Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen vapaaehtoiset pyörittävät monia keskuksia

Ilman vapaaehtoisia emme selviäisi, sanoo SPR:n maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikkö

Ulkomaat
 

Ilman järjestöjen organisoimaa vapaaehtoistyötä Suomessa vallitsisi kaaos turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.

Osa uusista vastaanottokeskuksista on toiminut vapaaehtoistyön varassa viikkoja ennen kuin työntekijät on ehditty palkata. Tilapäiset majoitukset ovat pitkälti vapaaehtoisten harteilla.

Esimerkiksi Ylihärmän nuorisoseurantalolle saapui perjantaiyönä hätämajoitukseen 44 ihmistä. Asiaa oli valmistellut noin 30 ihmisen talkooporukka.

"Olisi se kummallista, jos me nyt seisoisimme tumput suorana tämmöisessä tilanteessa. Eihän ihmisiä voi taivasalle jättää", sanoo Sanna Paloniemi, joka on Etelä-Pohjanmaan nuorisoseuran toiminnanjohtaja.

Suomen pitäisi järjestää majoitus joka päivä 500 uudelle turvapaikanhakijalle. Juuri nyt viranomaiset eivät pysty siihen, ja asia myönnetään.

Samalla kansalaisten auttamishalu on ollut ennennäkemätöntä. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti on saanut satakertaisen määrän ilmoittautumisia vapaaehtoiseksi viime vuoteen verrattuna.

Helsingin Pasilassa Pelastakaa lapset -yhdistyksen 17 vapaaehtoista ylläpiti neljän päivän ajan telttaa, jonne lapset ja perheet saattoivat tulla leikkimään, lepäämään sekä saamaan lämmintä vaatetta ja pientä syötävää. Tätä varten järjestö aikoo perustaa "nopean toiminnan pelastusjoukot".

"Monikaan asia ei toteutuisi ilman vapaaehtoisia. Vapaaehtoistyö ei saisi muodostua liian kuormittavaksi, eikä saisi tulla tunnetta, että kukaan muu ei hoida asiaa, jos minä en sitä tee", korostaa Pelastakaa lapset -järjestön kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen.

"Kovin kauan tämä ei voi jatkua näin suurella vapaaehtoisten työpanoksella ja yhtäkkisillä hätämajoitusten perustamisilla. Nyt vastaanottokeskukset pitää saada auki", Paloniemi sanoo.

Vapaaehtoisten työpanoksen tarve jatkuu suurena senkin jälkeen kun keskusten toiminta on saatu vakiinnutettua.

"Vapaaehtoistoiminta turvapaikanhakijoiden kanssa edellyttää jatkossa kieliryhmien, lastentoiminnan, käsityöryhmien ja kokkikerhojen käynnistämistä. Urheilu- ja liikuntajärjestöjä kaivataan kipeästi mukaan", kertoo Suomen Punaisen Ristin maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikkö Johanna Matikainen.

"Ilman vapaaehtoisia emme suoriutuisi. Jokainen vapaaehtoinen on tärkeä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat