Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Castro esitti Obamalle listan vaatimuksia

Ulkomaat
 

Yhdysvaltain ja Kuuban suhteet eivät ottaneet uutta loikkaa eteenpäin tiistaina, kun maiden presidenttien Barack Obaman ja Raúl Castron oli määrä tavata YK:n päämajassa New Yorkissa. Castro sanoi maanantaina, että maiden suhteiden normalisointi on "pitkä ja monimutkainen prosessi".

Tapaaminen YK:n yleiskokouksen huippukokousviikon yhteydessä on jo toinen kohtaaminen maiden johtajien välillä 55 vuotta jatkuneen välirikon jälkeen. Yhdysvallat ja Kuuba ilmoittivat yllättäen suhteiden normalisoinnista viime joulukuussa ja solmivat heinäkuussa diplomaattisuhteet.

Presidenttien tapaamisen sisällöstä ei tihkunut etukäteistietoa. Tapaamista odotettiin iltapäivällä, tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa.

Sekä Obama että Castro käytännössä kertoivat lähtökohtansa neuvotteluilleen puheissaan yleiskokouksessa maanantaina.

Obama korosti Kuuban ihmisoikeuksien kohentamisen merkitystä. Hän toivoi kuitenkin myös loppua kauppasaarrolle, jonka Yhdysvallat määräsi Kuubaa vastaan 1960, kommunistien noustua saarella valtaan Raúl Castron isoveljen Fidelin johdolla.

"Olen vakuuttunut, että kongressimme vääjäämättä lopettaa saarron, jonka ei enää pitäisi olla voimassa", Obama sanoi.

Sovinnollisuus oli kaukana Castron puheenvuorossa. Esitettyään pitkän syytelistan kapitalismin ja imperialismin aikaansaannoksista hän torjui puutumisen Kuuban ihmisoikeuksiin tekosyynä. Hän asetti Yhdysvalloille pitkän listan vaatimuksia.

Yhdysvaltain pitää lakkauttaa Kuuban kauppasaarto, palauttaa Guantanamon tukikohta Kuuballe, maksaa korvauksia saarron aiheuttamista inhimillisistä ja taloudellisista kärsimyksistä sekä lopettaa propagandalähetykset Kuubaan, luetteli 84-vuotias Castro.

Hän kuitenkin jätti tila neuvoteluille kohtaamisessa Obaman kanssa sanoessaan, että kyseessä in pitkä prosessi.

Kari Huhta HS
YK, New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat