Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten veneet saapuvat öisin – "Monet ovat aaltojen kastelemia, kun löydämme heidät"

Nuori syyrialaisnainen riemuitsi Kosin saarella onnistuneen venematkan jälkeen

Ulkomaat
 
Näin venepakolaiset tulevat Kreikkaan
Näin venepakolaiset tulevat Kreikkaan
HS seurasi paikalla, kun joukko pakolaisia karautti veneellään hiekkarannalle Kosin saarella Kreikassa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Kalle Koponen HS

"Pysykää alhaalla!" miesääni karjuu aamuyön pimeydessä.

Taskulamppujen valokiilat heiluvat suurehkon moottoripurjeveneen valkoisilla kyljillä. Matkustajat komennetaan pysymään veneessä. "Pysykää sisällä!" poliisi huutaa uudestaan ja suuntaa lamppunsa moottoriveneen ikkunoihin.

Suuri vene on ajanut kovalla vauhdilla suoraan kreikkalaisen uimarannan hiekalle. Uusi ryhmä pakolaisia on saapunut hakemaan turvaa ja parempaa elämää Euroopan unionista. Taakse jäi Turkki, jonka valot tuikkivat vastarannalla noin kahdeksan kilometrin päässä.

Jokaöinen näytelmä Kreikan itäisillä saarilla on jo rutiinia, ja poliisit ovat nopeasti paikalla.

"Te ette saa olla täällä", poliisi sanoo pimeydestä toimittajalle. "Meillä on operaatio käynnissä."

Sirkat sirittävät, leppeä tuuli puhaltaa mereltä, ja hiekkarannan heinikko kahisee. Kosin saaren itäpäässä rannoilla partioi poliiseja, lehtimiehiä ja vapaaehtoisia avustustyöntekijöitä.

Vapaaehtoiset istuvat huopapinoineen hiekalla ja odottavat mereltä mahdollisesti rantaan karahtavia pakolaisia.

Juuri täällä heitä kannattaa odottaa. Turkista lähtevien on helppo suunnistaa pimeällä merellä kohti pientä majakkaa, joka sijaitsee noin viisi kilometriä Kosin kaupungista itään.

Eurooppaan on tänä vuonna saapunut meritse lähes puoli miljoonaa turvapaikanhakijaa. Heistä suuri osa on juuri täällä, Kreikan itäisillä saarilla. Tänne on lyhyt matka Turkista yli kapeiden salmien.

Matka tehdään useimmiten yöllä, koska Turkki pyrkii estämään laittomat rajanylitykset. Maassa on otettu tänä vuonna kiinni lähes 60 000 yrittäjää.

Syyriasta Kreikkaan tullut 24-vuotias Marina Ibrahim uskoo parempaan tulevaisuuteen. Nyt hän asuu teltassa Kosin saarella Kreikassa.
Syyriasta Kreikkaan tullut 24-vuotias Marina Ibrahim uskoo parempaan tulevaisuuteen. Nyt hän asuu teltassa Kosin saarella Kreikassa.

Rannalle saapuu kreikkalainen vartiovene ja pari kalastajapaattia. Pakolaisten moottoripurjeveneeseen kiinnitetään köydet ja se kiskotaan irti rannasta takaisin veteen. Alkaa merimatkan viimeinen etappi, kun vene saatetaan Kosin satamaan.

"Olemme Pakistanista. Matka oli kallis: maksoimme kaikki tuhat dollaria", sanoo Shehanzagulan Sabri. Satamassa veneen matkustajat ohjattiin parakkiin, jossa kreikkalaisviranomaiset rekisteröivät turvapaikanhakijat.

Tilanne on selvä noin tunnissa, ja tulokkaat pääsevät kaupungille etsimään yösijaa. Varakkaat ja hyvin varustautuneet marssivat hotelleihin, seuraava porras pystyttää pienet teltat rannalle, ja köyhimmät oikaisevat väsyneinä taivasalle kadun laitaan.

Väsyneet pakistanilaiset saapuivat pelkät vaatteet yllään, ilman yhtään kassia tai nyssäkkää, teltasta puhumattakaan.

"Yritämme päästä Italiaan tai Saksaan", Sabri sanoo. Miehet tietävät, että Unkari on sulkenut rajansa. "Toinen reitti kulkee Kroatian ja Itävallan kautta."

Ennen auringonnousua rannalle saapuu avustusjärjestöjen väkeä jakamaan tulokkaille huopia, ruokaa ja juomaa.

"Monet ovat aaltojen kastelemia, kun löydämme heidät aamulla", sanoo hollantilaisessa avustusjärjestössä työskentelevä Brenda Bezimer.

"Annamme heille kuivia vaatteita sekä ruokaa ja juomaa, koska he ovat nälkäisiä."

Aamulla Kosin linnan muurien juurella ihmiset heräilevät teltoistaan. Turistit kävelevät hiekalla nukkuneiden ohi ja hypistelevät epävarmoina kameroitaan.

Afganistanista Kreikkaan saapuneet Nabi Bagheri, Rohallah Josefi, Alireza Taheri ja Abbas Khademi pelasivat korttia teltassaan.
Afganistanista Kreikkaan saapuneet Nabi Bagheri, Rohallah Josefi, Alireza Taheri ja Abbas Khademi pelasivat korttia teltassaan.

"Minä tulin eilen, pienellä veneellä", sanoo Marina Ibrahim, 24. Hän on saapunut Syyriasta ja iloitsee pääsystään Kosille. "Tästä elämäni alkaa. Kiitos Jumalalle tästä mahdollisuudesta!"

Ibrahim ei kaipaa Saksaan – Kosin saari riittää mainiosti. Suunnitelmissa on talo, työpaikka ja ehkä avioliitto.

"Oletko sinä naimisissa?" hän kysyy tarkkaavaisena.

"Kyllä."

"Onko sinulla lapsia?"

"Onhan niitä."

"Oletko onnellinen?"

Kun selviää, että toimittaja on onnellinen, vaihdamme puheenaihetta. Ibrahim kertoo viettäneensä vuoden Turkissa lähdettyään sodan runtelemasta kotikaupungistaan. Hän työskenteli Turkissa ravintolan keittiössä.

"Turkki ei ole kovin hyvä maa. Haluan muutosta elämääni", hän sanoo.

Tilanne Kosilla on rauhallinen. Pakolaisia on saapunut edellisviikkoja hitaampaan tahtiin.

Satamassa kelluu kumiveneitä, osa puhki tussahtaneita. Laitureille ja veneisiin on kasattu röykkiöittäin tulokkaiden jättämiä pelastusliivejä. Mukana on myös sisärenkaita ja lasten kirkkaanvärisiä olkavarsikellukkeita.

Läheisestä hotellista tullut turistipariskunta saapuu yhdelle teltoista ja antaa repustaan pakolaisille eväitä.

"Tulimme tänne täyden palvelun hotellistamme ensi kertaa eilen ja olimme šokissa, kun näimme nämä ihmiset", sanoo saksalainen Moritz Nasemann.

"Emme voi tuoda kaikille ruokaa hotellista, mutta parempi tämäkin kuin ei mitään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat