Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen maine sai kolauksen YK:ssa

Diplomaatit vastailivat New Yorkissa kiperiin kysymyksiin

Ulkomaat
 
Lehtikuva
Presidentti Sauli Niinistö keskusteli Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa myös Suomen pakolaislinjasta. Niinistö sanoi toivovansa, että Ku Klux Klan -asuista mielenosoittajaa ymmärrettäisiin pitää ulkomailla yksilönä, joka on "oudoilla poluilla". Taustalla Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde.
Presidentti Sauli Niinistö keskusteli Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa myös Suomen pakolaislinjasta. Niinistö sanoi toivovansa, että Ku Klux Klan -asuista mielenosoittajaa ymmärrettäisiin pitää ulkomailla yksilönä, joka on "oudoilla poluilla". Taustalla Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde. Kuva: Lehtikuva

Suomi pääsi pitkästä aikaa näyttävästi The New York Times -lehteen – vieläpä samana viikonloppuna, kun Manhattanilla on kylässä koko maailma YK:n 70-vuotisjuhlien takia.

Ikävä kyllä Suomi-uutisten aiheina olivat turvapaikanhakijoita vastaan tehdyt iskut Lahdessa ja Kouvolassa. The New York Times kutsui niitä "ehkä kaikkein myrkyllisimmiksi" mielenosoituksiksi Euroopassa.

Suomalaiset diplomaatit, kansalaisjärjestöjen työntekijät ja virkamiehet saivat vastailla New Yorkissa toistuviin kysymyksiin Suomen kehitysapuleikkauksista ja rasismista turvapaikanhakijoita kohtaan.

"Kun panin tänään Googleen sanan Finland, ensimmäinen ehdotus oli Ku Klux Klan", taivasteli YK:n nuorisodelegaatti Mikkel Näkkäläjärvi lauantaina.

"Minulta on kysytty tänä aamuna jo viisi kertaa, mikä Suomessa mättää", sanoi Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen.

"Täällä YK:ssa Suomi on hyväksymässä julistusta, jossa tunnustetaan siirtolaisten positiivinen lisäarvo kestävään kehitykseen, ja samaan aikaan Suomessa on polttopulloiskuja pakolaisia vastaan."

Lappalaisen mukaan uutiset johtavat siihen, että Suomi putoaa mielikuvissa "samaan mustaan aukkoon Unkarin kanssa".

"Itä-Eurooppa on Suomen uusi viiteryhmä."

Suomi leikkaa kehitysavusta ensi vuonna 300 miljoonaa euroa. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) mukaan Suomi käyttää kehitysyhteistyöhön tänä vuonna noin 0,6 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Ensi vuonna suhde on 0,35 prosenttia. Se on lähempänä EU:n itäisiä jäsenmaita kuin Ruotsia ja Norjaa.

Lisäksi Suomi lakkauttaa koko YK:n ympäristöohjelman perusrahoituksen, joka on kuusi miljoonaa euroa.

Lappalaisen mukaan leikkaukset vähentävät myös vaikutusvaltaa. Ruotsi perusti viikonloppuna yhdeksän maan työryhmän, joka seuraa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista. Suomea ei kutsuttu mukaan.

Yksi YK-diplomaatti kertoo, että hän sai vastata kollegoiden kyselyihin, kun Suomi pidättäytyi äänestämästä pakolaisten jakamisesta EU:ssa.

"Meillä on ollut YK:ssa hyvä maine, jota on rakennettu vuosikymmenien ajan. Leikkaukset ja pakolaisvastaisuus vaikuttavat siihen, että olemme liukumassa oman viiteryhmämme, Pohjoismaiden, marginaaliin", diplomaatti sanoo. Hänen mukaansa diplomaattien tehtävä on selittää asia parhain päin.

"Mutta jossain vaiheessa keisarin alastomuus paljastuu."

Mitä väliä Suomen maineella YK:ssa sitten on?

Yksi korkeimmista suomalaisista YK-virkamiehistä on vähiten kehittyneiden maiden toimiston päällikkö Heidi Schroderus-Fox. Hänen mukaansa maine vaikuttaa siihen, mitä tehtäviä Suomi saa.

"Jäsenmaat saavat usein YK:ssa sellaisia paikkoja, jotka liittyvät asioihin, joihin ne ovat erityisesti panostaneet."

"Totta kai moni ymmärtää, että Suomessa on tiukka taloudellinen tilanne. Vähiten kehittyneiden maiden näkökulmasta Suomi on kuitenkin edelleen erittäin vauras maa."

Myös Maailmanpankin johtokunnan jäsen Satu Santala on saanut kyselyjä eurooppalaisilta kollegoiltaan. Hänen mukaansa erityisesti ruotsalaisten on vaikea ymmärtää, miten suhteellisen pienet turvapaikanhakijamäärät voivat olla Suomessa ongelma.

"Iskut heikentävät Suomen mainetta nopeammin kuin Ruotsin tai Saksan mainetta. Niillä on vahvempi maabrändi. Suomesta kirjoitetaan harvemmin, ja nyt se, mikä kirjoitetaan, on negatiivista."

Maine saattaa olla yksi syy, miksi Suomi päätti antaa tänä vuonna YK:ssa runsaasti lisärahaa Syyrian pakolaisleireille.

"Vaikka joudumme tilapäisesti leikkaamaan kehitysapua, haluamme näyttää, että kannamme vastuumme", ministeri Toivakka sanoi.

Hänen mukaansa YK:n lastenrahaston Unicefin pääjohtaja Anthony Lake ymmärsi Suomen leikkaukset Unicef-määrärahoihin. Eräs tarkkailija oli sitä mieltä, ettei Lake voi muuta sanoakaan.

"Ei kai nyt kukaan haistattele ministerille päin naamaa."

Laura Saarikoski HS
YK, New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat