Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeuksia vaativat nuoret naiset ravistelevat konservatiivista Kiinaa

Kommunistinen puolue on huolissaan, koska nuoret naiset ovat alkaneet puolustaa oikeuksiaan

Ulkomaat
 
Nicola Longobardi
Ma Hu kokeilee, miltä tuntuu kanniskella pakettia, jota verkkokauppayhtiön lähetti on viemässä asiakkaalle. Hän olisi halunnut kurvailla koppimopolla Pekingin ruuhkissa ja viedä paketteja asiakkaille toisen yhtiön leivissä, mutta yhtiölle ei kelvannut lähetiksi nainen.
Ma Hu kokeilee, miltä tuntuu kanniskella pakettia, jota verkkokauppayhtiön lähetti on viemässä asiakkaalle. Hän olisi halunnut kurvailla koppimopolla Pekingin ruuhkissa ja viedä paketteja asiakkaille toisen yhtiön leivissä, mutta yhtiölle ei kelvannut lähetiksi nainen. Kuva: Nicola Longobardi

Kiinan valtiollinen postiyhtiö ryppyili väärälle naiselle, kun ei palkannut Ma Huta lähetin hommiin. Hän on naisia, jotka ryhtyvät toimeen, kun katsovat, että heitä syrjitään.

Heitä alkaa Kiinassa olla yhä enemmän, etenkin nuorten, koulutettujen kaupunkilaisten joukossa. Naisten oikeuksia vaatimaan on syntynyt ryhmiä, joista Kiinan johtokin näyttää olevan huolissaan.

Ma Hu, 25, siemailee mustaa kahvia pekingiläisessä kahvilassa. Pieni ja riuska nainen valmistui yliopiston kuvataidelinjalta noin vuosi sitten ja päätti hakea töitä. Hän ei kuitenkaan pidä yksitoikkoisista töistä. Olisi mukava, jos aamulla ei aina tietäisi, mitä työpäivä tuo tullessaan.

"En halua istua jossain toimistossa. Ajattelin, että lähetin työ olisi kiinnostavaa. Saisi liikkua ympäri kaupunkia ja kohdata aina uusia ihmisiä."

Kiinan liikenteessä ja kerrostalojen pihoilla näkee jatkuvasti kolmipyöräisiä koppimopoja, joilla lähetit kuljettavat paketteja ihmisten koteihin ja toimistoihin. Paljolti verkkokaupan suosion takia lähettejä on paljon. Sellaiseksi myös Ma Hu halusi.

Ma Hu näyttää, että yli kymmenkiloinen olutkori nousee kevyesti.
Ma Hu näyttää, että yli kymmenkiloinen olutkori nousee kevyesti.

Ma Hu on hänen lempinimensä. Hän ei esiinny virallisella nimellään julkisuudessa, koska pelkää leimautuvansa niin, että tulevatkin työpaikat jäävät saamatta.

Kiinassa naiset ja miehet ovat virallisesti tasa-arvoisia, mutta yhteiskunta on varsin konservatiivinen. Vanhan konfutselaisen ajattelun mukaan perheen pää on mies, ja etenkin maaseudulla vanhakantainen ajattelu vaikuttaa yhä. Suurkaupungeissa on vapaampaa, mutta naisten ja miesten roolit ovat silti tiukemmat kuin Pohjoismaissa. Lähettifirmoistakin suuri osa palkkaa ulkotöihin vain miehiä, vaikka työ ei sinänsä vaadi mitään, mihin terve nainen ei pystyisi.

Ma Hu päätti hakea lähetiksi Kiinan postin logistiikkayhtiöön. Työntekijöitä välittävä firma kutsui hänet haastatteluun.

"Haastattelussa Kiinan postin edustajat olivat hyvin yllättyneitä siitä, että olen nainen. He käskivät minun häipyä."

Ma Hu sai kuitenkin puhuttua itselleen kahden päivän koeajan, jonka aikana hän näytti, että saa kyllä paketit perille. Hänet hylättiin silti.

"He sanoivat, että pääkonttori oli kieltänyt palkkaamasta minua, koska olen nainen."

"Masennuin ja tulin surulliseksi, koska minut hylättiin vain sukupuoleni takia."

Hylätty työnhakija suuttui. Hän on ollut mukana naisten oikeuksia ajavissa verkostoissa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän itse koki sukupuolista syrjintää. Hän etsi lakimiehen ja haastoi suuren valtionyhtiön oikeuteen viime tammikuussa.

Kyseessä on siviilikanne, jossa Ma Hu vaatii Kiinan postin Pekingin-haaralta anteeksipyyntöä syrjinnästä ja 50 000 yuanin eli noin 7 000 euron korvauksia.

"Anteeksipyyntö on hyvin tärkeä. Korvauksia en ensin edes ajatellut, mutta ystäväni kehottivat vaatimaan niitä. Jos yhtiö joutuu maksamaan, se voi ehkäistä syrjintää."

HS ei yrityksistä huolimatta saanut Kiinan postista ketään kommentoimaan tapausta. Ma Hun mukaan posti vetosi oikeudessa vanhaan työsuojelumääräykseen. Siinä kielletään naisilta työt, joissa voi joutua nostamaan yli 25 kilon kantamuksia.

Oikeudenkäynnistä kertoneen Pekingin uutiset -lehden mukaan yhtiö on lisäksi todennut, että jos syrjintää oli, syrjijä oli välitystoimisto, joka etsi työntekijöitä Kiinan postille.

Pekingin Shunyin alioikeudessa on jutun istunnot pidetty, mutta tuomiota ei ole vielä annettu.

Vaikka sukupuoleen perustuva syrjintä on Kiinan työelämässä yleistä, on melko uutta, että syrjityt riitauttavat tapauksia. Ma Hun ja hänen lakimiehensä selvitysten mukaan tämä tapaus on koko maassa vasta kolmas, jossa sukupuolista syrjintää työhönotossa selvitellään oikeudessa.

Aiemmat oikeusjutut ovat vuosilta 2012 ja 2014. Niistä ensimmäinen päättyi osapuolten sopuun, ja toisen voitti nainen, joka jätettiin palkkaamatta markkinointityöhön.

Oikeusjutuista on kerrottu Kiinan mediassa ja nettikeskusteluissa. Tieto tapauksista saattaa rohkaista muitakin naisia hakemaan oikeutta. Hiljattain pantiin Etelä-Kiinan Guangzhoussa vireille neljäs juttu, jossa nainen väittää tulleensa syrjityksi, kun ei päässyt ravintolan kokiksi.

Ainakin Ma Hun kohdalla oikeusjuttu on tietynlaista aktivismia syrjintää vastaan.

"Pääsyy oikeusjuttuun oli viha, mutta ajattelin myös, että tapaukseni voisi auttaa muita naisia tulevaisuudessa."

Virallisissa yhteyksissä Kiina puolustaa naisten asemaa, mutta naisten omaa aktivismia Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue kavahtaa. Vaikka Ma Hun annetaan ajaa oikeusjuttuaan, monilla muilla ei mene yhtä hyvin.

Viime maaliskuussa Kiina herätti kansainvälistä huomiota pidättämällä viisi feministiä, jotka olivat suunnitelleet kampanjaa seksuaalisen häirinnän vastustamiseksi joukkoliikenteessä. Nuoret naiset viruivat putkassa runsaan kuukauden.

Heidät vapautettiin huhtikuussa, mutta rikosepäilyistä ei ole luovuttu. Heitä epäillään rikoksesta nimeltä joukon kokoaminen yleisen järjestyksen häiritsemiseksi.

Viime sunnuntaina Kiinan johtaja Xi Jinping puhui maailmanjärjestö YK:n konferenssissa, joka käsitteli naisten oikeuksia. Hän totesi, että Kiinassa kaikilla naisilla on "mahdollisuus loistaa ja toteuttaa unelmansa". Puhe asettui noloon valoon, kun konferenssin yhteydessä järjestettiin kampanja, jossa kerrottiin 20:stä eri maissa vangittuina olevasta naisaktivistista. Heistä kolme on Kiinan vangitsemia.

Konferenssissa muisteltiin vuonna 1995 Pekingissä pidettyä YK-kokousta naisten maailmankonferenssia, jossa sovittiin naisten oikeuksien edistämisestä. Sen jälkeisten 20 vuoden aikana naisten oikeudet eivät ole kuitenkaan Kiinassa paljoa edenneet. Esimerkiksi miesten ja naisten palkkaerot ovat olleet kasvussa.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat