Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin vertasi Isisiä Hitleriin

Ulkomaat
 
mikhail klimentjev reuters
On virhe kieltäytyä yhteistyöstä terrorismia vastaan urheasti taistelevan Syyrian asevoimien kanssa, Vladimir Putin sanoi puheessaan.
On virhe kieltäytyä yhteistyöstä terrorismia vastaan urheasti taistelevan Syyrian asevoimien kanssa, Vladimir Putin sanoi puheessaan. Kuva: mikhail klimentjev reuters

Syyrian tilanne haukkasi valtaosan Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheesta YK:n yleiskokoukselle. Putin paalutti selkein sanoin Venäjän lähtökohdat ja pyysi muuta maailmaa liittymään taisteluun terroristijärjestö Isisiä vastaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin rinnalla.

Putin: "Meidän mielestämme on valtava virhe kieltäytyä yhteistyöstä terrorismia vastaan urheasti kasvotusten taistelevan Syyrian hallituksen ja sen asevoimien kanssa. On viimeinkin tunnustettava, että vain presidentti al-Assadin asevoimat ja kurdien joukot taistelevat todella Isisiä ja muita terroristeja vastaan Syyriassa."

Mitä tämä tarkoittaa: Putin teki selväksi, ettei hänellä ole aikomusta muuttaa suhtautumistaan al-Assadiin ja sotilaallinen tuki Syyrian hallitukselle tulee jatkumaan. Putin katsoo olevansa Syyria-asiassa vahvoilla, koska länsi on niin selvästi heikoilla. Toisaalta Putinin kanta koskee tätä päivää: se ei tarkoita, että al-Assad olisi ikuisesti pyhä Syyrian johtaja.

Putin: "Esitämme [. . .] voimien yhdistämistä ratkaistaksemme edessämme olevat uudet ongelmat ja muodostaaksemme todella laajan, terrorisminvastaisen kansainvälisen liittouman. Kuten Hitlerin-vastainen liitto, tämänkin voisi ottaa riveihinsä hyvin erilaisia voimia, jotka todella vastustavat niitä, jotka, kuten natsit, lietsovat pahuutta ja ihmisvihaa."

Mitä tämä tarkoittaa: Isisin ja Hitlerin vertaaminen kertoo haaveesta, jossa yhteinen vihollinen nostaisi Venäjän samanlaiseksi voimatekijäksi maailmassa kuin Venäjän edeltäjävaltio Neuvostoliitto oli.

Putin: "Meidän ei pidä unohtaa menneisyyden opetuksia. Muistammehan muun muassa esimerkit Neuvostoliiton historiasta: sosiaalisten kokeilujen vienti ja omista ideologisista lähtökohdista tehdyt yritykset jouduttaa muutoksia tuossa tai tässä valtiossa johtivat usein traagisiin seurauksiin. Mutta eihän kukaan opi toisen virheistä, vaan vallankumousvientiä vain toistetaan, nyt 'demokratian' nimissä."

Mitä tämä tarkoittaa: Putinin taidokas vertaus käänsi historialliset asetelmat nurin niskoin: nykyajan neuvostoliittoja ovatkin Yhdysvallat ja Euroopan unioni, jotka tukevat ties millaisia vallankumousvoimia. Putinin paatos valtioiden sisäisiin asioihin puuttumisen turmiollisuudesta sisältyi puheen Lähi-itä-osuuteen eli hän viittasi kaikkiin niin sanotun Arabikevään tapahtumiin. Toisaalta Syyrian tilalle voi tämän pohdinnan kohdalla vaihtaa koska tahansa esimerkiksi Ukrainan.

Putin: "Ensin jatkettiin Naton laajenemislinjaa, kysyn vain miksi. Sitten entisille neuvostotasavalloille asetettiin kysymys: oletteko lännen vai idän puolella. Ennemmin tai myöhemmin tällainen vastakkainasettelun logiikka kääntyi väistämättä vakavaksi geopoliittiseksi kriisiksi. Niin tapahtui myös Ukrainassa, jossa käytettiin hyväksi merkittävän kansanosan tyytymättömyyttä vallanpitäjiin ja provosoitiin ulkoa aseellinen vallankaappaus. Tämän seurauksena syttyi sisällissota."

Mitä tämä tarkoittaa: Putinin pensselinvedot kylmän sodan jälkeisestä historiasta ovat todella laajat ja useimmista väitteistä voi olla perustellusti toista mieltä. Kuka asetti entisille neuvostotasavalloille toisensa poissulkevia vaihtoehtoja? Syntyikö geopoliittinen kriisi luonnonvoimien tavoin lännen virheiden annettua ensimmäisen sysäyksen? Oliko Ukrainan kansannousu ja vallankumous "aseellinen vallankaappaus" ja kuinka se "provosoitiin ulkoa"? Onko Ukrainassa meneillään sisällissota vai Venäjän aseellinen väliintulo?

Putin: "Uhkailulla ja asevoimilla Ukrainan yhtenäisyyttä ei lujiteta. Mutta on lujitettava. On otettava oikeasti huomioon Donbassin väestön edut ja oikeudet, kunnioitettava heidän valintaansa ja luotava valtion rakentamisen avainelementit yhteistyössä heidän kanssaan, kuten Minskin sopimuksissa sanotaan."

Mitä tämä tarkoittaa: Jos sovinnonhakuisia äänenpainoja etsii, niin tässä niitä oli: Putin sanoi suoraan, että Ukrainan yhtenäisyyttä ei tule murskata vaan päinvastoin, sitä tulee lujittaa. Kaikkiaan puheen varsinainen Ukraina-osuus kesti vain pari minuuttia.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat