Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmän sodan kaikuja

Ulkomaat
 

"Tämä kertoo Yhdysvaltain johtajuuden täydellisestä epäonnistumisesta", sanoi republikaanisenaattori John McCain torstaina uutiskanava CNN:llä Venäjän pommituksista Syyriassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin yllätti amerikkalaiset aloittamalla pommituksen Syyriassa liittolaisensa diktaattori Bashar al-Assadin suojelemiseksi. McCainin mukaan Venäjän pommien kohteena oli Syyrian vapaa armeija -niminen joukkio, jota on aseistanut Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA.

Yhdysvaltain ja Venäjän toiminta Syyriassa muistuttaa ikävästi kylmästä sodasta: ne tukevat sisällissodassa eri osapuolia ja tekevät ilmaiskuja samassa maassa. Torstaina Yhdysvaltain ja Venäjän ilmavoimien oli määrä sopia, miten ne välttävät osumasta toistensa tielle.

Putin on pannut presidentti Barack Obaman vaikeaan tilanteeseen. Yhdysvallat on aseistanut ja kouluttanut al-Assadia ja Isisiä vastustavia kapinallisryhmiä, mutta tulokset ovat olleet laihoja. Obama ei kuitenkaan ole valmis lähettämään amerikkalaisjoukkoja Syyriaan.

Venäjän sekaantuminen Syyriaan tekee tilanteesta entistä vaarallisemman. Kotimaassa Obamaa syytetään heikoksi, mutta hän ei halua toistaa edeltäjänsä virheitä Lähi-idässä tai kärjistää konfliktia Venäjän kanssa. Syyrian sota ei ratkea asein, Obama on toistellut.

Kyse on myös siitä, miten kohdella pullistelevaa Venäjää viisaasti. Obaman hallinnon näkökulmasta puhe kylmästä sodasta korottaa Venäjän, hiipuvan suurvallan, Neuvostoliiton asemaan.

Putinin pyrkimys on saada pommituksilla takaisin Neuvostoliiton jälkeen menetettyä vaikutusvaltaa. Jos Yhdysvallat reagoi vahvasti, se pelaa osittain Putinin pussiin.

Valkoisen talon lehdistösihteerin Josh Earnestin mukaan Venäjän ilmaiskut ovatkin osoitus Venäjän peloista, ei voimasta.

Mutta mikä on Yhdysvaltain strategia Syyriassa Venäjän sekaantumisen jälkeen? Se Obaman tulisi selittää.

Laura Saarikoski HS
New York

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat