Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän kaluston määrä viittaa laajenevaan operaatioon

Ilmatorjuntaohjukset ovat herättäneet epäilyksiä lännessä

Ulkomaat
 
Moskova

Venäjä on läntisten tiedustelu- ja satelliittitietojen mukaan tuonut Latakian kentälle Syyriaan tähän mennessä kaikkiaan 34 taistelukonetta ja runsaasti muuta kalustoa. Parikymmentä rynnäkkökonetta lisää ja iskuvoima alkaa olla Suomen ilmavoimien luokkaa.

Lentokalustoon kuuluu 12 kappaletta Su-25-rynnäkköhävittäjiä ja saman verran Su-24-koneita. Niiden toimintasäde on 375–615 kilometriä. Viimeksi Latakiaan lennätettiin Iranin ja Irakin ilmatilan kautta kuusi kappaletta Su-34-hävittäjäpommittajia, joiden toimintasäde on 1 100 kilometriä. Kyseessä on Su-24:n moderni versio.

Lisäksi paikalla on neljä Su-30-konetta, jotka pystyvät kolmentuhannen kilometrin taistelulentoihin yhdellä tankkauksella.

Taistelukoneiden lisäksi Syyriaan on viety taistelu- ja kuljetushelikoptereita ja tiedustelulennokkeja. Maassa on ainakin kuusi T-90 panssarivaunua ja 14 kappaletta BTR-82A-miehistönkuljetusvaunuja. Lisäksi tukikohtaan on tuotu kolme SA-22-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää. Läheisessä Tartusin laivastotukikohdassa on kaksi ohjusristeilijää.

Kuljetuksista ovat vastanneet An-124-kuljetuskoneet. Sotilaita paikalla on arvioiden mukaan ainakin kaksituhatta.

Ilmatorjuntaohjukset ovat herättäneet lännessä epäilyksiä operaation perimmäisestä luonteesta, sillä terroristeilla ei lentokalustoa ole. Samoin Su-30-koneiden on arveltu merkitsevän varautumista muuhun kuin Isis-jahtiin – nämä ovat niin sanottuja "ilmaherruuskoneita", jotka on tarkoitettu vastustajan lentokoneiden tuhoamiseen.

Toisaalta ilmatorjunta ja monipuolinen varustautuminen voivat merkitä suuroperaation sijaan myös pelkkää huolellista valmistautumista. Venäjän kalusto ja miehistö ovat Latakiassa yhdessä korissa. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on toimittanut lähistöllä majaileville aseryhmille ainakin panssarintorjuntakalustoa, mutta saattaahan siellä olla muutakin.

Venäjän parlamentin ylähuone antoi viime keskiviikkona presidentille valtuudet vain ilmavoimien käyttöön ja vain Syyrian alueella. Toisaalta presidentti saa varmasti lisää valtuuksia nopeasti heti kun sellaisia pyytää.

Parlamentti antoi Venäjän mukaan valtuudet määräajaksi, mutta kuinka pitkäksi, sitä ei kerrottu. Parlamentin alahuoneen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov sanoi perjantaina ranskalaiselle Europe 1 -radiokanavalle, että Venäjän sotatoimet joka tapauksessa kiihtyvät jatkossa.

"Ainahan on riski jäädä jumiin, mutta Moskovassa puhutaan kolmesta neljästä kuukaudesta", Puškov vastasi kysymykseen operaation kestosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat