Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini YK:ssa: Al-Assad on sotarikollinen, joka ei voi jäädä Syyrian johtoon

Soini keskusteli Venäjän ulkoministerin kanssa Syyriasta päivä ennen kuin Venäjä aloitti pommitukset

Ulkomaat
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Timo Soinin mukaan ihmissalakuljetukseen on olennaista puuttua.
Timo Soinin mukaan ihmissalakuljetukseen on olennaista puuttua. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mielestä Syyrian sota ei ratkea, ellei diktaattori Bashar al-Assadin hallinnon kanssa neuvotella.

"Pysyvästi al-Assad ei voi tietenkään sotarikollisena jäädä Syyrian johtoon", Soini sanoi keskiviikkona New Yorkissa, jossa hän osallistuu YK:n 70-vuotisjuhlakokoukseen.

Kutsumalla al-Assadia sotarikolliseksi Soini asettui selvästi Yhdysvaltain linjoille. Presidentti Barack Obama on ollut haluton edes neuvottelemaan al-Assadin kanssa, koska tämä on tappanut enemmän omia kansalaisiaan kuin äärijärjestö Isis.

Täysin toista mieltä on al-Assadin liittolainen Venäjä, joka aloitti keskiviikkona Syyriassa ilmapommitukset al-Assadin vastustajia vastaan.

Soini tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin YK:ssa päivä ennen pommitusten alkamista.

"Lavrov ilmaisi, että Venäjä on Syyrian pitkäaikainen tukija ja on antanut jatkuvasti apua. He eivät ole sitä millään lailla kieltäneet tai peitelleet."

Soini arvioi Venäjän pyrkivän ilmapommituksilla tukemaan liittolaistaan ja laajentamaan vaikutusvaltaansa.

"Aseilla ei voida asiaa ratkaista, mutta aseilla voidaan hakea asemia. Venäjä varmaan viestittää myös, ettei se jätä yhteistyökumppaneitaan."

Soinin arvion mukaan Venäjää on viime vuosina kiusannut, ettei se ole ollut kansainvälisillä pelikentillä samanlainen voimatekijä kuin aiemmin.

"Nyt he kyllä ovat."

Soinin mukaan on liian aikaista arvioida, mihin iskut johtavat. Hänestä on kuitenkin selvä, ettei Syyrian sotaan ole sotilaallista ratkaisuja vaan pysyvään rauhaan tarvitaan YK:ta.

"Suurvalloilla on aina myös valtapoliittisia intressejä, joita me pienissä maissa katsomme tarkasti."

Lisäksi Soini tapasi YK:ssa Irakin, Somalian ja Libanonin ulkoministerit, joiden kanssa hän keskusteli pakolaisleirien oloista. Suomi lupasi YK:ssa lisärahaa Syyrian pakolaisleireille.

"Todella iso asia pakolaisleirien suhteen ovat niiden inhimilliset olosuhteet. Jos siellä olot käyvät ahtaiksi, liike [Eurooppaan] voimistuu", Soini sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi aiemmin YK:ssa, että Suomen pitäisi ottaa nykyistä enemmän pakolaisia suoraan leireiltä, koska siellä asuvat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Soini on samaa mieltä. Hänestä nykyiset pakolaiset aiheuttavat lähtömaille "aivovuotoa".

"Nyt liikkeelle on lähtenyt paras aines, jolla on ollut varaa maksaa ihmissalakuljettajille. Tähän ihmissalakuljetukseen iskeminen on aivan olennaista."

Irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkahakemusten jäädyttäminen on Soinin mukaan yritys viestiä lähtömaihin, ettei niistä kannata pyrkiä Suomeen, ellei täytä pakolaiskriteerejä.

"Siitä tulee kallis ja turha reissu", hän sanoi.

Soinilta kysyttiin myös, kuinka huolissaan ulkoministeriössä ollaan siitä, että uutiset Suomen rasistisista iskuista turvapaikanhakijoita vastaan ovat levinneet maailmalle.

Suurlähettiläs Jari Luoto sanoi viime viikolla, että Suomen kanta EU:n pakolaiskiintiöihin oli "imagonrakennusta helvetistä". Myös monet YK-diplomaatit, virkamiehet ja presidentti Tarja Halonen ovat joutuneet YK:ssa selittämään Suomessa tehtyjä iskuja turvapaikanhakijoita vastaan.

"On selvää, että minkäännäköinen väkivalta ei kuulu sivistysvaltioon", Soini sanoi.

Hänestä virkamiesten pitäisi kuitenkin "ottaa harkinnassa huomioon", että kommentoidessaan asiota he ovat valtion palveluksessa.

Laura Saarikoski HS
YK, New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat