Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieto Suomen oloista leviää verkossa

Turvapaikanhakijoiden suosituissa sosiaalisen median ryhmissä Suomella on monet kasvot

Ulkomaat
 
Pakolaisten sosiaalisessa mediassa esiintyy hyvä ja huono Suomi
Pakolaisten sosiaalisessa mediassa esiintyy hyvä ja huono Suomi
Tampereen yliopiston tutkija Marko Juntunen esitteli irakilaispakolaisten suosiman Facebook-sivuston sisältöä. Käynnissä olevan tutkimusprojektin vuoksi Juntunen ei esiinny videolla kasvoillaan. Myös sivustolla julkaistuissa videoissa esiintyvien henkilöiden kasvot ovat sumennettu. Toimittaja: Mark Autio, kuvaus: Janne Elkki, leikkaus: Arttu Luhtala.

Keskiviikkoiltana kello yhdeksältä tieto on levinnyt ympäri maailmaa. Kysymyksiä sinkoilee: onko totta, että Suomi on menossa pakolaisilta kiinni?

Vartti myöhemmin joku julkaisee Maahanmuuttoviraston tiedotteen arabiaksi käännettynä. Virasto kertoi aiemmin päivällä, että päätöksenteko irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkahakemuksista on keskeytetty.

Nyt asiasta tiedetään niin Bagdadin Kadhimiyan kaupunginosan kerrostaloissa kuin Etelä-Ruotsin Trelleborgin vastaanottokeskuksissakin.

Pakolaisten seuraamilla sosiaalisen median sivustoilla informaatio leviää kohdeyleisössään nopeammin ja laajemmalle kuin minkään kansainvälisen uutistoimiston välittämänä.

"Turkissa ja Irakissa olevien irakilaispakolaisten tukiryhmä" on yksi suosituimmista turvapaikanhakijoiden käyttämistä Facebook-sivustoista. Avointa ryhmää seuraa yli 220 000 ihmistä, ja sinne päivitetään toistasataa viestiä ja videota päivässä.

Eräs irakilaismies kertoo Pariisin Eiffel-tornin juurella kuvatulla videolla riipivästä koti-ikävästään. Monet etsivät tietoa perheenjäsenistä. Paljon julkaistaan kuvia myös lapsista ja ruoka-annoksista.

Viestit vilisevät ruudulla.

Yllättäen ollaan suomalaisjärvellä kalastamassa. Sintin saanut irakilaismies kertoo kommenttikentässä päättäneensä palata, koska hän ei "kestä enää".

Myös salakuljettajat mainostavat palvelujaan avoimesti.

Helsingistä tai vaikkapa Frankfurtista lähetettyihin viesteihin vastataan pian Tukholmasta ja niihin taas Izmirin satamakaupungista Turkista.

Pakolaisten maailma on pienentynyt. Viestiketjut muokkaavat matkalle lähteneiden ja kotimaahan jääneiden maailmaa.

EU-maiden tekemät linjaukset ja epäpätevien salakuljettajien tiedot leviävät lähes reaaliajassa. Syntyy uusia reittejä ja kohdemaita.

Samaa väylää käytetään myös turhautumisen, pelkojen ja ikävän purkamiseen.

"Facebookista on tullut turvapaikanhakijoille keskusteluavaruus, jossa kaikki linkittyy. Ennen internetiä ei ollut kuviteltavissakaan tällaista yhteiskunnan ulkopuolella ja maan alla elävien ihmisten tietokanavaa", sanoo Tampereen yliopiston tutkija Marko Juntunen, joka on seurannut arabimaista Eurooppaan saapuvia pakolaisia ja laitonta siirtolaisuutta 1990-luvun alusta.

"Keskusteluun osallistuvat ovat aktiivisia toimijoita siinä poliittisessa tilassa, joka pakolaisuus tällä hetkellä on. Joku kirjoittaa jotakin verkkoon, ja siitä alkaa kriittinen arviointi, mitä tämä on ja miten tähän pitäisi suhtautua."

Viimeiset viikot Juntunen on tarkastellut aktiivisesti irakilaisten suosimia sosiaalisen median kanavia.

"Viestiketjut synnyttävät todellisuuden, jossa Irakissa oleva nuori ajattelee tarvitsevansa jotain parempaa. Videot ruokkivat myös samaa maailman näkemisen tarvetta kuin interrailille haluavan suomalaisnuoren kohdalla. Lähdettyään irakilainen havaitsee, miten huonosti asiat omassa yhteiskunnassa todella olivat, ja lähettää tästä näkökulmasta sisältöä verkkoon."

Pakolaiskriisiä käsittelevät lonkeroiset sivustot muuttuvat jatkuvasti.

Ensimmäinen muutos oli avoimuuden lisääntyminen. Aiemmin pakolaiset putkahtivat yllättäen esiin, kun he saapuivat perille. Nykyisin he kertovat hyvin avoimesti tarinansa ja käyttämänsä reitit. Tämä johtuu luultavasti siitä, että rajojen ylittäminen Euroopassa on muuttunut helpoksi. Maiden välillä liikkumiseen ei enää tarvita salakuljettajia, joten salailuun ei ole syytä.

Sitten viesteissä alkoi näkyä kuivaa huumoria. Perille päässeet ihmettelevät paikallisia kummallisuuksia, kuten lounasravintoloiden kanta-asiakaskortteja.

Seuraava vaihe lienee luvassa lähiviikkoina, kun turvapaikkaprosessit etenevät ja oleskelulupapäätöksissä rupeaa olemaan selkeä linja.

"Pidän todennäköisenä, että mikäli oleskelulupapäätökset venyvät tai tulee kielteisiä päätöksiä, näemme pian turvapaikanhakijoiden katoamista vastaanottokeskuksista. Hakijat painuvat maan alle ja siirtyvät toiseen paikkaan. Näin on tapahtunut ennenkin", Juntunen arvelee.

Sosiaalisen median viestintäkanavassa liikkuu myös paljon valheita ja vääriä tietoja. Jotkut yrittävät oikoa disinformaatiota, mutta huhupuheet jäävät helposti elämään faktoina.

Pakolaisten suosimissa kanavissa pätevät myös median lainalaisuudet: yleisö synnyttää esiintyjiä.

Jossain päin Suomea kuvatulla tuoreella videolla kolme irakilaismiestä kehuu estoitta Suomea: "On lämmintä, kaikkea on tarjolla, ja puheet kylmästä ovat roskaa."

Videota on katsottu parissa päivässä lähes 33 000 kertaa.

"Tämän videon julkaisijoiden motiiveja on aika vaikea arvioida. Sisällöltäänhän tämä on hyvin ohut. Tämä on näille nuorille kuitenkin todennäköisesti ensimmäinen kerta, kun he tavoittavat kymmeniätuhansia katsojia. He ovat tietyllä tavalla Facebook-tähtiä: siinä tilanteessa nuorilla miehillä tarina alkaa helposti laukata. He eivät ehkä tiedosta sitä, että joku noista tuhansista katsojista voi motivoitua pistämään 17 000 euroa likoon saapuakseen Suomeen joulukuun alussa, jolloin tilanne ei ehkä näytä yhtä onnelliselta kuin videolla."

Juntusen mukaan viestiketjujen punainen lanka kietoutuu todellisen hädän ja kurjuuden ympärille. Turvapaikkaa haetaan syystä.

"Irakilainen yhteiskunta on sirpaleina, ihmisiä kuolee terroriteoissa päivittäin, ja käytännössä jokainen on traumatisoitunut. Väkivallan mittakaava siellä on niin massiivinen, että se koskettaa jokaista. Tilannetta pitäisi ajatella sitä vasten, että autopommi tappaisi Suomessa joka viikko torilla kymmeniä ihmisiä vuosi toisensa jälkeen", Juntunen sanoo.

Lähtijöihin mahtuu tietysti myös niitä, joita sivustoilla kutsutaan "seikkailijoiksi".

Suomalaisessa vastaanottokeskuksessa kuvatulla videolla mieskaksikko valittaa Suomen kurjista oloista. Juntusen mukaan tällaisia videoita on tullut vastaan vain muutamia ja nekin ovat saaneet kovaa kritiikkiä.

"Vahvimpana elää niiden riemu, jotka ovat päässeet todellisesta hädästä turvaan. Seikkailijat taas saavat osakseen tiukan vastareaktion."

Sanojensa tueksi hän avaa videon.

Kuolemanväsyneen näköinen mies tuijottaa kameraa jossain päin Bagdadia.

"Tämä yhteiskunta kuristaa hengiltä. Kaikki on kaaosta. Tilanne on sietämätön. Kun näen videoita, joissa lähteneet haluavat lisää, jos majoitustaso ei vastannut odotuksia, se satuttaa hirveästi."

Janne Elkki
"Turkissa ja Irakissa olevien irakilaispakolaisten tukiryhmää" seuraa Facebookissa yli 220 000 ihmistä.
"Turkissa ja Irakissa olevien irakilaispakolaisten tukiryhmää" seuraa Facebookissa yli 220 000 ihmistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat