitalossa East Riverin rannalla New Yorkissa eletään maanantaina dramaattisia hetkiä.

YK:n päämaja on joka syksy maailmanpolitiikan keskipiste, kun maailman johtajat kokoontuvat YK:n yleiskokouksen syyskuiseen huippukokoukseen ja tuovat mukanaan koko maailman sekasortoisen asialistan.

Nyt kokouksen asialista on paksumpi kuin vuosikymmeneen. Sekasorron ja kriisien rinnalle nousee myös YK itse.

David E. Scherman The Life Picture Collection
YK:n ensimmäinen yleiskokous järjestettiin Lontoossa vuonna 1945.
YK:n ensimmäinen yleiskokous järjestettiin Lontoossa vuonna 1945.

Maailmanjärjestö täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Siksi jäsenmaiden johtajisto vaeltaa järjestön päämajaan erityisen sankkana joukkona.

YK:n täyttäessä tasavuosia maailman johtajat yrittävät saada aikaan jotakin suurisuuntaisempaa, joka muokkaisi tulevina vuosina sekä maailmaa että YK-järjestelmää.

Toiveet ovat valtavat. YK:lta odotetaan ihmeitä. Niitä ei kuitenkaan ilmaannu.

Maailmanrauhan kannalta keskipiste on nyt Syyria. Sen sodasta on tullut kansainvälisen politiikan myrkkypesäke, joka levittää tuhoa naapurustoon.

Eurooppaan Syyrian sota työntää pakolaismääriä, jotka koettelevat EU:n yhteistä päätöksentekokykyä. Venäjälle Syyria on tilaisuus kansainvälisen profiilin korottamiseen ja Yhdysvaltain haastamiseen.

Useimmille YK:n jäsenmaille Syyria on kuitenkin toissijainen asia, ja esimerkiksi sotatoimet Ukrainassa kiinnostavat niitä vielä Syyriaakin vähemmän.

YK:n 193 jäsenmaasta valtaosa on kehittyviä maita, joille YK on ennen kaikkea kehitysjärjestö. Näitä maita kiinnostaa erityisesti kestävän kehityksen huippukokous, joka järjestetään tänään sunnuntaina. Siellä YK:n tavoitteeksi asetetaan köyhyyden poistaminen maailmasta seuraavien 15 vuoden kuluessa. Kyse on maailmalla jopa tuhansien miljardien eurojen arvoisista tulonsiirroista, mutta tavoite voi jäädä kauas.

YK ei onnistu täyttämään odotuksia kokonaan juuri missään.

Turvallisuusneuvosto ei kykene päätöksiin Syyriasta, yleiskokouksessa puhe jatkuu loputtomiin, ja kuka tietää, mitä kulttuuri- ja tiedejärjestö Unesco todella tekee.

Erikois- ja alajärjestöjä on runsas tusina. Ne kattavat kaikkea terveydestä, työstä ja lapsista turismiin ja postilaitoksiin.

YK:lle on siis vuosikymmenten aikana kehittynyt monet kasvot. Jokaisessa hahmossaan YK:n pitäisi olla maailman paras jo siksi, että maailmanlaatuisesti se on myös lajissaan ainoa. Tehtävä vain on mahdoton.

Pettymysten vuoksi YK:n tilalle toivotaan jotain vastaavaa mutta parempaa. Se ei onnistu.

Hieman liioitellen YK muistuttaa maailmankaikkeutta siten, että se syntyi alkuräjähdyksen hirveästä energiasta – tai oikeastaan kahdesta räjähdyksestä.

Ensimmäinen purkaus oli ensimmäinen maailmansota, joka synnytti YK:n edeltäjän Kansainliiton. Samalla syntyivät kuitenkin Adolf Hitlerin Saksa ja Josif Stalinin Neuvostoliitto.

Toinen maailmansota oli vielä käynnissä, kun YK hahmottui. Hetki piti hyödyntää. Alkuräjähdyksessä mahdollisen ja mahdottoman lait lakkaavat tilapäisesti toimimasta.

Ensimmäisessä yleiskokouksessaan Lontoossa tammikuussa 1946 YK oli sodan voittajavaltioiden järjestö. Jäsenmaita oli 51.

Virallisesti YK oli syntynyt jo lokakuussa 1945, kun turvallisuusneuvoston tulevat pysyvät jäsenet Britannia, Kiina, Ranska, Neuvostoliitto ja Yhdysvallat sekä riittävä määrä muita maita olivat vahvistaneet peruskirjan.

Siitä asti turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden ydin on ollut muuttumaton, paitsi että Neuvostoliitosta tuli Venäjä ja Kiinan jäsenyys siirtyi Taiwanista takaisin Manner-Kiinaan.

Muuten laajentuminen on toistuvasti muokannut YK:ta. Suomen tullessa jäseneksi vuonna 1955 YK:ssa oli jo 76 maata.

Nykyisessä 193 jäsenmaan YK:ssa on revennyt uusi railo turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten välille lännen ja Venäjän kriisin vuoksi. Kiina nostaa poliittista profiiliaan, ja länsimaiden kyky määrätä asialistasta on heikentynyt selvästi.

YK:n turvallisuusneuvosto ei pysty sopimaan Syyrian sodasta eikä siviilien suojelusta, mutta se pystyy päättämään terrorisminvastaisista toimista. Ympäristökysymyksistä on aiempaa laajempi yksimielisyys.

Se on jotain, muttei tarpeeksi. Maailma ei voi saada parempaa YK:ta kuin se ansaitsee.

Nat Farbman The Life Images Collection
Etelä-Afrikan pääministeri Jan Smuts allekirjoitti YK:n peruskirjan Yhdysvaltain San Franciscossa 26. kesäkuuta 1945.
Etelä-Afrikan pääministeri Jan Smuts allekirjoitti YK:n peruskirjan Yhdysvaltain San Franciscossa 26. kesäkuuta 1945.
Peter Morgan Reuters
Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell esitteli YK:n turvallisuusneuvostossa maaliskuussa 2003 tietoja Irakin joukkotuhoaseista.
Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell esitteli YK:n turvallisuusneuvostossa maaliskuussa 2003 tietoja Irakin joukkotuhoaseista.
Baz Ratner Reuters
YK on tehnyt paljon työtä ebolaviruksen taltuttamiseksi muun muassa Sierra Leonessa.
YK on tehnyt paljon työtä ebolaviruksen taltuttamiseksi muun muassa Sierra Leonessa.
Thomas Mukoya Reuters
UNHCR:n pakolaisleiri Dadaabissa Keniassa on maailman suurin.
UNHCR:n pakolaisleiri Dadaabissa Keniassa on maailman suurin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat