Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsevaltainen Erdogan säätelee EU:n pakolaishanaa

EU voi joutua antamaan Turkille muutakin kuin rahaa

Ulkomaat
 

EU-johto joutunee pitämään heristelevät sormensa kurissa, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vierailee ensi viikon maanantaina Brysselissä.

Normaalitilanteessa EU:n pitäisi ojentaa Erdogania, joka on marraskuisiin uusintavaaleihin valmistautuessaan kiristänyt itsevaltaisia otteitaan ja päästänyt Turkin luisumaan ainakin uhkaavan epävakauden tielle, ellei jopa sisällissodan partaalle.

Jäsenehdokas Turkin kansalaisvapauksien rajoittaminen sekä Turkin armeijan ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n väliset iskut eivät varmasti ole jääneet EU:ssa huomaamatta.

Pakolaiskriisi on kuitenkin kääntänyt tilanteen EU:n ja Turkin välillä uuteen asentoon. Turkki ei enää koputtele lakki kourassa unionin ovella, vaan EU tarvitsee Turkin apua. Erityisesti unioni haluaa Turkin vartioivan unionin ulkorajaa ja hillitsevän Eurooppaan pyrkivää pakolaisvirtaa.

Turkki kantaa suurta vastuuta pakolaiskriisin hoidosta. Maassa on lähes kaksi miljoonaa pakolaista, joista monet ovat asuneet täyteen ahdetuilla leireillä jopa pari vuotta.

Turkki on tehnyt pakolaisten hyväksi paljon, mutta pitkittyneessä tilanteessa ja uusien tulijoiden paineessa olot ovat kurjistuneet. Turvapaikanhakijat eivät myöskään voi rakentaa uutta elämää Turkissa, sillä maa ei myönnä heille työlupia.

EU lupasi viime viikolla auttaa Turkkia lisäämällä rahoitusta kansainvälisten järjestöjen kautta. EU aikoo kohentaa muun muassa leirien terveydenhuoltoa ja koulutusmahdollisuuksia.

Syyt auttamishaluun eivät ole ainoastaan humanitaariset, vaan taustalla on myös ajatus, että olojen parantaminen vähentää pakolaisten tarvetta matkustaa eteenpäin.

EU on esitellyt Turkille ajatusta, että maahan perustettaisiin järjestelykeskuksia, joissa pakolaiset voisivat hakea turvapaikkaa Euroopasta. Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu tyrmäsi ajatuksen viimeksi torstaina jyrkästi.

Järjestelykeskuksen sijasta Turkki on ehdottanut moneen kertaan, että Syyrian rajalle perustettaisiin turvavyöhyke, jonne Turkki ja Eurooppa voisivat yhdessä pystyttää turvallisia kaupunkeja pakolaisille.

Erdogan on varmasti hyvin perillä siitä neuvotteluvaltista, jonka pakolaiskriisi antaa Turkille.

Käytännössä Erdogan pitelee hanaa, jolla turvapaikanhakijoiden virtaamista Eurooppaan voisi säädellä. EU:n on vaikea tilkitä ulkorajojaan, jos myös Turkki ei kiristä rajavalvontaansa, puutu salakuljettajien toimiin ja estä pakolaisten matkustamista Kreikkaan ja Bulgariaan.

Vastineeksi Turkki haluaa hyvin todennäköisesti muutakin kuin rahallista apua – esimerkiksi viisumivapautta. Turkki on ollut EU:n jäsenehdokas 16 vuotta, mutta EU-jäsenyys ja sen tuomat edut ovat edelleen kaukana. Turkki on lisäksi ainoa jäsenehdokasmaa, jonka kansalaiset tarvitsevat edelleen viisumin unionin alueelle. Tavoitteeksi viisumivapaudelle on jo aiemmin asetettu vuosi 2017, ja nyt tavoitteen toteutumiseen on erityispaine.

"Pidän mahdollisena, että Schengen-alueelle matkustavien Turkin kansalaisten viisumivaatimuksista luovutaan kahden vuoden kuluessa, jos esitetyt ehdot täyttyvät", sanoi EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn viime viikolla Die Welt -lehden mukaan.

Ehtoja viisumivapauden saamiselle ovat muun muassa toimiva rajavalvonta sekä passien ja matkustusasiakirjojen luotettavuus. Teknisiä yksityiskohtiakin suurempi este on tahdon puute.

Joidenkin eurooppalaisten poliitikkojen on edelleen vaikea niellä ajatusta, että lähes 76 miljoonaa turkkilaista saisi matkustaa vapaasti EU:n alueella.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat