Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muslimit kääntyvät joukolla kristityiksi Berliinissä – "Tämän itsemurhan teen mielelläni"

Kasteopetukseen tulevilla on usein turvapaikkaprosessi vielä kesken

Ulkomaat
 
Hamid Taheri ei halunnut enää olla muslimi
Hamid Taheri ei halunnut enää olla muslimi
Berliinin Kolminaisuuden kirkossa on kastettu satoja muslimeja kristinuskoon. Jotkut epäilevät kääntymisen liittyvän turvapaikkaprosessiin. Pastori Gottfried Martens vakuuttaa lähes aina kyseessä olevan aidon kiinnostuksen kristinuskoon. Toimittaja: Tiina Rajamäki. Kuvaaja: Kaveh Rostamkhani. Leikkaus: Terhi Liimu HS.

Kolminaisuuden evankelisluterilainen kirkko Berliinin Steglitzissä on sunnuntaiaamuna ääriään myöten täynnä.

Koruttoman mutta valoisan kirkon alttarille polvistuu ihmisiä yleiseen rippiin ennen kuin varsinainen jumalanpalvelus alkaa.

Paikalla on paljon iranilaisia ja afganistanilaisia seurakuntalaisia sekä seurakuntalaisiksi haluavia.

Kaveh Rostamkhani
Iranilainen Gelareh Sadat-Akhavi rukoilee tyttärensä kanssa sunnuntaimessussa Kolminaisuuden evankelisluterilaisessa kirkossa Berliinissä. Monet kirkon jäsenistä ovat iranilaisia ja afgaaneja, jotka ovat kääntyneet tai aikovat kääntyä kristityiksi.
Iranilainen Gelareh Sadat-Akhavi rukoilee tyttärensä kanssa sunnuntaimessussa Kolminaisuuden evankelisluterilaisessa kirkossa Berliinissä. Monet kirkon jäsenistä ovat iranilaisia ja afgaaneja, jotka ovat kääntyneet tai aikovat kääntyä kristityiksi.

Pastori Gottfried Martens laskee kätensä vuorotellen ihmisten pään päälle. Kirkkoon kuuluville hän sanoo: "Sinun syntisi on annettu anteeksi". Kristityiksi haluaville: "Herra siunatkoon matkaasi kohti pyhää kastetta".

Pastori Martens on tullut tunnetuksi Saksassa siitä, että hän on kastanut jo satoja entisiä muslimeja Berliinissä kristinuskoon. Kaksi vuotta sitten keväällä hän siirtyi 150:n lähinnä iranilaisen ja afganistanilaisen seurakuntalaisen kanssa Kolminaisuuden kirkkoon. Mukana tuli myös muutamia kantasaksalaisia. Nyt määrä on nelinkertaistunut kuuteensataan.

"Suurin osa ihmisistä löytää tänne, koska joku tuttava tuo hänet mukanaan", sanoo Martens.

Monilla on turvapaikanhakuprosessi Saksassa kesken.

Kirkossa sitä ei kukaan sano suoraan, mutta yksi nuori mies kertoo kierrellen toivovansa kristityksi kastamisen edistävän myös maahan jäämisen mahdollisuuksia.

Ensimmäiseksi Martens kertoo keskustelevansa tulijan kanssa siitä, miksi tämä haluaa kääntyä kristityksi.

Sitten alkaa farsin kielelle tulkattu kasteopetus, jota on pari tuntia kerran viikossa.

"Otan ilolla ihmisiä vastaan kasteopetukseen ja kerron kristinuskon sanomasta. Kuitenkin lopuksi käyn heidän motiivejaan tarkasti läpi ja tarkkailen myös henkilökohtaisesti, onko joukossa huijareita. Teen sen myös turvapaikanhakijoiden suojelemiseksi, sillä viranomaiset voivat pitää kristityksi kääntymistä myös epäilyttävänä asiana", Martens sanoo.

Kasteopetuksen aikana käydään läpi Pienen Katekismuksen asiat, kymmenen käskyä, uskontunnustus, Isä meidän -rukous ja sakramentit.

Pastori Gottfried Martens
Pastori Gottfried Martens

"Odotan näiden ihmisten käyvän sunnuntaisin kirkossa jumalanpalveluksessa ja osallistuvan seurakunnan toimintaan. Ennen kastetta sitten järjestetään koe, jossa tarkistan, ovatko asiat hallussa", hän sanoo.

Martensin mukaan hän hyväksyy noin kahdeksan kymmenestä halukkaasta kastettavaksi.

"Olen myös ollut muutamasta päätöksestäni jättää kastamatta jälkikäteen tyytyväinen".

Kahden viikon päästä sunnuntaina Gottfried Martens kastaa jälleen uusia seurakuntalaisia. Yksi heistä on iranilainen Gelareh Sadat-Akhavi ja hänen lapsensa.

"Tyttärelle on jo hankittu valkoinen mekko ja pojalle puku. Siitä tulee elämämme tärkein päivä", hän sanoo.

Sadatakhavi pakeni vaikeasta perhetilanteesta Iranista lapsineen ja saapui Berliiniin kolme vuotta sitten.

Heillä on yhä turvapaikkaprosessi kesken.

"Olen löytänyt Jeesuksen elämääni ja yhteisön, jossa on hyvä olla. Minulle turvapaikka-asioitamme hoitava asianajaja itse asiassa sanoi, että on suoranainen itsemurha hakuprosessin kannalta tulla juuri nyt kastetuksi. Voin vain vastata, että tämän itsemurhan teen äärimmäisen mielelläni", Sadat-Akhavi sanoo.

Hän kertoo iranilaisesta isästään, joka on oikeastaan ateisti pakollisen islamin maassa.

"Isä sanoi aina, että Jeesuksen opetukset ovat ainoa hyvä tie, vaikka hän ei pitänytkään uskonnosta. Nyt hän on pyytänyt minua rukoilemaan puolestaan."

Jumalanpalveluksen jälkeen pastori Martens käy alakerran seurakuntasalissa läpi tulevaa viikkoa ja uutisia. Yksi niistä on ylitse muiden. Kaksi seurakuntalaista on saanut Saksasta turvapaikan.

Täysi seurakuntasali villiintyy taputuksiin ja vihellyksiin.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Professori Hämeen-Anttila: Nämä neljä asiaa jokaisen tulee tietää islamista
Professori Hämeen-Anttila: Nämä neljä asiaa jokaisen tulee tietää islamista
Islam-asiantuntija, professori Jaakko Hämeen-Anttila listasi HSTV:n pyynnöstä neljä asiaa, jotka jokaisen olisi syytä tietää islamilaisesta ja arabialaisesta kulttuurista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat