Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama: Sortovalta osoittaa valtion heikkoutta

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti YK:ssa uhmakkaan puheen maailman tyranneja ja ääriliikkeitä vastaan

Ulkomaat
 
Putin ja Obama erimielisiä YK:ssä
Putin ja Obama erimielisiä YK:ssä
Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putin ja Barack Obama olivat eri mieltä siitä pitäisikö Syyrian presidentillä Bashar al-Assadilla olla rooli maan konfliktin ratkaisuyrityksissä. Ei tekstitystä. Kuva Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti YK:ssa uhmakkaan puheen demokratian ja kansainvälisen yhteistyön puolesta yksinvaltiaita ja ääriliikkeitä vastaan.

Obama sanoi, että sortovalta osoittaa valtion heikkoutta, ei voimaa, sillä modernissa maailmassa kaikki ovat riippuvaisia toisistaan. Tätä voi pitää viestinä esimerkiksi Venäjälle, joka pitää vakautta tärkeämpänä kuin demokratiaa sekä kotimaassa että Syyriassa.

joe raede Getty images
Pysyvää rauhaa ei saavuteta sotilailla, vaan demokratialla, Barack Obama sanoi YK:ssa pitämässään puheessa.
Pysyvää rauhaa ei saavuteta sotilailla, vaan demokratialla, Barack Obama sanoi YK:ssa pitämässään puheessa.

Obama: "On niitä, joiden mielestä YK:n perustamisasiakirja on vanhentunut. He uskovat, että valta on nollasummapeli, että voima pyhittää keinot, että vahvojen valtioiden pitää käyttää valtaa heikompiin, että yksilön vapauksilla ei ole väliä ja että nopeissa muutoksissa järjestys on palautettava voimakeinoin."

"Jopa jotkut suurvallat toimivat kansainvälistä oikeutta vastaan. Meille väitetään, että tämä on välttämätöntä terrorismin torjumisen takia. Tämän logiikan mukaan meidän täytyisi tukea Bashar al-Assadin kaltaisia tyranneja, jotka pudottavat pommeja viattomien lasten päälle, koska heidän vaihtoehtonsa on jotain vielä pahempaa."

Mitä tämä tarkoittaa: Obama lähetti Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja Iranin presidentille Hassan Rouhanille selvän viestin: Yhdysvallat ei tule suostumaan siihen, että Syyrian presidentti al-Assad jäisi valtaan Syyriassa.

Vaikka äärijärjestö Isis syyllistyy Syyriassa hirvittäviin rikoksiin, tämä ei tee al-Assadista hyväksyttävää vaihtoehtoa. Obaman mielestä juuri al-Assadin sortovalta sai monet syyrialaiset liittymään äärijärjestö Isisiin.

Putinille Obaman ehdottomuus oli kuin märkä rätti päin kasvoja.

Tehtyään kantansa al-Assadiin selväksi Obama kuitenkin sanoi, että Yhdysvallat on valmis yhteistyöhön sekä Venäjän että Iranin kanssa. Yhteinen vihollinen Isis siis yhdistää, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti.

Obama: "Me näemme, kuinka siirtolaisia vastaan halutaan rakentaa muureja. Ihmisten pelkoja käytetään hyväksi [. . .] Yhdysvallat ei ole immuuni tälle kehitykselle. Olemme kuulleet väitteitä, joiden mukaan vain röyhkeillä sanoilla ja vahvalla armeijalla on väliä. Mutta paluuta menneeseen ei ole [. . .] Vaikka armeijamme tai taloutemme olisivat kuinka vahvoja, emme voi yksin ratkaista maailman ongelmia. Ellemme voita niitä aatteita, jotka ruokkivat Irakin kaltaisia konflikteja, sotilaiden voitot jäävät väliaikaisiksi. Ihmisiä voi vangita, mutta ajatuksia ei."

Mitä tämä tarkoittaa: Tämä oli Obaman viesti sekä Kiinalle, Venäjälle, Unkarille että Yhdysvaltain republikaaneille. Erityisesti republikaanien suosituin ehdokas Donald Trump on syyttänyt Obamaa heikkoudesta, vaatinut kovempia otteita ulkopolitiikassa ja luvannut rakentaa muurin Meksikon rajalle.

Obaman viesti oli, että modernissa maailmassa sotilasvoiman varaan rakentuva hallinto on osoitus vallanpitäjien heikkoudesta, ei vahvuudesta; diktatuurit on rakennettu juoksuhiekalle, koska ihmiset haluavat päättää omasta elämästään. Se ei ole Yhdysvaltain heille syöttämä ajatus, vaan teknologian ansiosta.

Hän muistutti myös, miten avuton Yhdysvaltain valtava armeija lopulta oli Irakin rauhoittamisessa. Tämäkin oli viesti kotimaiselle yleisölle: Yhdysvaltain ei kannata lähteä soitellen uusiin sotiin.

Obama: "Meillä ei ole taloudellisia etuja ajettavana Ukrainassa. Mutta me emme voi seurata sivusta, kun yhden maan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta loukataan. Jos näin voi tapahtua Ukrainalle, näin voi tapahtua kelle tahansa. Minulla ei ole haluja palata kylmään sotaan. [. . .] Venäjän valtion media väittää, että Venäjä vahvistuu, ja samaa mieltä ovat jotkut kotimaiset kommentaattorit. [. . .]

Mutta katsokaa, mihin Venäjän toimet ovat johtaneet: Ukrainalaiset haluavat liittyä kiihkeämmin kuin koskaan Eurooppaan, eivät Venäjään."

Mitä tämä tarkoittaa: Ukrainan suhteen Obama esiintyi sovittelevammin kuin Syyrian suhteen. Hän sanoi ymmärtävänsä Venäjän ja Ukrainan pitkän yhteisen historian. Hän torjui väitteen, joiden mukaan Yhdysvallat on vehkeillyt ukrainalaisten kanssa Venäjää vastaan. Ukrainalaisten pitää itse saada valita, keiden kanssa he liittoutuvat, Obama sanoi.

Lopputulos oli kuitenkin Obaman mielestä sama kuin Syyrian suhteen: diplomatia toimii paremmin kuin voima.

Esimerkeiksi Obama nosti sopimuksen Iranin ydinohjelmasta ja diplomaattisuhteiden palauttamisen Kuubaan, molemmat suuria voittoja Obaman hallinnolle.

Laura Saarikoski HS
YK, New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat