Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aseiden suhteen USA ei muutu

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Yhdeksän ihmistä ja ampuja kuolivat Oregonissa Umpquan ammattikoulussa torstaina. Uhrit olivat avuttomia. Amerikkalaistuttava kirjoitti Facebookissa kouluampumisten jälkeen:

"Pian konservatiivit vastaavat kouluampumiseen, että ratkaisu on lisätä aseita. Minun on suljettava some ja lähdettävä kävelylle."

Tuttava oli oikeassa: yhdeksi syyksi tuoreimpaan joukkomurhaan tarjoiltiin sitä, ettei ammattikoulussa ollut aseistettuja opiskelijoita tai vartijoita.

Aserajoitusten vastustajien logiikka lähtee siitä tosiasiasta, että Yhdysvalloissa on satoja miljoonia aseita – kuinka monta, ei kukaan tiedä, koska niitä ei ole rekisteröitävä. Jos aseenkanto-oikeutta rajoitettaisiin, uusia lakeja tottelisivat vain lainkuuliaiset ihmiset, jotka jäisivät aseistettujen rikollisten armoille.

Se, että aseita on helposti saatavilla ja kellä tahansa saattaa olla ase, toimii pelotteena, ajattelevat monet.

Asekeskustelussa toimii erilainen logiikka kuin muissa asioissa. Aseet eivät tapa ihmisiä, ihmiset tappavat, sanovat aserajoitusten vastustajat. Jos kerran aseet pitäisi kieltää, miksei sitten kiellettäisi myös autoja?

The New York Times -lehden kolumnisti Nicholas Kristof huomautti, että onnettomuuksien seurauksena autoiluun on tehty valtavasti muutoksia: turvavyöt, nopeusrajoitukset, autokoulut, katsastukset, turvatyynyt. Seurauksena auto-onnettomuuksissa kuolleiden amerikkalaisten määrä on laskenut 95 prosenttia sadassa vuodessa. Asekuolemissa paljon pienempikin pudotus säästäisi tuhansia henkiä vuodessa.

Autoihin vetosi myös presidentti Barack Obama pitäessään 15:nnen puheensa aserajoitusten puolesta. Miksi autoja voi tehdä turvallisemmiksi, mutta aseiden omistusta ei, hän kysyi.

Arvokyselyistä näkyy, että amerikkalaiset ovat siirtyneet viime vuosina demokraattien linjoille suhtautumisessaan homoliittoihin ja marihuanaan. Aseiden suhteen kehitys on ollut kohti republikaanien kantaa: asekanto-oikeus on entistä suositumpi.

Pew-tutkimuskeskuksen mukaan useampi amerikkalainen on sitä mieltä, että aseet suojelevat ihmisiä (57 prosenttia), kuin sitä mieltä, että aseet ovat turvallisuusuhka (38 prosenttia).

Obamaa kuuntelevat vain ne, jotka ovat jo valmiiksi samaa mieltä. Mikään ei muutu.

Laura Saarikoski HS
laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat