Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittien lempijuusto kypsyy kuukausikaupalla kosteassa luolassa – ja samasta luolasta löytyi Britannian vanhin luuranko Cheddar Man

Vuonna 1170 kuningas Henrik II tilasi 4 644 kiloa cheddarjuustoa. Kansa seurasi perässä.

Ulkomaat
 
Maailman suosikkijuusto cheddar syntyi Cheddarin kylässä Englannissa
Maailman suosikkijuusto cheddar syntyi Cheddarin kylässä Englannissa
Pieni juustotehdas pitää yllä cheddarin perinteitä ja kätkee osan juustosta pimeisiin luoliin. Toimittaja: Annamari Sipilä. Kuvaus ja editointi: Mark Earthy

Juustojen ystävälle tämä on pyhiinvaelluskohde. Täällä, juuri täällä, syntyi noin tuhat vuotta sitten Britannian suosituin juusto cheddar.

Ollaan Cheddarin kylässä Somersetin kreivikunnassa, ja ilmassa on voimakas juuston tuoksu.

"Harva brittikään tietää, että cheddarjuusto syntyi juuri Cheddarissa", kertoo Cheddarin ainoan toimivan cheddarjuustolan omistaja John Spencer.

Cheddarin kylä sijaitsee dramaattisen solan varjossa. Cheddar Gorge syntyi yli miljoona vuotta sitten, kun jääkauden sulamisvedet syövyttivät kalkkikiveä.

Spencer apulaisineen kärrää 25 kilon cheddarjuustokiekkoja solan kyljestä lähtevään luolaan. Juusto saa kypsyä täällä noin vuoden.

"Luolassa vallitsee tasainen 11 asteen lämpötila. Kosteus antaa juustolle aivan oman makunsa."

Samaisesta luolasta on löydetty myös Britannian vanhin kokonainen luuranko. Noin 9 000 vuotta vanha esibritti tunnetaan nimellä Cheddar Man.

Spencerin mukaan osa juustoyhtiöistä on alkanut matkia perinteistä luolakypsennystä. "Betonista rakennettu tekoluola ei silti ole alkuperäisen veroinen."

Mark Earthy
Cheddar Gorge Cheese -yhtiön työntekijä Martin Pickett varoo, ettei juustokiekkoa ympäröivään kankaaseen tule reikää. Reiästä päässyt ilma tekee juustosta sinisen.
Cheddar Gorge Cheese -yhtiön työntekijä Martin Pickett varoo, ettei juustokiekkoa ympäröivään kankaaseen tule reikää. Reiästä päässyt ilma tekee juustosta sinisen.

Vanhin kirjoitettu tieto cheddarjuustosta on vuodelta 1170. Englannin kuningas Henrik II hankki silloin hovinsa naposteltavaksi 4 644 kiloa cheddaria.

Sen jälkeen cheddar on ollut niin brittikuninkaallisten kuin rahvaankin suosikkijuusto.

"Kova juusto säilyy hyvin ja taipuu monenlaisiin tarpeisiin", arvioi 1970-luvulta juustoalalla toiminut Spencer.

Somersetin kreivikunta vehreine laidunmaineen sopii hyvin maidontuotantoon ja juustonvalmistukseen. Spencerin Cheddar Gorge Cheese -juustoyhtiön käyttämä maito tulee yhdeltä ainoalta lähitilalta.

Cheddar-nimeä ei ole kuitenkaan suojeltu. Kuka tahansa voi kutsua juustoaan cheddariksi.

Entisaikoina cheddaria saivat valmistaa vain ne tilat, jotka sijaitsivat 30 mailin eli noin 50 kilometrin päässä Wellsin tuomiokirkosta. Cheddarin kylästä tuomiokirkkoon on matkaa hieman yli 10 kilometriä.

Mark Earthy
Noin 25 kilon juustokiekkoja kypsytetään vanhassa kalkkikiviluolassa, jotta ne saisivat kosteassa ja tasalämpöisessä ilmassa muikean maun.
Noin 25 kilon juustokiekkoja kypsytetään vanhassa kalkkikiviluolassa, jotta ne saisivat kosteassa ja tasalämpöisessä ilmassa muikean maun.

Juustolan sisätiloissa töitä valvoo Martin Pickett.

"Kaikki cheddar tehdään täällä käsityönä", hän kertoo.

Yhtiö on pieni, sillä se tuottaa vain 60 tonnia cheddaria vuodessa. Britannian koko tuotanto on 225 000 tonnia vuodessa.

Cheddarissa ollaan ylpeitä omasta juustosta.

"Kutsumme isojen yhtiöiden halpaa teollista cheddaria muovijuustoksi", Pickett sanoo.

Lasin takana nuorimies siivilöi maidosta tuorejuustoa. Toisessa huoneessa kaksi naista leikkaa kuukausia kypsynyttä valmista cheddaria.

Pickett ohjaa kypsyttämöön, jossa cheddarkiekot lepäävät hyllyissä puuvillamusliiniin käärittyinä. Kaikkia kiekkoja ei kypsytetä luolassa, koska luolassa syntyvä maku on osalle asiakkaista liian omalaatuinen.

"Itse pidän vahvasta cheddarista. Mutta jos juustoon haluaa lisätä vaikkapa yrttejä tai portviiniä, sen pitää olla mietoa."

Maistetaanpa luolajuustoa. Voimakasta muttei pistävää. Luolailman mineraalit ovat pyöristäneet kulmia.

Cheddarin kylässä juustonvalmistus oli vuosikymmenet rappiolla, kunnes Spencer osti ja uudisti kylän juustolan vuonna 2003. Sen jälkeen alkoi tulla palkintoja.

Juustojen kypsyttäminen ikivanhassa luolassa ei silti ollut läpihuutojuttu. Terveysviranomaisilla oli omat vaatimuksensa, mutta varsinainen haaste oli luolan ja puolet solasta omistava Bathin markiisi Alexander Thynn.

Omalaatuinen miljonääri-aristokraatti-tosi-tv-tähti tunnetaan muun muassa kymmenistä "vaimokkeistaan".

"Neuvottelut olivat mielenkiintoiset", Spencer toteaa cheddarinkuivaan brittityyliin.

Annamari Sipilä HS
Cheddar

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat