Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo piru kaataa kaiken

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen veto-oikeus kertoo, että YK on toisen maailmansodan voittajavaltioiden järjestö. Venäjä on ollut oikeuden käyttäjistä viime vuosina ylivoimaisesti ahkerin.

Viimeksi Venäjä käytti veto-oikeuttaan kesällä kaataessaan esityksen kansainvälisen tuomioistuimen perustamisesta MH17-matkustajalentokoneen alas ampumisen vuoksi. Tilastot eivät kerro, kuinka monta esitystä on jäänyt tekemättä sen vuoksi, että "veto kaataisi sen kuitenkin".

Ranskan presidentti François Hollande esitti kaksi vuotta sitten eräänlaista herrasmiessopimusta: pysyvät jäsenet eivät käyttäisi veto-oikeuttaan, jos kyseessä ovat "joukkojulmuudet". Tukalan paikan tullen aika moni ehtii varmasti päästä hengestään ennen kuin New Yorkissa saavutetaan yksimielisyys edes termin sisällöstä.

YK:n peruskirjassa on kyllä kaikenlaista: änkyrävaltio voitaisiin periaatteessa vaikka erottaa. Venäläinen oikeustieteilijä Vladimir Žbankov pohdiskelee teemaa tuoreessa Novoje Vremja -lehdessä malesialaisen lentokoneen alas ampumisen kannalta ja esittää kaksi vaihtoehtoa: yleiskokous voisi katsoa Venäjän asianosaiseksi ja kieltää sen osallistumisen äänestykseen, tai yleiskokous voisi ottaa asian itselleen ja päättää siitä määräenemmistöllä.

Žbankov pitää vaihtoehtoja poliittisesti epätodennäköisinä.

Veto-oikeuden tapakäyttäjä Venäjä on joka tapauksessa päässyt pahiksen rooliin. Johtava selitys kuuluu, että presidentti Vladimir Putin on konna – eli kuten yhdysvaltalainen Venäjän-tuntija Strobe Talbott on määritellyt, "murhapolttaja palomiehen vaatteissa".

Muitakin selityksiä on tarjolla: esimerkiksi se, että Venäjä on ollut kylmän sodan jälkeen kansainvälisen politiikan orpo piru. Kuten professori Tuomas Forsberg kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehdessä: "Venäjän paikka Euroopan turvallisuusarkkitehtuurissa jäi ratkaisematta kylmän sodan jälkeen."

Vanhaan pahaan aikaan asia olisi ratkaistu jo hetki sitten käymällä uusi sota ja perustamalla sitten YK uudelleen. Ihmiskunnan viisastumiseen ei kannata luottaa, mutta ehkä taloudelliset riippuvuussuhteet ja ydinsodan mahdollisuus työntävät tätä vaihtoehtoa tuonnemmaksi.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat