Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ilmavoimat iski Syyriassa

Venäläiset joukot ovat ensi kertaa entisen Neuvostoliiton ulkopuolella sitten vuoden 1989

Ulkomaat
 
Aleksei Nikolski Ria Novosti
Venäjän presidentti Vladimir Putin johti keskiviikkona maan hallituksen tapaamista Novo-Ogarjovossa Moskovan lähistöllä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin johti keskiviikkona maan hallituksen tapaamista Novo-Ogarjovossa Moskovan lähistöllä. Kuva: Aleksei Nikolski Ria Novosti

Venäjän ilmavoimien koneet tekivät keskiviikkona useita iskuja Syyrian hallituksen joukkoja vastaan taistelevien ryhmien asemiin Syyriassa.

Venäjän puolustusministeriö ja Syyrian viranomaiset vahvistivat illalla tiedot, joista Yhdysvallat kertoi ensimmäisenä. Syyrian viranomaislähteiden mukaan iskuja tehtiin Homsin ja Haman alueilla.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun venäläiset sotilaat osallistuvat sotatoimiin entisen Neuvostoliiton alueen ulkopuolella sitten vuonna 1989 päättyneen Afganistanin sodan.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ilmavoimat tekivät "täsmäiskut 'Islamilaisen valtion' asemiin Syyrian maaperällä". Illalla oli kuitenkin epäselvää, minkä ryhmän taistelijoita pommitusten kohteiksi joutui.

Nimetön Yhdysvaltain puolustusministeriön lähde arveli uutistoimisto AFP:lle, että venäläiset pommittavat "Syyrian opposition joukkoja" eli Yhdysvaltain liittolaisia.

Valkoinen talo ilmoitti illalla, että tällaiset arviot ovat ennenaikaisia.

Lontoossa päämajaansa pitävän syyrialaisen Sohr-kansalaisjärjestön tietojen mukaan ilmaiskuja tehtiin al-Rastanin kaupungin ympäristössä Homsin pohjoispuolella ja iskuissa kuoli ainakin 27 siviiliä.

Alue on ollut aiemmin al-Nusran rintaman taistelijoiden vahvaa aluetta. Al-Nusra ilmoittaa kuuluvansa terroristijärjestö al-Qaidaan, ja se on Yhdysvaltain terroristilistalla.

Washingtonin mukaan Venäjä kertoi tulossa olevasta operaatiosta Yhdysvalloille tunti ennen iskuja.

Venäjän parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto antoi aiemmin keskiviikkona presidentti Vladimir Putinille luvan ilmavoimien käyttöön Syyriassa. Putin teki asiasta esityksen ylähuoneelle sen jälkeen kun Syyrian presidentti Bashar al-Assad oli esittänyt Venäjälle virallisen avunpyynnön taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Liittoneuvosto käsitteli asiaa suljetuin ovin. Presidentinhallinnon päällikön Sergei Ivanovin mukaan päätös oli yksimielinen: 162 ääntä puolesta eikä yhtään vastaan. Ivanovin mukaan sotilasoperaatiolla on "aikarajat". Muuten hän ei kommentoinut operaation laajuutta.

Läntisten tiedusteluraporttien mukaan Venäjä on kuljettanut elokuun jälkeen Latakian lentokentälle Syyriaan kymmeniä Su-24-rynnäkkökoneita, Su-25-maataistelukoneita ja Su-30-monitoimikoneita sekä taistelu- ja miehistönkuljetushelikoptereita. Lisäksi paikalle on lennätetty panssariajoneuvoja ja miehistönkuljetusvaunuja Antonov 124 -kuljetuskoneilla.

Venäläislähteiden mukaan paikalla olisi yhteensä noin kaksituhatta venäläistä sotilasta.

Samaan aikaan on raportoitu laajoista kunnostustöistä Venäjän vanhassa sotilastukikohdassa Tartusissa Latakian eteläpuolella.

Venäjällä on Välimerellä ainakin kuusi maihinnousualusta, ohjusristeilijä, tiedustelualus ja kaksi vartioalusta.

Syyrian tapahtumat näyttävät juuri nyt etenevän Moskovassa laaditun käsikirjoituksen mukaan.

YK:n yleiskokouksessa maanantai-iltana puhunut presidentti Putin esitti uutta, kansainvälistä koalitiota rinnalleen taistelemaan al-Assadin apuna. Länsimaat eivät ole suostuneet tukemaan sotarikollisena pitämäänsä Syyrian presidenttiä.

Venäjän ensimmäisten iskujen kohdistuminen Homsin seudulle ei yllättänyt tarkkailijoita, sillä juuri siellä al-Assadin hallinto kaipaa tukea.

Syyrian sähköntuotanto perustuu maakaasuvoimaloihin, ja 80 prosenttia sähköstä tuotetaan Homsin itäpuolisella alueella. Isis valtasi Palmyran rauniokaupungin alueen itälaidalta toukokuussa.

Lisäksi Homsin alue tarjoaa mahdollisuuden Venäjän ja länsimaiden yhteistyöhön. Se on Putinin tavoite.

"Valkoinen talo on voinut peräti hoputtaa venäläisiä hyökkäämään Palmyran suuntaan pelätessään, että joutuu muuten tekemään nuo pommituslennot itse", kirjoitti Carnegie-tutkimuslaitoksen Syyria-asiantuntija Aron Lund raportissaan viikko sitten.

Putin pyysi liittoneuvoston valtuutusta asevoimien toimintaan ulkomailla edellisen kerran maaliskuun alussa. Tuolloin kyseessä oli "tilanteen rauhoittaminen" Itä-Ukrainassa, jossa separatistit sulkivat niin sanotun Debaltseven motin Venäjän asevoimien tuella.

Liittoneuvosto peruutti päätöksensä kesäkuun 25. päivänä, jälleen presidentti Putinin pyynnöstä.

Aiemmin liittoneuvosto hyväksyi presidentin esityksen asevoimien käytöstä ulkomailla maaliskuussa 2014, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.

Pekka Hakala HS
Moskova

OIKAISU 2.10.2015

Venäjän sotatoimia Syyriassa käsittelevässä uutisessa väitettiin virheellisesti, että Venäjällä olisi Välimerellä ainakin kuusi lentotukialusta. Kyseessä ovat maihinnousualukset. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat