Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron Savisaar taistelee rikosepäilyjä vastaan

Tallinnan pormestari pidätettiin virastaan lahjustutkinnan ajaksi. Kannattajat vetoavat Savisaaren kansansuosioon.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Edgar Savisaar palasi elokuussa pitkältä sairauslomalta, joka sai alkunsa lihansyöjäbakteerista.
Edgar Savisaar palasi elokuussa pitkältä sairauslomalta, joka sai alkunsa lihansyöjäbakteerista. Kuva: Marko Mumm

Virolainen avainpoliitikko Edgar Savisaar, 66, jatkaa taistelua valta-asemastaan, vaikka Harjun käräjäoikeus päätti keskiviikkona pidättää hänet pormestarin virasta lahjustutkinnan ajaksi.

Valtakunnansyyttäjä epäilee Tallinnan pormestaria ja keskustan puoluejohtajaa satojentuhansien eurojen lahjusten vastaanottamisesta tämän ja viime vuoden aikana. Rikostutkijat pelkäsivät, että pormestarina Savisaar voisi vaikuttaa alaistensa todistajanlausuntoihin.

Artikkeliin liittyvät

"Rikoksissa, joista Edgar Savisaarta epäillään, todistajina ovat Tallinnan kaupunginhallituksen virkailijat, jotka saavat suoraan tai välillisesti määräyksiä kaupunginjohtajalta", arvioi syyttäjä Laura Vaik tiedotteessa.

Päätös sai Savisaaren kannattajakunnan takajaloilleen, ja puolustus ilmoitti heti valittavansa päätöksestä.

"Tällaisiin toimiin ei voi ryhtyä rankaisun tai ajojahdin vuoksi", sanoi puolustusasianajaja Oliver Nääs HS:lle. Nääsin mukaan oikeuden päätös perustuu pelkkiin oletuksiin eikä edes palvele tarkoitustaan.

"Savisaar jatkaa edelleen keskustapuolueen johtajana, ja keskustalla on yli puolet valtuustopaikoista Tallinnassa. Jos hän haluaa vaikuttaa todistajiin, hänellä on siihen mahdollisuus."

Tallinnan kaupungin johto sekä Viron keskustapuolue ja sen nuorisojärjestö protestoivat oikeuden päätöstä vastaan.

"Jos pelkän epäilyn perusteella voi erottaa kaupunginjohtajan virastaan, niin mitä mieltä vaaleissa ylipäätään on?" kertoi lehdistöedustaja Taavi Pukk puolueen näkemyksestä.

Savisaar on ollut keskustapuolueen johtaja ja ääniharava parinkymmenen vuoden ajan. Viime vuodet hän on nauttinut poikkeuksellisen laajaa luottamusta venäjänkielisten äänestäjien parissa.

Syrjäytys on kuitenkin kolaus Viron suurimmalle oppositiopuolueelle keskustalle. Savisaar on johtanut sitä Viron koko itsenäisyyden ajan ja yhdeksän vuotta Tallinnan kaupunginjohtajan paikalta melko itsevaltaisin ottein.

Tallinnassa keskustalla on ehdoton enemmistö. Valtakunnanpolitiikassa muut puolueet ovat kieltäytyneet hallitusyhteistyöstä Savisaaren kanssa.

Keskustapuolueella on marraskuussa puheenjohtajan vaali, mutta kukaan tuskin asettuu Savisaarta vastaan tilanteessa, jossa hänet on syrjäytetty pormestarin paikalta vastoin tahtoaan.

Savisaar on vakuuttanut Viron lehdistölle, että kyse on poliittisesta ajojahdista.

Lahjuksen antamisesta epäillään neljää tunnettua virolaista suuryritysten johtajaa, jotka vaikuttavat rakennus- ja kiinteistöalalla. Useimpia heistä ei ole aiemmin yhdistetty Savisaareen tai keskustapuolueeseen.

"Jos epäilyille ei ilmene tarpeeksi vahvoja perusteita oikeudessa tai ne eivät edes johda syytteisiin, koko Viron oikeuslaitos ja suojelupoliisi Kapo joutuvat kyseenalaiseen valoon", sanoo valtio-opin lehtori Tõnis Saarts Tallinnan yliopistosta.

"Silloin muutkin puolueet kuin keskusta alkavat kyseenalaistaa oikeuselinten luotettavuutta."

Saartsin mukaan Savisaaren syrjäytys pormestarin virasta vahvistaa joka tapauksessa marttyyrin sädekehää hänen kannattajiensa silmissä.

Elokuussa Savisaar palasi pitkältä sairauslomalta pyörätuolissa ja jalka amputoituna vaarallisen lihansyöjäbakteerin jäljiltä.

Lahjusepäilyjen julkaisun jälkeen Savisaar oli muutaman päivän sairaalassa tarkkailussa sydänvaivojen vuoksi. Keskiviikoksi hän oli palannut kotiinsa Vihulan kunnassa.

"Kun ottaa huomioon Savisaaren taistelutahdon, en ihmettelisi, vaikka päätöksestä seuraisi mielenosoituksia", Saarts sanoo.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat