Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n kädet ovat sidotut Syyriassa ja Ukrainassa

Ulkomaat
 

Yhdistyneet kansakunnat perustettiin kriisien ratkaisijaksi, mutta nyt se on voimaton pahimpien kriisien edessä.

 

Syyria

YK:n turvallisuusneuvoston jäsenet tukevat sodan eri osapuolia. Venäjä on lähettänyt joukkoja diktaattori Bashar al-Assadin tueksi. Yhdysvallat haluaa al-Assadista eroon ja suunnittelee aseistavansa Syyrian kapinallisjoukkoja.

Venäjä korostaa äärijärjestö Isisin uhkaa, jonka rinnalla diktaattori olisi pienempi paha. Yhdysvallat pitää kiinni siitä, että al-Assadin on astuttava syrjään, koska Isisin nousu oli osittain al-Assadin sortovallan syytä.

Nyt myös Venäjän liittolainen Iran ja Yhdysvaltain liittolainen Irak tekevät yhteistyötä Venäjän kanssa Isisiä vastaan.

YK:n turvallisuusneuvosto voisi määrätä pakotteita al-Assadille tai julistaa osan Syyriasta lentokieltoon. Venäjä on kuitenkin käyttänyt vetoaan Syyria-päätöksissä jo neljästi.

EU-maat ovat pyytäneet vastahakoista presidentti Barack Obamaa tapaamaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin maanantaina YK:ssa. Obama on pitänyt Putiniin etäisyyttä, mutta nyt Venäjän joukot Syyriassa ovat muuttaneet pelitilanteen.

"Jos tilanne on kallistumassa johonkin suuntaan, se suunta on al-Assadille myönteinen", arvioi yksi YK-lähde.

 

Pakolaiskriisi

YK:n turvallisuusneuvosto on yrittänyt neuvotella Britannian johdolla päätöslauselman, jonka avulla olisi mahdollista puuttua ihmisten salakuljetukseen Välimerellä.

YK:n valtuuttamille joukoille annettaisiin oikeus nousta laivoihin tarkastamaan, onko niissä luvattomia siirtolaisia.

Osa Afrikan maista ja Venäjä ovat kuitenkin haranneet vastaan. Venäjän mielestä länsimaat käyttivät YK-mandaattia väärin Libyassa, jossa Naton pommitukset johtivat pitkäaikaisen diktaattorin Muammar Gaddafin kaatumiseen vuonna 2011.

YK rahoittaa myös pakolaisapua, ja pääsihteeri Ban Ki-moon pyytää jäsenmailta lisää rahaa. Suomikin on talkoissa.

 

Ukraina

YK on pattitilanteessa myös Ukrainan sodan tapauksessa. Venäjä esti veto-oikeudellaan sen, että malesialaisen lentokoneen alas ampumisen tutkintaan perustettaisiin kansainvälinen tuomioistuin.

"En usko, että Venäjän asenne muuttuu niin kauan kuin Putin on vallassa", YK-lähde sanoo.

"Joskus heidän diplomaattinsa tuntuvat sovittelevilta, mutta sitten Moskovasta tulee ohjeita ja rivit suoristuvat taas."

Ukrainan sota onkin jäänyt Syyrian varjoon. Tilanne voi muuttua, kun Ukrainasta tulee tammikuussa turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen. Toinen vaihtoehto on, että turvallisuusneuvoston ilmapiiri muuttuu entistä hyisemmäksi.

Laura Saarikoski HS
YK, New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat