Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Venäjän tavoite on nöyryyttää länttä

Ulkomaat
 

Venäjän ykköstavoite Syyriassa on lännen nöyryyttäminen eikä jihadistijärjestö Isisin kukistaminen, sanoo arvostetun lontoolaisen ajatuspajan Chatham Housen Venäjän-tutkija.

"Venäjän todellinen vihollinen ei ole Isis vaan länsi. Venäjä haluaa nöyryyttää länttä, näyttää lännelle keskisormea ja korostaa lännen kyvyttömyyttä toimia Syyriassa", arvioi Chatham Housen Venäjän ja Euraasian -yksikön johtaja James Nixey HS:lle.

Nixeyn mukaan Venäjän sotatoimet Syyriassa yllättivät länsimaat, vaikka sen liikkeisiin olisi pitänyt osata varautua. Kyse ei siis ollut äkillisestä ja yllättävästä toiminnasta.

Venäjällä on ollut jo kauan läheinen suhde Syyriaan: ei vain presidentti Bashar al-Assadin hallintoon vaan myös presidentin isään, vuonna 2000 kuolleeseen presidentti Hafez al-Assadiin. Lisäksi Venäjällä on tarve säilyttää taloudellinen ja poliittinen vaikutusvaltansa alueella.

"Venäjän toimet eivät syntyneet äkkiä, vaan niillä on pitkä tausta ja historia", Nixey sanoi.

Nixeyn mukaan on olennaista kysyä, miksi Venäjä aktivoitui Syyriassa juuri nyt.

Ensimmäinen syy on siirtää huomiota Ukrainasta. Toinen syy on koota tukirintamaa al-Assadille. Kolmas syy on korostaa lännen heikkoutta konfliktien rauhoittamisessa.

Siinä missä länsimaissa tarvitaan sotatoimille demokraattisesti valitun parlamentin tuki, Venäjän johto voi toimia nopeasti ja ohittaa vaivalloiset poliittiset neuvottelut kotimaassa.

Presidentti Vladimir Putin voi näin esiintyä Syyriassa toiminnan miehenä, jonka rinnalla länsijohtajat vaikuttavat saamattomilta.

Nixeyn mukaan Venäjä ei silti tule saamaan länttä mukaan omaan Isisin-vastaiseen rintamaansa. Syynä on täysin vastakkainen suhtautuminen al-Assadiin: länsi ei voi hyväksyä sitä, että al-Assad jatkaisi tilanteen rauhoituttua Syyrian johdossa.

"Tästä ei voi neuvotella."

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat