Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diplomatian ihme

Ulkomaat
 

Vajaassa vuodessa neuvoteltu ja toimeenpantu Saksojen yhdistyminen tuntuu tämän päivän poliittisessa maailmantilanteessa lähes käsittämättömältä diplomatian ihmeeltä.

Takana oli 50 vuoden jako kahteen maahan ja kahteen ideologiaan. Kylmän sodan kuumin piste oli jaettu Berliini keskellä sosialistista DDR:ää.

Saksojen jälleenyhdistymisneuvotteluissa Neuvostoliitto vastusti pitkään Natoon kuuluvaa yhtenäistä Saksaa, mutta suostui lopulta kuitenkin. Ehtona oli, ettei vieraita Nato-joukkoja eikä ydinaseita sijoiteta itäisiin osavaltioihin.

Kaikki ei ole ollut yhtenäisessä Saksassa helppoa ja etenkin itäsaksalaiset ovat kokeneet välillä asemansa aliarvostetuksi. Yhdistymisen kokonaiskulujen arvioidaan olevan lähes 2 000 miljardia. Siitä huolimatta vuoden 1990 tapahtumat olivat alku rauhalliselle yhteiselolle, joka on mahdollistanut Saksan nousun talousveturiksi.

Venäjän valtapolitiikka on Krimin valtauksen, Ukrainan sodan ja nyt Syyrian ilmapommitusten jälkeen muuttanut Euroopan asetelmia jyrkäsi kohti vastakkainasettelua.

Juuri nyt tuntuu erittäin kaukaiselta diplomatian ihmeeltä, että Neuvostoliiton, Yhdysvaltojen, Saksojen, Ranskan ja Britannian päämiehet pystyivät sopimaan kylmän sodan leirien purusta vajaassa vuodessa.

Tiina Rajamäki HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat