Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nasa: Marsissa on juoksevaa vettä

Suolainen vesi voi selittää luotainkuvien hiekkavalumat

Ulkomaat
 
Marsin vesilöytö tiivistettynä alle minuuttiin
Marsin vesilöytö tiivistettynä alle minuuttiin
Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi, että Marsista on löytynyt tietyissä olosuhteissa esiintyvää vettä. HSTV:n video näyttää lyhyesti, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ilmoitti maanantaina, että Marsin pinnalla on "joissakin olosuhteissa" juoksevaa vettä ja sitä on arvioitua enemmän.

Nasa kertoi asiasta illalla pitämässään tiedotustilaisuudessa. Ennalta oli vain kerrottu, että luvassa on uutinen Marsin arvoituksesta.

Veden virtaamisesta kertovat planeetan pinnalla havaitut hiekkavalumat, joiden tumma väri kertoo vetisyydestä. Valumia oli vielä kesällä.

Nasan luotain Mars Reconnaissance Orbiter havaitsi valumia Marsin päiväntasaajan alueella neljä vuotta sitten kesän lämpimillä.

Kuvien tietoja on kuitenkin pystytty tarkentamaan vasta nyt kehittyneellä tietokoneohjelmalla.

"Ilmiötä on vaikea selittää muuten kuin siten, että suolainen vesi nousee ajoittain pintaan", tutkimuspäällikkö Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitokselta arvioi.

Nasan tutkijat toteavat uutistoimisto Reutersille, että veden alkuperä ei ole tiedossa. Se saattaa olla marsperästä tai kaasukehästä.

"Perkloraattisuolaa sisältävä vesi voi pysyä pinnalla juoksevana 70 pakkasasteesta 20 lämpöasteeseen, ja noita suolakasaumia löytyy paljon aiemmin tiedettyä laajemmilta alueilta. Ne lienevät veden kuljettamia", avaruustutkija Sini Merikallio Ilmatieteen laitokselta tarkentaa.

Merikallion mukaan uutista voisi tarkentaa siten, että vettä on enemmän kuin tutkijat arvasivatkaan.

Veden suolaisuus alentaa Harrin mukaan veden jäätymispistettä ja hillitsee sen haihtumista.

Luotain on ratansa takia kuvannut valumia iltapäivisin, kun ilmiö voisi Harrin mukaan olla voimakkaampi aamuisin.

Harri muistuttaa, että avoimia kysymyksiä on jäljellä, kuten mahdollinen veden kierto vuoden eri aikoina. Nykyisten tietojen perusteella hiekkavalumat katosivat lämpötilan laskiessa.

"Mars ei ole se kuiva planeetta, kuten ennen ajattelimme," Nasan planeettatutkimuksen johtaja Jim Green sanoi tiedotustilaisuudessa. Valtava ilmastonmuutos tapahtui noin kolme miljardia vuotta sitten.

Tähän asti on tiedetty, että Marsilla on vettä jäätyneenä napa-alueilla ja sitä on sitoutuneena pinnan mineraaleihin.

Keväällä Nasa ilmoitti, että meri peitti viidenneksen Marsista miljardeja vuosia sitten, ja se oli paikoittain kilometrien syvyinen. Vesi on virrannut Marsin pinnalla muutenkin, siitä kertovat veden uurtamat laaksot ja kanjonit.

Avaruushallinnon viimeinen liikkuva tutkimuslaite Curiosity on ollut Marsissa runsaat kolme vuotta elokuusta 2012 lähtien. Sen kyydissä on ollut myös suomalaisia mittauslaitteita. Curiosity on mönkinyt enimmäkseen päiväntasaajalla Galen isossa kraatterissa, jossa virtasi aikoinaan vesi.

Green totesi maanantaina Nasan mönkijöiden havainneen kaasukehässä kosteutta enemmän kuin ennen arvioitiin.

Curiosityn varsinainen tehtävä oli alun perin juuri selvittää, onko Marsilla koskaan ollut elämälle otollisia oloja edes teoriassa. Se on porautunut marsperään ja tutkinut mineraaleja.

Heinäkuussa Nasa ilmoitti vastaavassa tiedotustilaisuudessa, että tutkijat olivat havainneet tähän asti eniten Maan kaltaisen eksoplaneetan eli Aurinkokunnan ulkopuolisen planeetan.

Korjaus 29.9. Korjattu yhdestä kohtaa tekstiä Sini Merikallion sukunimi Sinikalliosta Merikallioksi.

Nasa
Tummat ja kapeat muodostumat esimerkiksi Halen kraatterissa vihjaavat, että Marsissa virtaa vesi.
Tummat ja kapeat muodostumat esimerkiksi Halen kraatterissa vihjaavat, että Marsissa virtaa vesi.
Mars Recoinnaissance Orbiter -luotaimen kuvassa näkyy useita veden jälkiä.
Mars Recoinnaissance Orbiter -luotaimen kuvassa näkyy useita veden jälkiä.
Marsissa on ollut aikoinaan paljonkin vettä. Vaalea kohta on planeetan toinen napalakki. Se on kilometrien paksuinen ja koostuu vesijäästä. Seassa on myös hiilidioksidijäätä.
Marsissa on ollut aikoinaan paljonkin vettä. Vaalea kohta on planeetan toinen napalakki. Se on kilometrien paksuinen ja koostuu vesijäästä. Seassa on myös hiilidioksidijäätä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat