Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko vakauden vastakohta vapaus vai kaaos?

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Kun Yhdysvallat ja Venäjä kiistelevät Syyriasta, mistä ne oikeastaan kiistelevät? Vakaudesta ja vapaudesta.

Venäjän mielestä tärkeämpää on vakaus. Presidentti Vladimir Putin sanoo tukevansa Syyrian presidentti Bashar al-Assadia, koska se on ainoa tapa lyödä äärijärjestö Isis. Vakauteen vedoten Putin rajoittaa kansalaisoikeuksia myös Venäjällä.

Yhdysvaltain mielestä tärkeämpää on vapaus. Presidentti Barack Obama sanoo pyrkivänsä siihen, että syyrialaiset saisivat valita johtajansa vapaasti, vaikka se keikauttaisi vanhoja valtasuhteita. Siksi al-Assad ei voi pysyä vallassa, vaikka hän olisi Isisin vastavoima.

Venäjän mielestä vakauden vastakohta ei ole vapaus vaan kaaos. Irakissa, Egyptissä ja Libyassa itsevaltaisen tyrannin syrjäyttäminen on johtanut islamistien nousuun. Putin pyrkii myös varmistamaan, ettei häntä vaihdeta.

Yhdysvaltain mielestä kaaos ei oikeuta tyranniaa. Obama on kutsunut edeltäjänsä George W. Bushin aloittamaa sotaa Irakissa tyhmäksi sodaksi. Ei hän silti halua Muammar Gaddafia tai Saddam Husseinia takaisin.

Yhdysvallat muistuttaa, että suurin osa syyrialaisista on kuollut al-Assadin joukkojen eikä Isisin iskuissa. Jotta Syyriaan saataisiin kestävä rauha, syyrialaisten olisi johdettava itse itseään. Ongelma on, että tähän on vielä pitkä matka.

Lähi-idän itsevaltaisille johtajille Putinin visio kuulostaa tällä hetkellä houkuttelevammalta. Kaikki pelkäävät Isisiä. Demokratia vaikuttaa heikolta, ja johtajille siinä on vain hävittävää.

Ei ihme, että Yhdysvaltain liittolainen Irak on liittynyt myös Iranin ja Venäjän koalitioon Isisiä vastaan.

Eurooppalaisetkin kaipaavat nopeita ratkaisuja. Verenvuodatus on lopetettava ja pakolaismäärää Lähi-idästä hillittävä. Isisin lyöminen tuntuu kiireellisemmältä kuin yhden tyrannin asema.

Kannattaa muistaa, että vakaus ja vapaus ovat myös iskulauseita. Kun suurvallat mittelevät, kysymys on aina loppujen lopuksi vallasta. Siirtämällä joukkoja Syyriaan Kremlin šakinpelaaja yllätti vastustajan.

Nyt näyttää siltä, että al-Assad on vallassa ainakin Isisin kukistumiseen asti. The New York Times -lehden mukaan Obaman ja Putinin tapaaminen keskittyikin siihen, kuinka pitkä on al-Assadin siirtymäaika.

Vasta sen jälkeen on aika kysyä uudestaan, mitä syyrialaiset haluavat.

Laura Saarikoski HS laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat