Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori rouva ei päässyt palkkatöihin

Kommunismi toi tasa-arvoa, mutta kehitys jämähti

Ulkomaat
 
Nicola Longobardi
Käsikirjoittaja Li Miao (vas.) ja ohjaaja Zheng Ruoxing valmistelevat Zhengin tekemän lyhytdokumentin esitystä naisten elokuvafestivaalilla Pekingin Peng Hao -teatterissa.
Käsikirjoittaja Li Miao (vas.) ja ohjaaja Zheng Ruoxing valmistelevat Zhengin tekemän lyhytdokumentin esitystä naisten elokuvafestivaalilla Pekingin Peng Hao -teatterissa. Kuva: Nicola Longobardi

Kiinan vauraissa suurkaupungeissa nuorilla naisilla on samankaltaisia kokemuksia kuin länsimaissa. Toiset kokevat syrjintää, toiset eivät.

"Minusta naisten asema Kiinassa on sama kuin miesten", sanoo pekingiläinen elokuvakäsikirjoittaja Li Miao, 29. "Ainakaan elokuva-alalla ei ole syrjintää. Joillain muilla aloilla saattaa olla."

HS tapasi Lin syyskuussa Pekingissä pidetyillä naisten elokuvafestivaaleilla. Paikalla oli myös Shanghaissa asuva elokuvaohjaaja Zheng Ruoxing, jolla on toisenlainen käsitys.

"Ennen minäkin ajattelin, että sukupuolet ovat tasa-arvoisia", Zheng, 28, sanoo.

Näkemys muuttui, kun hän meni naimisiin ja alkoi hakea töitä elokuvayhtiöistä.

"Minulta kysyttiin jokaisessa työhaastattelussa, olenko naimisissa. Kun kerroin olevani, minua ei palkattu."

Työnantajat hyljeksivät Zhengiä, koska arvelivat, että hän alkaa pian tehdä lapsia ja käyttää vanhempainvapaita. Zheng lopulta lakkasi hakemasta palkkatöitä ja liittyi osakkaaksi pieneen videotuotantoyhtiöön. Naimaton Li puolestaan on töissä suuressa elokuvatuotantoyhtiössä.

Naisista tuli Kiinassa virallisesti tasa-arvoisia miesten kanssa, kun kommunistit nousivat valtaan vuonna 1949. Kiinan kansantasavallan perustajan Mao Tsetungin tunnettuja propagandaiskulauseita on, että "naiset kannattelevat puolta taivasta".

Sen jälkeen kehitys on kuitenkin jäänyt jälkeen. Esimerkiksi perheväkivallan kieltävä laki on Kiinassa vasta valmisteilla.

Kiinaa hallitsevaa kommunistipuoluettakaan ei voi sanoa tasa-arvoiseksi. Puolueen ylimmässä johdossa, politbyroon pysyvässä komiteassa, ei ole koskaan ollut yhtään naista. Sitä alemmilla tasoilla on naisia johtavissa asemissa, mutta vähän.

Naisjohtajia on enemmän yksityisellä sektorilla kuin puolueen hallitsemissa virastoissa ja valtionyhtiöissä.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat