Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jännityssarjan silta toi töitä, kasvua ja suurkaupungin Juutinrauman rannalle

Tänä vuonna 15-vuotias Juutinrauman silta on monelle suomalaiselle tuttu lähinnä tv:n Silta-rikossarjasta. Ruotsalaisille ja tanskalaisille se on myös paljon muuta. HS matkusti Malmöstä Kööpenhaminaan ja kysyi, miten silta muutti elämää Juutinrauman rannoilla.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
15-vuotias Juutinrauman silta toi töitä ja kasvua salmen molemmilla puolilla
15-vuotias Juutinrauman silta toi töitä ja kasvua salmen molemmilla puolilla
Liikenne16-kilometriä pitkällä on kasvanut moninkertaiseksi sitten avaamisen vuonna 2000. Silta on 15 vuoden aikana tuonut töitä ja mahdollisuuksia toisessa maassa. Toimittaja: Elina Kervinen HS, kuvaus: Magnus Laupa, leikkaus: Arttu Luhtala

Pihoilla puhutaan tanskaa, mutta ovien pielissä liehuu Ruotsin lippuja. Näköalana on Kööpenhaminan laitama.

Sellaista on Bunkeflostrandissa, Malmön lähiössä Juutinrauman rannassa. Alue on kuin pieni Tanska Ruotsissa, sillä aivan talojen kupeessa kulkee Malmön ja Kööpenhaminan yhdistävä 16-kilometrinen Juutinrauman silta.

Siinä se on kulkenut nyt jo viisitoista vuotta.

"Juuri silta oli syy muuttaa tänne. Kulkeminen on niin kätevää. Olen tästä töissä 35 minuutissa", laskee tanskalainen Preben Uth, joka muutti puolisonsa Anna Uthin kanssa Bunkeflostrandiin jo kymmenisen vuotta sitten Kööpenhaminasta.

Magnus Laupa
Ruotsalainen Anna Uth ja tanskalainen Preben Uth muuttivat Kööpenhaminasta Juutinrauman sillan kupeeseen Malmöhön, jotta työnteko molemmilla puolilla siltaa olisi helppoa. Myös lapset Miriam ja Josef viihtyvät pitkälti kaksikielisellä alueella. Nykyisin Preben Uth käy päivittäin töissä Tanskan puolella.
Ruotsalainen Anna Uth ja tanskalainen Preben Uth muuttivat Kööpenhaminasta Juutinrauman sillan kupeeseen Malmöhön, jotta työnteko molemmilla puolilla siltaa olisi helppoa. Myös lapset Miriam ja Josef viihtyvät pitkälti kaksikielisellä alueella. Nykyisin Preben Uth käy päivittäin töissä Tanskan puolella.

Monelle suomalaiselle silta on näinä päivinä lähinnä synkeä kulissi television suositussa Silta-rikossarjassa. Ruotsalaisille ja tanskalaisille se on ollut myös paljon muuta.

Täällä Juutinrauman rannoilla sillasta puhutaan kuin käännekohtana. Se toi töitä ja mahdollisuuksia.

Uthien ruotsalais-tanskalaiselle perheelle silta tarkoitti, että kumpikin puoliso saattoi pitää uransa kotimaassa ja silti asua saman katon alla. Preben Uth kulkee joka päivä Malmöstä sillan yli Kööpenhaminaan töihin olutyhtiö Carlsbergille. Anna Uth taas tekee töitä Malmön maahanmuuttovirastossa.

"Näin emme olisi voineet muuten elää. Se olisi ollut kamalan vaikeaa", Anna Uth sanoo perheen rivitalon keittiössä.

Miriam- tytär kertoo videopelinsä ääreltä, että hänellä on Bunkeflostrandin koulussa seitsemän tanskalaista kaveria.

Vielä ennen vuosituhannen vaihdetta Malmön ja Kööpenhaminan väliä kuljettiin lautalla. Matka kesti liittymineen vajaan tunnin. Harva otti vastaan työpaikan toisesta maasta.

Sillan auettua vuonna 2000 kulkeminen helpottui. Nykyään noin 14 000–15 000 ihmistä kulkee Etelä-Ruotsin Skånesta joka päivä töihin Kööpenhaminaan. Ennen siltaa puhuttiin joistain tuhansista.

Juuri työmarkkinoiden yhdistyminen on ollut yksi suurimmista vaikutuksista, sanoo Skånen aluehallinnon puheenjohtaja ja sosiaalidemokraatti Henrik Fritzon. "Skånelaiset ovat saaneet sillan ansiosta työmarkkinat Kööpenhaminasta. Työttömyysprosenttimme kasvaisi yli prosenttiyksikön, jollei niitä työpaikkoja olisi."

Fritzon katselee sillan maisemia Malmön keskustasta aluehallinnon konttorin hulppealta lasiparvekkeelta.

Yhdessä suunnassa näkyy Pohjoismaiden korkeimpiin kuuluva asuinrakennus, alueen maamerkki Turning Torso, ja toisella suunnalla Malmö Live, vastikään avattu hotelli- ja kulttuurikompleksi, joka antaa kaupungille suuren maailman tuntua.

Magnus Laupa
16 kilometriä pitkä Juutinrauman silta on yhdistänyt Ruotsin ja Tanskan jo 15 vuotta.
16 kilometriä pitkä Juutinrauman silta on yhdistänyt Ruotsin ja Tanskan jo 15 vuotta.

Ennen kuin silta yhdisti Ruotsin ja Tanskan, Malmö oli syrjäinen paikka – ainakin pääkaupungista Tukholmasta katsottuna. Nykyisin Malmö on monikulttuurinen kasvukeskus Kööpenhaminan kupeessa.

Kaupunki on aina pikkuveli, mutta nyt se on kuin osa uutta Juutinrauman suurkaupunkia.

Huonekalujätti Ikea kertoi vastikään keskittävänsä toimintojaan Malmöhön ja tuovansa mukanaan 800 työntekijää. Kaupunkiin on muuttamassa myös tietotekniikkajätti IBM kehitystoimintoineen. Jo aiemmin saapui autojätti Mercedes-Benz, jonka Ruotsin ja Tanskan pääkonttori on Malmössä.

"Nykyisin Malmössä toimii noin parikymmentä kansainvälistä suuryritystä. Yksikään niistä tuskin olisi tullut ilman sillan vaikutusta", sanoo alueen yhteistyöjärjestön Öresundskomiteenin johtaja, tanskalainen Finn Lauritzen.

Kokonaisuudessaan sillan tuomat taloudelliset voitot ovat niin suuret, että niillä rakennettaisiin kaksi tai kolme uutta vastaavaa Ruotsin ja Tanskan välistä yhteyttä, järjestö laskee.

Järjestön mukaan Tanska oli saanut Ruotsista tulevista työntekijöistä vuoteen 2013 mennessä yli kuuden miljardin euron ruiskeen talouteensa.

Päättäjiltä Juutinrauman rannoilla kuulee herkästi sillan auvosta. Synkemmän puolen tarinaa tuntee muun muassa Lars Hansson, Ruotsin tullin kansallinen huumeisiin keskittynyt asiantuntija. Hän on työskennellyt Ruotsin ja Tanskan rajalla vuosia. Silta-sarja ei ole ihan tuulesta temmattu.

Magnus Laupa
Martin Alf pyörittää osaomistajana kolmea ravintolaa Kööpenhaminan keskustassa. Neljäs aukeaa pian. "Silta avasi minulle kaikki mahdollisuudet uralla", Alf sanoo.
Martin Alf pyörittää osaomistajana kolmea ravintolaa Kööpenhaminan keskustassa. Neljäs aukeaa pian. "Silta avasi minulle kaikki mahdollisuudet uralla", Alf sanoo.

"Nykyisin tapaan sanoa niin, että Juutinrauman silta on suurin rikospaikka koko Ruotsissa esimerkiksi huumeiden maahan kuljettamisessa", Hansson sanoo, kun häneltä kysyy sillan vaikutuksista.

Tullilla ei ole kattavaa pitkän ajan tilastoa, eikä tulli halua ottaa toimittajia vastaan rajalla.

Hansson kuvailee tilannetta niin, että huumeiden takavarikointi on kasvanut sitten Juutinrauman sillan avaamisen "lumivyöryn lailla".

"Silta on muuttanut asioita radikaalisti. Se on syynä myös siihen, että tilanne on muuttunut koko Malmössä."

Hansson viittaa muun muassa kesän aikana laajalti käytyyn keskusteluun siitä, kuinka rikollisryhmät ovat saaneet Malmössä haltuunsa käsikranaatteja.

Nyt tulli tekeekin töitä sen puolesta, että sen tiedustelutieto jo itse rajalla olisi entistä parempaa. Se tarkoittaa muun muassa suunnitelmia kameravalvonnan kokeilemisesta.

Magnus Laupa
Sillan ylitys kertalipulla maksaa runsaat 45 euroa. Usein liikkuva saa alennuksia. Moni valittelee silti liikkumisen kalleutta.
Sillan ylitys kertalipulla maksaa runsaat 45 euroa. Usein liikkuva saa alennuksia. Moni valittelee silti liikkumisen kalleutta.

Kun jatkaa tullin ohi ja ulos Malmöstä, matka Kööpenhaminaan käy hujauksessa: ohi yli 200 metriä korkeiden siltapaalujen, yli tekosaari Pepparholmin ja ali tunnelista Kööpenhaminan lentokentän kupeessa.

Perillä Kööpenhaminassa, pääkaupunkia halkovan Sortedamsin tekojärven varrella, tervehtii vielä yksi sillan tuntija, kokki ja ravintoloitsija Martin Alf. Hänen elämässään ja urallaan silta on ollut avainasemassa. Lisäksi se on opettanut paljon kahden kaupungin ja ruotsalaisuuden ja tanskalaisuuden eroista.

"Saatoin tulla niin helposti tänne ja nousta vuodessa keittiömestarin apulaiseksi ja sitten keittiömestariksi. Kööpenhaminassa oli niin paljon kunnianhimoisempi meininki. En olisi koskaan voinut edetä näin nopeasti Malmössä", Alf sanoo, kun tulemme sisään yhteen hänen ravintoloistaan, italialaishenkiseen Gran Torinoon.

Magnus Laupa
Rautatie kulkee sillalla moottoritien alla. Junamatka Kööpenhaminasta Malmöhön vie 35 minuuttia.
Rautatie kulkee sillalla moottoritien alla. Junamatka Kööpenhaminasta Malmöhön vie 35 minuuttia.

Ruotsin Lundista kotoisin oleva Alf työskenteli ensin vuosia Malmön ravintoloissa, mutta finanssikriisissä moni parempi ruokapaikka joutui vaikeuksiin. Alf, kuten moni muukin, päätti hakea töitä naapurikaupungista, koska se oli niin helppoa. Hän alkoi kulkea päivittäin sillan yli ja kipusi nopeasti ravintolamaailman hierarkiassa.

Nyt Alf asuu Kööpenhaminassa ja pyörittää liikekumppaninsa kanssa kolmea suosittua ravintolaa aivan kaupungin keskustassa. Neljäs avautuu pian.

Arjessaan Alf näkee päivittäin sen, miten kaksi kaupunkia ja maata ovat sillasta huolimatta yhä kulttuurisesti kaukana toisistaan. Tanskalaiset ovat leppoisia, sarkastisia ja suoria. Neuvottelijoina he eivät arkaile konflikteja lainkaan niin paljon kuin moni Ruotsissa.

Tanskalaiset eivät liioin välitä asemastaan, sanoo Alf.

"Ruotsissa status ja se, kuka olet, on äärimmäisen tärkeää. Tanskassa sellaisella ei ole mitään väliä. Täällä tavataan sanoa, että ammumme itse alas omat sankarimme."

Sitten on vielä ruotsalaisten poliittinen korrektius – sekä alkoholi ja tupakka.

"Tanskalaiset ajattelevat aina, että ruotsalaiset juovat hirveästi, koska turistit juopottelevat kaupungilla. Mutta Tanskassa juodaan paljon enemmän, ainakin yksi olut joka päivä, ja niin tekevät kaikki. Eikä kukaan enää polta tupakkaa Ruotsissa."

Ravintoloitsijan on nyt hyvä naureskella kulttuurieroille. Hän on sillan ansiosta kuin kotonaan molemmissa maissa ja tekee työtä, joka on unelma.

"Silta avasi minulle kaikki mahdollisuudet uralla."

 

Silta-sarjan kolmas kausi alkaa TV1:ssä tänään sunnuntaina klo 22.

 


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat