Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lopetetaan pilkka ja nettikiusaaminen ja ollaan ihmisiksi, vaatii Britannian vasemmistojohtaja

Labourin Corbyn esitti linjapuheessaan loppua pilkalle ja nettikiusaamiselle

Ulkomaat
 
Toby Melville reuters
Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn arvosteli tiistaina Saudi-Arabiaa ja Bahrainia. Hänestä pääministeri David Cameronin pitäisi vetää tiukkaa linjaa ihmisoikeuksia loukkaavia valtioita kohtaan.
Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn arvosteli tiistaina Saudi-Arabiaa ja Bahrainia. Hänestä pääministeri David Cameronin pitäisi vetää tiukkaa linjaa ihmisoikeuksia loukkaavia valtioita kohtaan. Kuva: Toby Melville reuters

Milläköhän nimellä Britannian työväenpuolueen uutta poliittista tyyliä oikein kutsuisi?

Olisiko se "modernia vasemmistolaisuutta"? Näin ainakin labourin tuore johtaja Jeremy Corbyn itse tyyliä nimitti.

Tästä on kyse

 Britannian työväenpuolueen uusi johtaja Jeremy Corbyn aloitti tehtävässään runsaat kaksi viikkoa sitten.

 Oppositiojohtajana Corbynin pitää tarjota uskottava vaihtoehto konservatiivihallituksen ajamalle politiikalle.

 Corbyn on suosittu ruohonjuuritasolla labourin äänestäjien keskuudessa. Labourin kansanedustajat vierastavat hänen vasemmistolaisia aatteitaan.

Vai olisiko se "välittämisen politiikkaa"? Corbynin mielestä politiikan tekemisen pitää olla entistä hyväntahtoisempaa, ja lähimmäisistä välittäminen tulee viedä politiikan keskiöön.

Vai kuvaisiko "retrovasemmistolaisuus" labourin uutta linjaa parhaiten? Corbyn, 66, on kuin tuulahdus menneisyydestä – mutta raikas sellainen. Hänen valttejaan brittipolitiikassa ovat vanhat arvot: luottavuus, rehellisyys ja idealismi.

Yllätysnimi Jeremy Corbyn nousi Britannian työväenpuolueen johtoon syyskuun 12. päivä. Vasemman laidan kansanedustaja oli kapinoinut sitä ennen vuosikymmenet brittipolitiikan marginaalissa. Nyt hänen tehtävänsä on johtaa maan toiseksi suurinta puoluetta.

Eilen tiistaina Corbyn linjasi työväenpuolueen uutta tyyliä puoluekokouksessa Brightonissa. Noin tunnin kestäneen puheen aikana kävi ilmi, että Corbyn ei aio pettää aatteitaan:

"En luovu aktivismistani vain siksi, että olen nyt työväenpuolueen johtaja."

Corbyn kehotti sen sijaan muita parantamaan tapojaan:

"Lopettakaa henkilökohtaisuuksiin menevä solvaaminen ja nettikiusaaminen. Palauttakaa vanhat arvot politiikkaan."

Corbyn on saanut enemmän kuin oman osansa ivasta ja arvostelusta. Labourin uusi johtaja on oikealle kallistuvan brittilehdistön pilkankohde numero yksi. Corbyn löylytti tiistaina brittimediaa ja väitti sen antavan väärän kuvan labourin tilasta.

Työväenpuolue on saanut 160 000 uutta jäsentä johtajavaalien myötä. Etenkin nuoret ovat löytäneet puolueen. Corbyniin henkilöityvä uusvanha "moderni vasemmistolaisuus" houkuttelee seuraajia.

Yleisen tulkinnan mukaan labour on kuitenkin suurissa vaikeuksissa, koska Corbynin persoona ja radikaalit mielipiteet jakavat puoluetta.

"Media ei ymmärrä, että kun aikuiset ihmiset tekevät oikeaa politiikkaa, ihmiset keskustelevat. Silloin voidaan olla asioista eri mieltä ilman, että se on maailmanloppu", Corbyn heitti televisioidussa puheessaan.

Irtotakkiin ja ruskeanpunaiseen solmioon pukeutunut Corbyn ei tarjoillut linjapuheessaan suuria yllätyksiä.

Hän hyökkäsi odotetusti konservatiivipääministeri David Cameronin hallitusta vastaan ja syytti sitä köyhien, vähäosaisten, lasten, opiskelijoiden ja sairaiden pettämisestä.

Konservatiivit ovat syyttäneet aiemmin Corbynia Britannian turvallisuuden vaarantamisesta. Syynä on se, että Corbyn vastustaa ydinsukellusveneiden uusimista sekä hallituksen ajamaa talouskurilinjaa.

Corbynin mukaan todellinen turvallisuusuhka tavallisille ihmisille on kuitenkin konservatiivipuolue, joka panee taloudellisen voiton kaiken muun edelle:

"Kuinka te ilkeätte?"

Talouskurin eli leikkausten vastustaminen on Corbynin labourin ykkösteemoja.

"Minun johdollani labour tulee kyseenalaistamaan talouskurin – tiukka talouskuri on lääke, joka ei toimi", hän lupasi.

Työväenpuolueen ohjelmaan tuli Brightonissa myös tavoite rautateiden ainakin osittaisesta palauttamisesta julkiseen omistukseen.

Vaikka Corbyn valittiin labourin johtoon murskaluvuin, moni epäilee hänen mahdollisuuksia voittaa parlamenttivaalit ja nousta pääministeriksi. Ensimmäinen tulikoe on ensi kevään paikallis- ja aluevaalit.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat