Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taleban osoitti voimansa Kunduzissa

Ääri-islamilainen liike saattaa vallata lisäalueita Afganistanissa

Ulkomaat
 
Reuters
Afganistanin turvallisuusjoukot saapuivat Pohjois-Afganistanin Kunduziin tiistaina.
Afganistanin turvallisuusjoukot saapuivat Pohjois-Afganistanin Kunduziin tiistaina. Kuva: Reuters

Valtaako ääri-islamilainen Taleban-liike jälleen maan pääkaupungin Kabulin? Kielletäänkö afganistanilaisilta tytöiltä jälleen koulunkäynti ja kansalaisilta musiikki, televisio ja elokuvat? Tuleeko julkisista teloituksista taas yleisiä maassa, jonka nousua omille jaloilleen on yritetty tukea vuosikausia valtavilla summilla? Oliko kaikki turhaa, onko Afganistanilla enää toivoa?

Afganistanin tulevaisuudesta heräsi monia kysymyksiä sen jälkeen, kun Taleban valtasi maanantaina yhdessä päivässä noin 300 000 asukkaan Kunduzin kaupungin Pohjois-Afganistanissa tiettävästi vain muutaman sadan asemiehen voimin.

Fakta

Afganistanin historia on verinen

 Neuvostoliitto soti 1979–1989 muun muassa Yhdysvaltojen tukemia mujahediin-muslimisissejä vastaan. Sodassa kuoli noin miljoona siviiliä.

 1992–1996 Afganistanin verisessä valtataistelussa kuoli noin 100 000 ihmistä.

 1996–2001 vallassa oli ääri-islamilainen Taleban, joka noudatti tiukkaa islamilaista sharia-lakia.

 2001 Yhdysvaltojen johtama koalitio hyökkäsi Talebania ja sen liittolaista al-Qaida-terroristijärjestöä vastaan. Taleban joutui luopumaan vallasta.

 2014 sotilasliitto Nato ilmoitti taisteluoperaationsa päättyneen Afganistanissa. Amerikkalaisen Brownin yliopiston arvion mukaan sodassa on kuollut vuodesta 2001 lähtien 96 000 ihmistä, joista runsas neljännes on siviilejä.

Tiistaina afganistanilaiset turvallisuusjoukot yrittivät Yhdysvaltojen ilmaiskujen tukemana vallata Kunduzia takaisin. Vaikka Taleban ei mahdollisesti kykenekään pitämään Kunduzia hallussaan, se on jo saavuttanut salamahyökkäyksellään merkittäviä voittoja, arvioivat asiantuntijat.

Talebanin omille asejoukoille valtaus oli moraalinen voitto ja maan hallinnolle liike osoitti, että se on yhä voimissaan; kenties voimakkaampi kuin aiemmin.

"Hyökkäys kertoo siitä, että Taleban on valmis hyödyntämään valtatyhjiötä. Talebanilla on kumouksellinen päämäärä, ja se yrittää vallata lisää alueita ja ottaa ehkä mallia Isisistä. Kunduzin valtaus oli halu osoittaa omaa voimaa", arvioi Afganistanissa palvellut Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen.

Maan turvallisuudesta vastaaminen jäi viime vuoden lopussa pääosin afganistanilaisille, koska Nato ilmoitti taisteluoperaationsa Afganistanissa päättyneen. Yhdysvaltojen johtaman liittoutuman joukot olivat maassa vuodesta 2001, jolloin ne syrjäyttivät hirmuhallinnostaan kuuluisan Talebanin.

Kunduzin isku olikin ikävä muistutus maan presidentille Ashraf Ghanille siitä, että hänellä on vastassaan voimakas vihollinen, jolta maan turvallisuusjoukot eivät kykene suojaamaan kansalaisia. Turvallisuutta ei ole kyetty rakentamaan, vaikka esimerkiksi Yhdysvallat on rahoittanut maan turvallisuusjoukkojen kouluttamista ja kehittämistä lähes 60 miljardilla eurolla.

"Kannattaa kuitenkin muistaa, että turvallisuusvastuuta haluttiin siirtää afganistanilaisille heidän omasta pyynnöstään. Valtatyhjiö ei liity yksinomaan turvallisuusviranomaisten suorituskykyyn. Merkittävä tekijä on myös se, miten legitiiminä maan keskushallinto nähdään suhteessa muihin alueisiin", muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternak ei kuitenkaan usko Talebanin kykenevän valtaamaan Kabulia ensinnäkään siksi, että pääkaupunki on merkittävästi Kunduzia isompi. Toisekseen amerikkalaiset pommittaisivat Talebanin joukot Kabulin ympäriltä, tutkija uskoo.

"Olisi silti yllättävää, jos Taleban jättäisi kaiken tähän ja toteaisi vain, että ok, ei tehdä enää enempää", Salonius-Pasternak sanoo.

Kuinka vahva Taleban sitten on? Arviot liikkeen taistelijoista ovat vaihdelleet muutamasta tuhannesta jopa 60 000:een. Liikkeellä on edelleen vahvoja tukialueita esimerkiksi Helmandin maakunnassa Pakistanin rajalla.

"Täällä on elettävä kuten Taleban haluaa. On pukeuduttava heidän mukaansa, pidettävä turbaania ja kasvatettava parta. Moskeijassa on käytävä viisi kertaa päivässä ja musiikin kuuntelua on vältettävä samoin kuin turhaa keskustelua. Täällä ei saa edes ajatella pahuuksia", kertoi Baghranissa asuva kaupanpitäjä Omar Khan sanomalehti The New York Timesille.

Talebanin aseellisesta voimasta ja sen mahdollisesta kasvusta ei välttämättä ole tarkkaa tietoa, mutta YK on laskenut, että Afganistanin väkivaltaisuuksissa on tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla kuollut tai haavoittunut lähes 5 000 siviiliä.

Näistä 70 prosentista olivat vastuussa YK-järjestö Unaman mukaan "hallituksenvastaiset elementit", kuten Taleban.

Yksin Talebanin itse ilmoittamissa iskuissa kuoli tai haavoittui yli tuhat siviiliä. Määrä on Unaman tilastojen mukaan 105 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat