Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä pelaa kovaa uhkapeliä Syyriassa

Presidentti Bashar al-Assadin tukeminen voi ajaa maltillisemman opposition islamistien liittolaisiksi

Ulkomaat
 
Khalil Ashawi Reuters
Idlibin maaseudulla sijaitsevassa Ahrar al-Sham -islamistiryhmän tukikohdassa sammutettiin torstaina sotilasajoneuvoa ilmaiskun jäljiltä. Paikallisten mukaan Venäjä teki iskun.
Idlibin maaseudulla sijaitsevassa Ahrar al-Sham -islamistiryhmän tukikohdassa sammutettiin torstaina sotilasajoneuvoa ilmaiskun jäljiltä. Paikallisten mukaan Venäjä teki iskun. Kuva: Khalil Ashawi Reuters

Venäjä jatkoi torstaina ilmaiskujaan Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastustavia kapinallisjoukkoja vastaan. Venäjän puolustusministeriö kertoi päivällä kahdesta ilmaiskusta Idlibin ja Haman alueella.

Syyrialaiset tiedotusvälineet raportoivat illalla venäläiskoneiden tekemistä pommituksista Hamassa ja al-Tabqan lentotukikohdassa Rakkan alueella Keski-Syyriassa. Lentotukikohta on ollut Isis-terroristijärjestön hallussa yli vuoden ajan.

Keskiviikkona alkaneet pommitukset on ilmeisesti kohdistettu myös Yhdysvaltain tukemiin oppositioryhmiin, jotka taistelevat al-Assadin joukkoja vastaan.

Ainakin kolmen pienen taistelujärjestön komentajat Hamasta ja Idlibistä kertoivat syyrialaisille tiedotusvälineille, että Venäjän koneet olivat pommittaneet heidän asemiaan. Kaksi ryhmistä kuuluu Yhdysvaltain tukemaan Vapaan Syyrian armeijaan.

Ainakin yksi näistä kolmesta aseryhmästä on saanut asiantuntijoiden mukaan Yhdysvalloilta panssarintorjuntakalustoa. Kahden jäseniä on koulutettu CIA-operaatioissa Arabiemiraateissa ja Saudi-Arabiassa.

Yhdysvaltain ja Venäjän sotilasjohdon oli määrä keskustella tilanteesta suljetussa videokonferenssissa torstai-iltana.

Venäjän presidentin tiedotuspäällikkö Dmitri Peskov kumosi torstaina ainakin sen oletuksen, että Venäjä olisi ampunut Yhdysvaltain kumppaneita vahingossa.

"Iskujen kohteena olleet järjestöt ovat hyvin tunnettuja, ja ne on valittu yhdessä Syyrian armeijan kanssa", Peskov sanoi.

"Yksi Venäjän tavoitteista on varmasti Isisin tuhoaminen", sanoo Carnegie-tutkimuslaitoksen Syyria-asiantuntija Aron Lund puhelinhaastattelussa.

"Mutta on muitakin, kuten al-Assadin tukeminen ja hänen nostamisensa hyväksyttäväksi kumppaniksi terrorisminvastaisessa sodassa."

Venäjän parlamentin ylähuone antoi keskiviikkona presidentti Vladimir Putinille oikeuden ilmavoimien käyttöön Syyriassa. Torstain kommenttien perusteella alkoi näyttää siltä, että ylähuone voi hyvinkin laajentaa näitä valtuuksia. Venäjä näyttää nimittäin muodostaneen jo oman liittoumansa, johon on lyöttäytymässä al-Assadin, libanonilaisen Hizbollah-järjestön ja Iranin lisäksi Irak.

Torstaina Venäjän puolustusministeriö ilmoitti ottavansa avunpyynnön heti harkintaan, jos Irak sellaisen esittää. Iranin ulkoministeriö puolestaan arvioi Venäjän ilmaiskujen "olevan linjassa alueella meneillään olevan kriisin ratkaisemisen kanssa".

Venäläislähteiden mukaan Venäjän sotakalustoa on lennätetty uuteen Latakian-tukikohtaan Mozdokista Kaukasiasta Iranin ja Irakin kautta. Venäjä on tehnyt tiedusteluyhteistyötä molempien maiden kanssa.

Lisäksi Venäjän on arveltu valmistautuvan kriisin laajenemiseen tuomalla paikalle ilmatorjuntakalustoa. Sellaista tuskin tarvittaisiin terroristeja vastaan taisteltaessa.

"On ollut jotakin tietoja ilmatorjuntaohjusten ja ilmataistelukoneiden tuomisesta Syyriaan, mikä kuulostaa vaaralliselta", Aron Lund sanoo.

"Juuri nyt Venäjän ilmavoimien toimintasäde ei taida kunnolla ulottua heidän tukikohdastaan Irakin puolelle, mutta ei toiminnan laajeneminen sinne mahdotonta ole."

Venäjä on joka tapauksessa saavuttanut jo nyt kaksi tavoitetta: se on pakottanut Yhdysvallat neuvottelemaan kanssaan Syyriasta ja todellisuudessa sitonut Yhdysvaltain kädet.

Yhdysvaltojen johtama koalitio ei voi hyökätä al-Assadin joukkoja vastaan hyökkäämättä Venäjää vastaan, eikä Yhdysvallat pysty määräämään Syyriaan lentokieltoalueita ainakaan neuvottelematta Moskovan kanssa.

Toisaalta Venäjä ottaa suuria riskejä. Al-Assadin tukeminen voi johtaa maltillisempien oppositioryhmien liukumiseen islamistiterroristien liittolaisiksi.

Lisäksi Syyrian sodasta voi vielä tulla Putinin hallinnolle sisäpoliittinen riippakivi. Vtsiom-tutkimuslaitoksen syyskuussa julkaiseman mielipidetiedustelun mukaan 77 prosenttia venäläisistä vastustaa kansainvälistä sotilasoperaatiota Syyriassa.

Pekka Hakala HS
Moskova

Venäjän puolustusministeriö
Venäjän puolustusministeriö julkaisi torstaina kuvan Venäjän ilmavoimien iskusta Syyriassa.
Venäjän puolustusministeriö julkaisi torstaina kuvan Venäjän ilmavoimien iskusta Syyriassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat