Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa hakemuspäätökset osin jäihin

Valtio tiukentanee seulaa, ketkä Irakista ja Somaliasta tulleet saavat jäädä maahan

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Irakilaiset ja lahtelaiset pelasivat sekajoukkueilla ystävyysottelun keskiviikkona Lahden Hennalan hätämajoituspaikassa.
Irakilaiset ja lahtelaiset pelasivat sekajoukkueilla ystävyysottelun keskiviikkona Lahden Hennalan hätämajoituspaikassa. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Maahanmuuttovirasto ei tee toistaiseksi turvapaikkapäätöksiä irakilaisista ja somalialaisista turvapaikanhakijoista. Se aikoo päivittää Irakin ja Somalian turvallisuusarvion sekä kartoittaa muiden EU-maiden käytännöt.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa tulevaisuudessa tiukempaa seulaa, kuka saa jäädä Suomeen ja kuka ei. Selvitystyön uskotaan valmistuvan parissa viikossa.

Tästä on kyse

 Maahanmuuttovirasto ei tee toistaiseksi turvapaikkapäätöksiä Irakista ja Somaliasta tulleille.

 Virasto selvittää, miten vaarallisia lähtömaat ovat ja miten Suomen päätökset eroavat muista EU-maista.

 Tämä voi viitata siihen, että päätöksenteko tiukentuu.

Tähän asti virasto on myöntänyt oleskeluluvan kaikille Irakin keskiosista sekä Etelä- ja Keski-Somaliasta tulleille, koska heidän kotiseutunsa on tulkittu turvattomiksi. Lisäksi muissa EU-maissa ei myönnetä automaattista suojelua tulomaiden pääkaupungeista eli Bagdadista ja Mogadishusta tulleille ihmisille.

"Näyttää siltä, että nimenomaan meillä myönnetään suojelua siinäkin tapauksessa, että henkilöllä ei ole minkäänlaisia henkilökohtaisia perusteita eli vainoa tai ihmisoikeusloukkauksia tai niiden uhkaa", sanoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio.

"Pelkästään kotipaikan tilanne on tähän asti automaattisesti johtanut suojelulupaan. Tätä on nyt tarkoitus tiukentaa."

Virasto jatkaa alati kasvavan hakemusmäärän käsittelyä, vaikka ratkaisevat päätökset ovatkin jäissä. Tästä ei synny äkillistä päätösruuhkaa, koska ratkaisuvaiheeseen ovat edenneet vasta alkuvuoden hakemukset.

"Tämä kestää korkeintaan kaksi viikkoa ja koskee muutamia kymmeniä ihmisiä, joiden hakemus on ratkaistavana. Vahvistettu linjaus tulee sitten koskemaan kaikkia päätöksiä siitä eteenpäin", Vuorio sanoo.

Turvapaikan jo saaneiden ihmisten tilanteeseen hakemusten jäädyttäminen ei vaikuta. Sen sijaan uusi linjaus vaikuttaa kaikkiin vielä käsittelemättömiin hakemuksiin.

Pakolaiskriisi levisi täysimittaisesti Suomeen vasta alkusyksystä. Silloin tulleiden ihmisten hakemuksiin ei ole vielä koskettu.

Jäädytyspäätös poiki heti reaktioita. Esimerkiksi Lahden Hennalan hätämajoituksessa olevat hakijat alkoivat suunnitella torstaiksi lyhyttä syömälakkoa.

Suomen somalialaisten liiton hallituksen puheenjohtaja Arshe Said sanoi, ettei näe mitään perustetta linjata esimerkiksi Mogadishua turvalliseksi alueeksi.

"Al-Shabaabin taistelu alueella jatkuu. Viikko sitten Mogadishussa tehtiin itsemurha-isku presidentinlinnan ulkopuolelle. Se kertoo siitä, että pääkaupungin alue ei ole turvallinen kenellekään."

Arshe Said pitää ongelmallisena myös sitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä alettaisiin palauttaa Somaliaan.

"Siellä ei ole sellaista instituutiota, joka voisi ottaa ihmiset vastaan ja vakuuttaa, että he ovat turvassa ja heidän ihmisoikeutensa toteutuvat."

CMI-konfliktinratkaisujärjestön Irak-asiantuntija Hussein al-Taee pitää järkevänä, että Suomi yhdenmukaistaa linjansa EU-maiden kanssa.

"Ottaen huomioon, kuinka paljon ihmisiä Irakista on tulossa, on järkevää, että jokainen tapaus halutaan tutkia erikseen ja löytää ne ihmiset, jotka ovat todellisen uhan alla."

Eduskuntapuolueista Maahanmuuttoviraston toimiin suhtautuivat kriittisesti vihreät, Rkp ja vasemmistoliitto. Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi toimia "aika yllättäväksi vedoksi".

"Toivottavasti tämä ei pidennä entisestään hakemusten käsittelyaikoja, jotka ovat jo nyt aivan liian pitkiä."

Muiden puolueiden ryhmänjohtajat suhtautuivat asiaan myönteisesti.

"Näissä maissa voidaan olettaa olevan turvallisia alueita, joihin palauttaminen voisi olla ehkä tulevaisuudessa mahdollista. Näin voimme keskittyä auttamaan todellisia avuntarvitsijoita", sanoi perussuomalaisten Sampo Terho.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat