Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Manhattanille kokoontuu politiikan tähtijoukkue

Ulkomaat
 

Kun YK juhlii 70-vuotispäiviään kautta aikojen suurimmassa yleiskokouksessa, Manhattanin saarella kokoontuu varsinainen politiikan tähtijoukkue.

BarackObama
Barack
Obama

VladimirPutin
Vladimir
Putin

XiJinping
Xi
Jinping

HassanRuhani
Hassan
Ruhani

AngelaMerkel
Angela
Merkel

PaaviFranciscus
Paavi
Franciscus

RaúlCastro
Raúl
Castro

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama

Obama tapaa maanantaina ensi kertaa liki vuoteen Venäjän presidentin Vladimir Putinin, johon hän on pitänyt tarkoituksellisesti etäisyyttä. Aiheina ovat Syyria ja Ukraina. Venäjä on nöyryyttänyt Obamaa Syyriassa lähettämällä joukkoja tukemaan diktaattori Bashar al-Assadia, josta Obama haluaa eroon. Obamalle YK-kokous on myös mahdollisuus taivutella muita maita Pariisin ilmastosopimuksen taakse.

Venäjän presidentti Vladimir Putin

Myös Putin haluaisi ratkaisun Syyrian ja Ukrainan kriiseihin, mutta Venäjän eduksi. Venäjä ei pelkää hankalan mainetta: heinäkuussa maa käytti turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan kahdesti kuukauden aikana. Muuten YK on Putinin mielestä siedettävä järjestö: valtaa käyttävät toisen maailmansodan voittajavaltiot, joihin Venäjä kuuluu.

Kiinan presidentti Xi Jinping

Esiintyminen YK:ssa huipentaa Xin liki viikon pituisen Yhdysvaltain-kiertueen, jonka aikana Kiina ilmoitti suurista päästöleikkauksista. Maailmanmahdiksi noussut Kiina haluaa yhä enemmän kansainvälistä vaikutusvaltaa, ja siinä YK on tärkeä työkalu. Juuri nyt Kiinalle on tärkeää ainakin taloussuhteiden toimivuus, koska maan talouskasvu hidastuu.

Iranin presidentti Hassan Ruhani

Ruhani puhuu YK:ssa vain pari kuukautta sen jälkeen kun Iranin ydinohjelmasta on saatu historiallinen sopu. Nyt länsimaat jännittävät, noudattaako Iran sopimusta. Välejä kiristää myös Iranin tuki Syyrian al-Assadille.

Saksan liittokansleri Angela Merkel

Angela Merkel teki YK:n yleiskokouksen aattona yllättävän avauksen vaatimalla suoria keskusteluja Syyrian al-Assadin kanssa. Merkel aikoo varmasti vedota YK:ssa Euroopan ulkopuolisiin maihiin, jotta ne osallistuisivat pakolaiskriisin hoitoon.

Paavi Franciscus

Paavi oli YK:ssa isäntämaan presidentille Obamalle mieliksi: hän korosti köyhien ja luvattomien

siirtolaisten auttamista sekä ilmastonmuutoksen torjuntaa. Matka päättyi sunnuntaina.

Kuuban presidentti Raúl Castro

Castro puhuu maanantaina ensi kertaa YK:n yleiskokouksessa. Se on näkyvä merkki Yhdysvaltain ja Kuuban diplomaattisuhteiden palauttamisesta ja välien lämpenemisestä.

Obamalla ja Castrolla on ensimmäinen virallinen tapaaminen koskaan YK:ssa tiistaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat